2022. október 7., 18:16

Pueri Fabri Saag – Határon túl, határtalanul

Az Ipolysági Művészeti Alapiskola, a Honti Múzeum és Simonyi Lajos Galéria, valamint Ipolyság város közös szervezésében 2022. szeptember 30-án immár harmincadik alkalommal került sor a Pueri Fabri Saag Nemzetközi Gyermek Képzőművészeti Pályázat díjátadó ünnepségére.

Pueri Fabri
Galéria
+3 kép a galériában
Antal Gábor a díjazottak mellett
Fotó: Kapusta Krisztina
Az idei versenyre mintegy 150 pályamű érkezett; a hátunk mögött levő koronavírusos, illetve online oktatásos időszakot figyelembe véve ez kimondottan jó eredmény. Ezen tényezőket figyelembe véve jó eredmény az is, hogy nem csökkent jelentősen a bekapcsolódó oktatási intézmények száma. A pályamunkák az idén is tág, mintegy 200 kilométer széles régióból érkeztek, amely Komáromtól Losoncig és Szécsényig húzódik. Az elmúlt 30 év rekordját a 2008-as év tartja, amikor a zsűri 250 alkotást bírált el”

– tudtuk meg a Honti Múzeum és Simonyi Lajos Galéria igazgatójától, Pálinkás Tibortól. Mint mondta, az alapiskolák tanulóit négy kategóriába osztották, míg a művészeti alapiskolások három kategóriában versenyezhettek. Külön kategóriában versenyeztek a fogyatékkal élő gyermekek is.

Határon túl, határtalanul címmel hirdették meg a pályázatot. Ahogy azt Pálinkás Tibor megfogalmazta, a pályázók főleg háromféleképpen értelmezve közelítették meg a témát: valaki annak a pozitívumait emelte ki, hogy akadály nélkül együtt dolgozhat, tanulhat és szórakozhat magyar a határon túli magyarral és magyar a szlovákkal; volt, aki örömének adott hangot, hogy szabadon utazhatunk és kirándulhatunk, míg mások a művészet kifejezőképességének határtalanságát, valamint a művészet szabadságát vizsgálva dolgozták fel a témát.

A bíráló bizottság elnöke az ipolysági származású, jelenleg Budapesten élő grafikusművész, Antal Gábor volt; a zsűri soraiban jelen volt még Kutak Adrienn helyi keramikusművész, Gúgyela Tamás, a párkányi régióból származó, Esztergomban élő szobrászművész, Lencsés Zsolt balassagyarmati származású festőművész, freskófestő és Adorján Attila balassagyarmati festőművész.

A technikák palettája változatos volt; készültek kollázsok, akvarellek, pasztellrajzok, grafikák és temperafestmények is. A zsűri tagjainak többsége nemcsak elismert képzőművész, hanem rajzpedagógiai tapasztalattal is rendelkezik. Antal Gábor ráadásul gyermekkorában a Pueri Fabri kategóriagyőztese is volt, versenyzői szempontból is ismeri versenyt”

– tette hozzá az igazgató, aki hangsúlyozta, hogy mindenhonnan színvonalas munkák érkeztek; ezt az is jelzi, hogy minden érintett mikrorégióból kerültek ki díjnyertes alkotók.

Bőven akadt szemrevaló, frappáns és elgondolkodtató pályamű. Pozitív volt látni, hogy a gyermekek a kulturális sokszínűséget emelték ki a szlovák–magyar határral kapcsolatos pályaművekben. Fő határvonalként az Ipoly díszelgett a rajzlapokon. Sokan nem is maradtak a régióban, hanem világot bejáró utazásra invitáltak bennünket. Meglepő gyakorisággal ismétlődtek a francia látványosságok, amelyeket soron követtek az olasz és további európai gyöngyszemek. A fantázia határtalanságába engednek betekintést a szürreális alkotások, melyekben valóban elmélyedhetünk, és kereshetjük a magyarázatot, amelyet valószínűleg csak az alkotó ismer. A mai fiatalság új világa a virtuális valóság, amely szintén egy új izgalmas végeláthatatlan világot hozott létre. Megjelent a határtalan számítógépes játékok pixeles világa is. Érzékeny alkotások szemléltették az emberi szeretet, a természet, az idő, a világűr, a repülés, az utazás határtalanságát”

– részletezte Antal Gábor a Menora Saag Centrum Artis épületében tartott eredményhirdetésen és kiállításmegnyitón.

A tárlat október folyamán megtekinthető a zsinagóga emeletén.
Pueri Fabri
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.