2020. szeptember 28., 10:27

Podolin Szűz Mária mennybevétele temploma

A várost a tatárok által elpusztított határőr-település helyén a szászok alapították. 1292-ben városi kiváltságokat kapott. Itt tanult a piaristák középiskolájában Krúdy Gyula.

Podolin
Médialapozó
Fotó: Görföl Jenő
Podolin

A Szűz Mária mennybevétele templom kora gót stílusban épült a 13. század végén. Szentélye poligonális, a nyugati oldalon hozzáépített tornya van. A 14. században szentélyét és hajóját késő gót bordás boltozattal látták el. Később barokk stílusban alakították át, belső berendezését is barokkizálták. Megmaradt azonban gótikus portáléja, a szentélyben pedig a szentségház és az iker ülőfülke.

Podolin
Fotó:  Görföl Jenő

A mennyezet freskóit nem a legszerencsésebben restaurálták, a falain látható képsorok, amelyek Krisztus életét, gyermekkorát, illetve szenvedéstörténetét ábrázolják, azonban híven őrzik eredeti állapotukat. Különösen értékes a Háromkirályok imádása képkompozíció és Jézus gyermekkorából egy kép.

A templom mellett, mint annyi szepességi városban, itt is egy reneszánsz pártázatú harangtorony áll, amelyet 1659-ben építettek.

Podolin
Fotó:  Görföl Jenő
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.