Pörköltillat a Hosszúgyűrön

2020. augusztus 2., 18:00
Bárány János

Főzőversenyt rendeztek a hétvégén, Martoson, a Hosszúgyűr réten. Tavaszi családi napjukat elvitte a koronavírus, falunap sem lesz. Erdélyi Zoltán alpolgármester szerint itt volt az ideje egy közösségi rendezvénynek. Jómaga egy hónappal ezelőtt felhasogatta a tűzifát, a Jakab család ajándékát Jakab Csaba és Kiss Gábor segítségével, minden csapat kapott két és fél kiló disznóhúst. Sült hát a hagyma, fonnyadt a parika, a paradicsom, és titkos fűszereket is bevetettek az induló 17 csapat tagjai a 8. Martosi Főzőversenyen. „Élvezd az illatát, ez a szabadság”. Bömbölte a hangfalakban laptopról egy zenekar. Elindultunk az illatok után.

„Ez a pörkölt régi nagymama recept szerint készült, kedveském! – mosolygott Gyűrösiné Marika a helyi szépkorúak Csipet-Csapata sátra mögött, majd némi unszolásra belekezdett.

A hagymát összekevertük zsírral, az lett az alapja, azután megszórtuk pirospaprikával, és tettünk bele paradicsomot meg mindent, amit bele lehet tenni. Ezt felöntöttük vízzel, annyival, amennyi a húsnak kell. Az itt kapott húshoz még vettünk, mert sokan vagyunk a pörköltre”

– árulta el.

Amíg főtt a pörkölt, György János helyi autószerelő, a marcelházai Fekete Sólyom Történelmi Íjászklub bemutatóját nézte. – „Rendszeresen eljövünk a főzőversenyre, gyakran együtt van a társaságunk. A pörköltünkbe tettünk hagymát, paradicsomot, paprikát, szalonnát, fokhagymát és zellerzöldet. A húst egy kis köménymaggal megpirítottuk, és felöntöttük vízzel. Közben a jó hangulathoz sör, bor, pálinka jöttek sorban. Amíg rotyog a pörkölt, eljöttem egy kicsit íjazni” – sorolta.

116802537_904319833422732_4398250432181796718_n.jpg

Szintén az íjászokra volt kíváncsi egy másik martosi fiatalember, a szakácsnak kitanult, de kövezőként dolgozó Tóth René is.„Több főzőversenyen indultunk már, kisebb-nagyobb sikerrel” – mesélte, amikor mellé léptem. – „Nem mindig tudtuk befejezni a gulyást, mert a végére ››betintáztunk‹‹. Szeretem a szabadságot. Azt mondom az ember úgy nézzen ki és aszerint viselkedjen, ahogy neki jó. A lelki béke megfizethetetlen”.

Több helyről jöttek csapatok, hogy új ízekkel etessék a zsűrit. Említette is Nagy Gábor magyarországi vendéglátós, több étterem tulajdonosa, a zsűri tagja, hogy újító irányt mutattak a pörköltek, és találkozott néhány egészen újszerű fűszerezéssel is.

„Vissza kellett mennünk Perbetére, mert otthon felejtettük a csodafűszerünket” – nevetett Malatinsky Dominik a perbetei Margaret mazsorett és táncklub tagja. –„ Bementem egy láda sörért, letettem a táskát, hogy ki tudjam vinni a sört, és ott maradt a fűszer. Írtak sms-t a boltból, hogy ott felejtettük a táskát a bevásárlással. Csodafűszer nélkül pedig neki sem álltunk a főzésnek!”

„Mangalicazsírral kezdtünk, háromféle hagymával bolondítottuk meg. Nem vizet használunk, hanem csontlét, amit már tegnap kifőztünk. Huszonöt literes a bogrács, alig van a negyedében pörköt, de éppen az a lényeg, hogy a saját szaftjában pörkölődjön, és minél nagyobb felületen osztódjon szét bográcsban. Ráadásul tarhonyát adunk mellé, amit nem olajjal, hanem disznózsírral készítettünk, ezáltal sokkal krémesebb” – osztotta meg a vágfüzesi főzőcsapat trükkjeit Hegedűs Norbert villanyszerelő, aki saját bevallása szerint már napokkal a főzőversenyek előtt az internetet bújja, tippet, trükköt, tanácsot kutatva.

116871790_2675335596057267_8908679210070385177_n.jpg

A komáromi Helios Fotóklub tagsága társuk, a martosi Sedliak Pál meghívásra érkezett a Hosszúgyűrre , rendhagyó fotópiknikre. „Alig vártuk, hogy itt legyünk! Esténként mindig főzök valamit a családnak. Most ezzel a pörkölttel próbálkoztunk a fotós társaimmal, és a fotóinkat sem hagytuk otthon, rendeztünk egy mini szabadtéri kiállítás. Aki éppen nem fotózott, a bogrács körül segédkezett. Bort nem tettem bele, az sertéspörköltbe nem való. Uborkasalátával tettük az ételt a tisztelt zsűri elé. Számunkra fontosabb az együttlét, nagy beszélgetésekkel, mint a verseny. Jól érezzük magunkat jó barátainkkal” – tudatta Csontos István vállalkozó.

Ennivaló dalt hozott Martrosra a két éve alakult budapesti Napocska gyermekzenekar, Kovács Attila zenész, énekes és Fábián Niki énekesnő megérkezésük után pillanatokkal már kofoláztak.

Falánk gyerek címmel hoztunk egy vadonatúj számot, nem csak falánk gyerekeknek. Ennek a zenei alapját is Ati készíttette, és gitározik ius a dalban. A nézőtér teljesen autentikus. Illenek a nyárba ezek a szalmabálák”

– fogta rövidre az énekesnő. Bernáth Tamás, a Komáromi Jókai Színház tagja volt az esemény házigazdája: műsort vezetett, énekelt, zsűrizett. – „Jártam nemzetközi kakasfőző-versenyen, lecsó- és csülökfesztiválon, böllérfesztiválon. Lassan nem lesz olyan étel, aminek a fesztiválját ne vezettem volna műsorvezetőként. Csodálatos, hogy a gasztronómiában olyan ízvilágot lehet teremteni, kinyílnak az ember ízlelőbimbói, hogy ilyet még nem kóstoltam, nem ettem. Eleinte érdekes volt, hogy egy színész fog zsűrizni. A gyomrom bírta, de mindig is óvatos voltam” – vallotta be a színművész, aki egy könnyű nyári receptjét sem rejtette véka alá. – „Veszünk egy almát, meghámozzuk, kiszedjük a közepét, rakunk bele csokoládét, begöngyöljük egy levelestésztába, bepörgetjük vaníliás cukorba, bekenjük tojással, megsütjük. Amikor felvágjuk az almát, és kicsurog a csokoládé, hmm, isteni!”

116869514_289237788996402_3032121940022156854_n.jpg

Amíg a zsűri – amelyben Keszeg István polgármesterét helyét annak hivatali kötelességei miatt Erdélyi Zoltán alpolgármester vette át – a  kóstolgatta az ételeket, a helyi Sziget Polgári Társulás két bográcsához szegődtem, Redecky Gyula martoi szakács mellé, aki Ógyallán, a városházán főz. A környéken mindenki őt hívja bográcsozni. Tizenkét éve főz, lassan ezer gulyásnál és pörköltnél tart.

Sört használtam ehhez a pörkölthöz. Gyorsabban puhította a húst, mint a bor, és egy kicsit savanykásabb íze lett. A magam készítette fűszerkeverékkel ízesítettem, ám annak titkos az összetétele” – magyarázta a 32 éves szakács, aki 36 éves korától minden környékbeli bográcsozáson főz. „Csak annyit mondok az érdeklődőknek, húst és krumplit hozzatok, a többit megoldom. Örülök, hogy a fiatalok már tanulnak, lesz kinek átadni a stafétát. Nagy álmom, hogy valamikor majd a főzőverseny zsűrijének ülhessek” – sóhajtott.

Késő délután ismertették az eredményeket. A legszebb tálalásért a MartBari csapat kapta a különdíjat. 

Ez a főzőcsapat a MartFeszt szervezői csapatának tagjaiból állt össze. Zircről való az egyik tagunk, Zoli ipolysági, Ádám ebedi, Csaba régi kassai, most már Martoson lakik, jómagam naszvadi vagyok"

– sorolta Holec Ákos.  „A főzőverseny után maradunk a placcon, vagy Csabáéknál folytatjuk a bulit. Nem élr véget azzal, hogy megfőztük a lényeget és megettük, utána is marad a jókedv” – tette hozzá Páldi Ádám.

Határtalan volt az öröm a győztes csapat, a magyarországi Nemzeti Szakértő Kukató Központ sátrában. –„Ötödik éve vagyok itt. Tavaly elvittük a legszebb tálalásért járó különdíjat a kakaspörkölt főző versenyről. Az idén pedig feltettük a koronát 47 éves létemre a fejem tetejére – nyilatkozta  Rogácsi Balázs, a szakács.

117271791_295365848233413_4200165315669825037_n.jpg

Tóth István tűzmester elárulta titkukat. – „:Azt mondtuk, hogy sertéspörköltet mindenki tud főzni, maximum egy-két variáció lehet, az mondtuk, a körettel lehet kitűnni a többiek közül. És akkor azt mondta a párom, hogy akkor legyen egy cukkinis palacsinta. Cukkini van benne, sárgarépa, házilag eltett medvehagyma és fokhagyma, mindehhez tojást adunk és lisztet. A helyszínen kevertük ki a hozzávalókat, itt sütöttük ki faszénen, tárcsán, majd csináltunk belőle egy tölcsért, amibe betettük a Balu által készített csülkös, körmös sertéspörköltet. – Annak idején a nagyfiunk barátnőjétől kaptuk a receptet, az ő édesapja készítette először. Nyolc éve készítem én is. Ennyire még még nem készültem rá, hogy medvehagyma meg ilyenek. Két héttel ezelőtt tartottunk egy főpróbát otthon, Márkón, Veszprém mellett. A győzelem nagy öröm. Tavaly voltunk először, az idén nagyon készültünk, hogy jövünk. Nagy boldogság, hogy megnyertük” – ragyogott Tóth Mónika szeme.

Amióta ez a főzőverseny létezik, nagyon szívesen jövünk egyszer zsűrizni, máskor főzni. Fél éve elterveztük, hogy az idén nyerünk. Úgy gondoltuk, mással kell villantani, mint magával, a pörkölttel. Eszünkbe jutott egy ötlet, jónak találtuk és úgy gondoltuk, ezzel megmutatjuk, hogyan főznek az ösküiek, a veszprémiek, márkóiak. Bejött”

– fogalmazott búcsúzóul Leiner Norbert a győztes csapat karmestere.

Kövesse facebook oldalunkat is!