Projektzáró ünnepséget tartottak a Martosi Rendezvényligetben

2020. szeptember 5., 20:30
Nagy Miskó Ildikó

Ünnepeljen velünk egy új kezdetet Martoson! - a nagyközönség az e jelmondat jegyében szeptember 5-én tartott projektzáró ünnepségen tekinthette meg a Martosi Rendezvényliget létesítményeit. A beruházás a Magyarország-Szlovákiai Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, több mint két év alatt, Siklósi József Ybl-díjas építész tervei alapján, a TOP STAV Kft. kivitelezésében valósult meg.

Az Őrizzük meg Martos és Neszmély hagyományait! elnevezésű projekt 4 szakaszban valósul meg. Az építkezés 1. fázisának záróünnepségén, amelyen a tervező, Siklósi József, Dél-Komárom Ybl-díjas főépítésze is megjelent, Keszeg István, Martos polgármestere és Gubík László, a Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke a hála szavaival, közös ebéddel és nívós kultúrműsorral mondott köszönetet mindazoknak, akik az áldozatkész munkájukkal hozzájárultak a pályázat sikeres megvalósításához.

Projektzáró ünnepséget tartottak a Martosi Rendezvényligetben
Fotó: Bodó Károly

A jelenlevők közösen szemrevételezték az épületeket és a park működését szolgáló eszközöket, továbbá szó esett a rendezvényligettel kapcsolatos további tervekről és annak működtetéséről is. Az érintett felek közös célja az, hogy a martosi kulturális örökségen és természeti környezeten alapuló rendezvényközpont a térség művelődési csomópontjává váljon, s az abban rejlő lehetőségeket majd sokrétűen kiaknázzák.

Keszeg István ünnepi beszédében hangsúlyozta: e fejlesztés nyertesei a martosiak, a felvidéki közösség és mindenki, aki majd ellátogat Martosra. Ahhoz, hogy a rendezvényliget létrejöhessen, rengeteg jó szándékú, tehetséges, alkotni és dolgozni vágyó ember közreműködésére volt szükség. Köszönetet mondott a Via Nova fiataljainak: Gubík László elnöknek és csapatának, valamint a további érintetteknek is.

Projektzáró ünnepséget tartottak a Martosi Rendezvényligetben
Fotó: Bodó Károly

„Az elnök úr vezérfonala mentén, a helyi önkormányzat elképzeléseit figyelembe véve született meg egy modern, többfunkciós rendezvényközpont ötlete. A fő célunk az volt, hogy az egyes létesítmények ne csak az attraktív mivoltukkal hassanak, hanem a vonzó kisugárzásukkal látogatásra, itt-tartózkodásra inspiráljanak. Összességében pedig az építészeti stílusukkal a magyar hagyományokban gyökerezzenek. Három intézményt: Neszmély települést, a Via Nova Ifjúsági Csoportot és vezető partnerként Martos önkormányzatát kellett bevonni a pályázatba“ - hangzott el.

Hozzátette: a pályázat sikeréhez az is hozzájárult, hogy a Magyar Közösség Pártja (MKP) azt stratégiai fontosságú beruházásként kezelte. Ezért a Forró Krisztián jelenlegi országos elnök és a több elnökségi tag által a helyszínen képviselt pártnak és Menyhárt József ex-elnöknek is köszönetet mondott.

Fotó: Bodó Károly

„A pályázat részét nem csak épületek alkotják - 1,15 millió euró értékben, de sok-sok berendezési tárgy is, amelyek összértéke 180 ezer euró. Néhány héttel az építkezés első szakaszának lezárulta után folytatódnak a fejlesztések. A tervezett 2021 áprilisi átadás után Martos, s ezáltal közösségünk is egyedi rendezvényligettel gyarapodik, amely egyaránt alkalmas regionális és országos jellegű kulturális, sport és szabadidős rendezvények, valamint családi és közösségi programok szervezésére is“ - fogalmazott.

Gubík László, a Via Nova ICS elnökeként a Martossal kapcsolatos első tapasztalataikra emlékezett vissza, amikor e hely belopta magát sokak szívébe. Négy év után a 2013-ban indított Martosi Szabadegyetemükkel új helyre költöztek, ahol ismét nagyot álmodva, újabb csodát akartak megvalósítani. Az elköteleződésük két gyümölcse a szellemi műhelyüknek számító Esterházy Akadémia és a Martosi Rendezvényliget. Az utóbbit is az építkezés időszaka után szép élményekkel, tartalmas programokkal akarják megtölteni.

Projektzáró ünnepséget tartottak a Martosi Rendezvényligetben
Fotó: Bodó Károly

A szombati ünnepi alkalmon felléptek a Martosi Hagyományőrzők a Külhoni Magyarságért Díjas Korpás Éva népdalénekes és a sok hangszeren játszó zenésztársa, Madarász András társaságában. Hat órától pedig a vendégekkel közösen a Zsapka Attila-Emmer Péter-duó koncertjét élvezhette a falu apraja és nagyja. Műsorvezetőként közreműködött Bernáth Tamás, a Komáromi Jókai Színház népszerű színművésze.

A polgármester portálunknak elárulta: a létesítmény említett hivatalos átadására Orbán Viktor magyar és Igor Matovič szlovák kormányfőt is meghívták. A továbbiakban egyebek mellett szálláshelyek, valamint az idegenforgalom felvirágzását ugyancsak szolgáló vízi és szárazföldi tanösvény létesítését is tervezik Martoson.

A rendezvény a Martos önkormányzata partnereivel, Neszmély községgel és a Via Nova Ifjúsági Csoporttal együttműködve, az Interreg V –A Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program által támogatott „Common Heritage: A hagyományok megőrzése Martoson – Neszmélyben“ (kód: SKHU/1601/1.1/226) határon átnyúló projekt keretében valósult meg".
interreg SK-HU logo
Projektzáró ünnepséget tartottak a Martosi Rendezvényligetben
Fotó: Bodó Károly

Az akkor még épülő Martosi Rendezvényliget részleteiről, épületeiről július 5-én írtunk.

Kövesse facebook oldalunkat is!