2024. március 20., 17:14

Potápi Árpád János: Identitásunk nélkül gyökerét vesztett nemzetté válnánk a mai modern világban - Folkcentrumot adtak át Nagymegyeren - VIDEÓKKAL

Folkcentrumot adtak át Nagymegyeren. A beruházás a magyar kormány támogatásával valósult meg. Az újonnan átadott épület a helyi néptáncosok új otthona lesz.

Folkcentrum Nagymegyer - táncosok
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Varga Levente

Az esemény hivatalos ceremóniáját Lajtos Krisztián, a Sermo Popula Polgári Egyesület elnöke nyitotta meg. Beszédében kiemelte:

Ez a létesítmény nem csupán egy új otthona lesz a  Megyer Táncegyüttesnek, hanem egy hely ahol a néptánc, a magyar kultúra, őseink és jövőnk hagyatéka találkoznak, és újjáélednek. Ebben az épületben a felvidéki magyarság számára is jelentős pillanatot élhetünk át, megcsodálhatjuk és átélhetjük hagyományaink gazdagságát és szépséget.
Folkcentrum Nagymegyer
Fotó:  Varga Levente

Lajtos Krisztián kiemelte:

A Folkcentrum nem csak egy épület, hanem egy szellemi központ, ahol az évszázados örökségünk és a magyar kultúra ereje összpontosul majd.

Videó:  ma7

Forró Krisztián a Magyar Szövetség országos elnöke és köztársaságielnök-jelöltje a Folkcentrum átadó ünnepségén kiemelte, megmaradásunk két tartópillére az anyanyelvápolás és a kultúránk ápolása, amelyhez hozzátartozik az, hogy a hagyományainkhoz ragaszkodunk, és átadjuk azt a következő generációnak. 

Bízom benne, hogy több évszázad múlva is még Nagymegyeren együtt rophatják a magyar táncokat és magyar dalok csendülhetnek fel.
Videó:  ma7

A magyar kormány által támogatott beruházás átadóján Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár kiemelte:

Az, hogy ma itt Nagymegyeren egy Folkcentrumot adunk át, az annak is bizonyítéka, hogy mi, magyarok olyan nemzet vagyunk, amely nemcsak tiszteli és óvja kulturális örökségeit a hagyományait, hanem újra és újra megszerzi, megújítja, és azt a következő nemzedékeknek át is adja.

Folkcentrum Nagymegyer - Forró Krisztián
Fotó:  Varga Levente

Köszöntő beszédében kiemelte:

Nekünk, magyaroknak különösen fontos, hogy hagyományaink ápolása, nemzeti kultúránk életben tartsa mindennapos legyen, ugyanis az előttünk járó nemzedékek okkal tartották fontosnak mindezen értékek továbbadását, hittek a hagyományok összekovácsoló erejében, mert tudták, hogy identitásunk legmélyebb részét képezi, amely nélkül gyökerét vesztett nemzetté válnánk a mai modern világban.
Videó:  ma7

Az eseményen  Soóky Marián, Nagymegyer város polgármestere, valamint Mészáros Magdolna a megyeri néptáncegyüttes vezetője is megköszönte a magyar kormány segítségét a Folkcentrum kiépítésében.

Az esemény bukovinai táncok bemutatásával és közös imádkozással ért véget.

Potápi Árpád János ünnepi beszédét alább nézhetik meg.

Folkcentrum Nagymegyer - táncosok 2
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.