2021. május 3., 15:41

Poszt-Covid központ nyílt az érsekújvári kórházban, az országban elsőként

Az Érsekújvári Egyetemi Kórház ma, május 3-án elindította a Poszt-Covid Gondozási Központot, amely azokat a betegeket hivatott kezelni, akik a koronafertőzés legyőzése után még hosszú ideig különböző egészségügyi problémákkal küszködnek.

Az Érsekújvári Poszt-Covid Osztály megnyitója
Fotó: nemocnica.nz
Az Érsekújvári Poszt-Covid Osztály megnyitója

A központ főorvosa Daša Viszlayová elmondta, a kórház főleg a betegek panaszaira reagálva hozta lére a központot, akik egyik rendelőből a másikba jártak szerteágazó panaszaikkal és sehol se tudtak átfogó kezeléshez jutni. A központ komplex segítségnyújtásra törekszik, éppen ezért van sokféle szakorvos a csapatban. Tüdőgyógyász, belgyógyász, kardiológus, ideggyógyász, pszichiáter, bőrgyógyász, gasztroenterológus és még további szakemberek, akik egészében vizsgálják a betegséget, minden tünetével együtt.

Marian Viskup, a kórház igazgatója kifejtette, mindenben támogatták a központot létrehozó kollégákat, mert tudatosították, sok betegüknek segíthetnek visszatérni a mindennapi életéhez. A központ főleg a régióból fogadja majd a rászorulókat, de természetesen, ha befogadóképességük engedi, nyitnak a tágabb régió felé is.

Daša Viszlayová a Poszt-Covid központ főorvosa
Fotó:  nemocnica-nz
Daša Viszlayová a Poszt-Covid központ főorvosa

"Olyan betegeken igyekszünk segíteni, akik túljutottak ugyan a koronavírus betegségen, de tüneteik még 10 héttel a betegség legyőzése után is fennállnak. A hivatalos adatok azt mutatják, hogy a post-Covid szindróma a betegek 5-10% -át érinti, Szlovákiában több ezer ember életét keseríti meg” – tájékoztatott Daša Viszlayová főorvos asszony.

Kitért arra is, hogy egyelőre a hét három napján – hétfőn, kedden és szerdán - fogadják azokat a betegeket, akiknek van a háziorvostól beutalójuk.

A központba érkező betegek kitöltik a belépési kérdőívet, ahol különféle tünetekről kérdezik őket, mint például légszomj, fájdalom, emésztési zavarok, álmatlanság, fáradtság, szaglás, ízlés és még sok egyébről. Minden betegnél végeznek vér-, vizelet-, tüdőfunkciós tesztet, EKG-t és általános egészségi állapotukat is felmérik. A vizsgálat eredményei szerint a pácienst a poszt-Covid központban a megfelelő szakorvosokhoz rendelik.

A kórház honlapján megtalálható ezzel kapcsolatban minden információ.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!