2021. július 4., 15:00

Pipás tárlat a lévai Barsi Múzeumban

A lévai Barsi Múzeum és a nyitrai Pipaklub közös szervezésében még 2021. május 21-én nyílt meg a főleg a lassúsági pipaszívó versenyekre koncentráló pipakiállítás. A lévai vár ún. kapitányi épületében szeptember 1-jéig megtekinthető az érdekes gyűjtemény.

lévai pipakiállítás
Médialapozó
Fotó: Kaszmán Zoltán

A Barsi Múzeum kiállítótermében 2008-ban szervezték meg az első pipatörténeti kiállítást; az első helyi pipakonferenciára 2011-ben került sor. Kísérőrendezvényként ekkor már lassúsági pipaszívó versenyt is meghirdettek. A témába vágó szakmai konferenciákat kétévente rendezték meg. 2017-ben a konferencia részeként időszaki kiállítás is nyílt a Barsi Múzeumban, ahol a lévai járási festőművészek pipás alkotásait tekinthették meg az érdeklődők.

A jelenlegi tárlatanyag, aminek az összeállításából a múzeum munkatársa, Novák Mezőlaky Margaréta is kivette a részét, a pipázás történetének és a pipafajták bemutatásán túl a lassúsági pipaszívó versenyekre fókuszál.

lévai pipakiállítás
Fotó:  Kaszmán Zoltán

A 2003-tól működő nyitrai Pipaklub rendszeresen szervez különböző pipaszívó versenyeket; 2016-ban a pipaszívó Európa-bajnokság is Nyitrán valósult meg.

A lassúsági pipaszívó verseny összes résztvevője a megmérettetés előtt egy versenypipát, három gramm dohányt, két szál gyufát és egy ún. tömőfát kap. Sokak szerint rengeteg múlik a dohány helyes meggyújtásán; ezt öt perc alatt végezhetik el a versenyzők. Az sem mindegy, hogy a pipa miként van megtömve, s természetesen a szívás technikája is mérvadó. A most is életben levő világrekordot 2008-ban az olasz Gianfranco Ruscalla állította fel; 3 óra 33 perc 6 másodpercen keresztül pöfékelt.

Aki érdekelt a pipázás témájában, és aki nyitott a pipakultúra felé, mindenképpen látogassa meg a tárlatot; a szakkönyveken, a pipázás kellékein és eszközein, valamint a pipaversenyek fotódokumentációján kívül gazdag pipagyűjteményt is megtekinthet, legyen szó porcelánból, betonból, agyagból, üvegből vagy fémből készült egyedi szipkákról.

lévai pipakiállítás
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.