2022. február 21., 12:45

Pozsonypüspöki nagy gondot fordít az illegális szemét eltakarítására

Bár vannak már különböző kezdeményezések, amelyek célja, hogy minél környezetkímélőbb életet éljünk, az igazság az, hogy a jelenlegi fogyasztói társadalomban rendkívül pazarlóan élünk. Nehezen vetkőzzük le az évtizedek alatt ránk ragadt rossz szokásokat, azaz, hogy körbevegyük magunkat olyan tárgyakkal, amelyek rövid időn belül hulladékként végzik. A hulladéktól pedig mindenki szeretne megszabadulni, s ha lehet a legegyszerűbb és legolcsóbb módon.

hulladék
Fotó: Facebook

Így aztán azt látjuk, hogy környezetünkben, a falvak határában vagy a kertek alatt, de a városszéleken is a legkülönbözőbb helyeken illegális szemétlerakó helyek, ha úgy tetszik, szemétdombok alakulnak ki, amelyek, ha elolvad a hó, még szembetűnőbbek. Tavasz kezdetén ezért az önkormányzatok igyekeznek ezeket az illegális szemétlerakó helyeket mielőbb eltakarítani, hogy elejét vegyék annak, hogy a már lerakott szemétből domb legyen.

Pozsonypüspökiben már évek óta gondot fordítanak arra, hogy felszámolják ezeket az illegális hulladéklerakó helyeket. Emellett igyekeznek nyomást gyakorolni a magánszemélyekre is, hogy a telkeiken felhalmozott hulladékot eltávolítsák.

A folyamatos, azonnali felszámolás a megoldás

„Az illegális kommunális hulladéklerakó helyek nagy foltot és szégyent jelentenek az egész társadalmunkra. Valószínűleg minden szlovákiai önkormányzat küzd ellenük, amelyek jelentős összegeket fordítanak a költségvetésükből a felszámolásukra” – fogalmazott portálunknak Pék Zoltán, Pozsonypüspöki polgármestere hozzáfűzve, ők is folyamatosan végzik ezeknek az illegális hulladéklerakó helyeknek a felszámolását, és ennek az állandó munkának meg is van az eredménye.

Ha ugyanis összehasonlítjuk a jelenlegi helyzetet az illegális szemétlerakó helyek tekintetében például a három évvel ezelőttivel, azért már látható, hogy egyre kevesebb van belőlük”

– mondta a polgármester hozzáfűzve, ha frekventált, jól látható helyen van a szemétlerakó, mint például az a lerakóhely, amelyt jelenleg igyekeznek felszámolni a Závodná utcán, az másokat is arra csábít, hogy ők is odahordják a szemetet. „Ha felszámoljuk a szemétlerakó helyet, és a terepet kitisztítjuk, akkor már kicsi a valószínűsége, hogy oda újból szemetet raknak le. Ez ennek az egésznek a lényege, hogy folyamatosan figyelni kell, hol jelenik meg szemét, és azt azonnal fel kell számolni” – mondta a polgármester.

Elhagyott bevásárlókocsik, építkezési szemét

 „Nekünk, Pozsonypüspökiben rengeteg gondunk van például az úton-útfélen elhagyott bevásárlókocsikkal is, akár a Hidas felé vezető úton, vagy a vasútállomás környékén, naponta összeszedünk belőlük ötöt-hatot is” – mondta Pék. Pozsonypüspöki önkormányzata kamerákkal szerelte fel a frekventál helyeket, a kimenőutak mentén és az erdő környékén, illetve a szabad terepen pedig rendszeresen ellenőrzik, hogy nem keletkeztek-e újabb illegális szemétlerakó helyek, és amint találnak egyet, azt azonnal eltakarítják, hogy ne legyen nagyobb lerakat belőle.

Persze azért mindig vannak újabb esetek, Püspöki ilyen szempontból rossz helyen van, a város végén, és sajnos gyakran előfordul, hogy a mesteremberek, akik lakásátalakítást végeztek a városban, elvállalják a szemét likvidálását is, és azt úgy oldják meg, hogy a mi kataszterünkben egyszerűen kiöntik valahol az építkezési hulladékot"

- fűzte hozzá a polgármester.

A városrész az elmúlt években több ilyen irányú intézkedést is hozott a helyzet javítása és az illegális szemétlerakó helyek kialakulásának megelőzése érdekében. Például kamerákat, tiltótáblákat szereltek fel, és áthelyezték a gyűjtőudvart is. A mezőgazdasági szövetkezet igazgatótanácsának elnökével történt megbeszélés után a szövetkezet területét is megtisztították. „A fővárosi önkormányzattal folytatott megbeszéléseimnek köszönhetően folyamatban van a Závodná utcán, a Kaufland mögött lévő szemétlerakó hely eltávolítása is.

Bízok benne, hogy ezt az illegális szemétlerakót is sikerül gyorsan felszámolni, és az emberek nem fognak oda újabb hulladékot hordani, hiszen ennek a problémának a legjobb megoldása mindannyiunk – Pozsonypüspöki lakóinak a kezében van”

– fűzte hozzá a polgármester.

Évről évre növekszik a hulladéktermelésünk

A települési hulladéktermelés évről évre növekszik Szlovákiában is. 2019-ben összesen 2,37 millió tonna kommunális hulladékot termeltünk. 2011-ben ez még „csak” 1,67 millió tonna volt, 2015-ben pedig 1,75 millió tonna volt a hulladéktermelésünk. Bizonyított tény, hogy komposztálással sokkal kevesebb kommunális hulladékot termelnék, és még nagyobb figyelmet kellene fordítanunk a keletkezett hulladék újrahasznosítására is.

A szelektív hulladékgazdálkodással is sokat segíthetünk, de azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a szelektív hulladék feldolgozása energiaigényes folyamat, tehát ettől sokkal többet segíthetnék azzal, ha nem termelnék annyi szemetet,

azaz, ha meg tudnánk előzni a hulladékkeletkezést. Például azzal, hogy tudatosan mellőzzük – ahol csak lehet – a műanyag csomagolóanyagok vagy az egyszer használatos tárgyak használatát, és csak azt vesszük meg, amit el is fogyasztunk, vagy amire valóban szükségünk van, ha felhagynánk a pazarló életmóddal.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.