Pro memória - Március 15. az online térben

2021. március 15., 20:00
Szvorák Emese

A Csemadok Füleki Alapszervezete rendhagyó módon emlékezett meg március idusáról. A járványügyi helyzet miatt az online térben készítette el összeállítását Pro memória címmel, melyben az elmúlt hat év megemlékezéseiről készült filmes, híradós összeállítást láthatták a kedves nézők.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, a nemzeti identitás egyik alapköve. Március 15-e jelképpé vált, a magyar nemzet szabadság utáni vágyát fejezi ki. E jeles eseményről minden évben megemlékeznek Füleken is.

Tavaly sajnos a koronavírus járvány hirtelen kitörése miatt elmaradt a megemlékezés. Egy év elteltével pedig még mindig a Covid fogságában, bezártságra ítélve éljük mindennapjainkat. A Csemadok azonban alkalmazkodott a szigorú járványügyi helyzethez, és a legfontosabb rendezvényeit az online térbe helyezte át.

„Az első ilyen megmozdulásunk az adventi gyertyagyújtások voltak, ahol a vártnál jóval nagyobb megtekintéssel, több ezer emberhez eljuttattuk legalább a szikráját annak a melegségnek, amit az adventnek kellett volna sugároznia. Január 22-én a Magyar Kultúra Napját is ilyen módon ünnepeltük. Az online szerkesztett műsorban füleki csoportok, énekesek és gimnazista diákok közreműködtek”- részletezte Fekete Gábor, a Csemadok Füleki Alapszervezetének alelnöke.

Március idusához érve ismét az online téren keresztül szóltak az emberekhez. Az elmúlt hat év hírműsoraiból készült egy szerkesztett műsor. Ezt nyújtották át ajándékként a közönségnek.

Fontos számunkra az ilyen jellegű találkozás is. Hiszen ezzel is egy kicsit hirdethetjük, hogy voltunk, vagyunk, leszünk. És fontos ez azért is, mert 2021-ben magyarnak vallhatjuk magunkat a népszámláláson. Ugyanúgy, mint tették ezt a forradalmi ifjak 1848 márciusában. Mi is legyünk hétköznapi hősök a mindennapokban”

- hangsúlyozta Szvorák Zsuzsanna, a Csemadok Füleki Alapszervezetének elnöke.

A Csemadok Füleki Alapszervezetének vezetősége a szabadságharc megemlékezése kapcsán minden évben igyekszik új tematikával előrukkolni. Így amatőr színészek, színjátszók, énekkarok, néptáncosok közreműködésével, felelevenítették az 1848. március 15-én történteket. Volt, amikor jótékonysági vonzattal szervezték a megemlékezést, és az ünnepi műsorból befolyt összeget a kárpátaljai magyarok részére juttatták el.

Volt, amikor erdélyi és anyaországi magyarokkal közösen emlékeztek, jelezve, hogy egy vérből valók vagyunk. Szerveztek műsort kifejezetten férfiak közreműködésével, és végigjárták a forradalmak történetét is. Petőfi nagy napja, Allegro Barbaro, Virtust tenni a nemzetért, Mi egy vérből valók vagyunk, Isten áldja meg a magyart, Hazánk szentje, szabadság vezére…hirdették a szerkesztett műsorok címei, és hirdetik a rendezések üzenetei is.

Az ünnepi műsor továbbra is megtekinthető:

 

Kövesse facebook oldalunkat is!