2022. október 6., 18:18

Petőfi-versek gyerekszemmel

Ebben a tanévben immár 14. alkalommal hirdette meg a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a díjazott alkotásoknak otthont adó Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumával és a társszervezőkkel együttműködve a Harmos Károly Országos Képzőművészeti Pályázatot a szlovákiai magyar iskolák és óvodák számára.

dijazottak
A legkisebb díjazottak
Fotó: Dunajszky Éva

A beérkezett munkákat képzőművészekből és tanárokból álló szakmai zsűri értékelte. Az öt kategóriában és nyolc témában meghirdetett rajzpályázat legjobb munkáinak alkotói és az őket felkészítő tanárok kaptak meghívást arra az ünnepi kiállításra, amelyre a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában került sor szeptember 28-án.

– A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának valamennyi szögletéből a történelem, a művészet, a szépség és a harmónia áraszt békét és nyugalmat. Jó lenne, ha a falakon túl is ez fogadna bennünket, és csak a művészet hatalma lenne az egyetlen, amivel meg kellene birkóznunk – mondta a nyertes gyermekrajzokból készült kiállítás megnyitóját követő díjátadó ünnepségen Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke. 

Az idei képzőművészeti pályázatot öt kategóriában és nyolc témában hirdették meg. 

– A pályázat immár hagyományosan az irodalmat kapcsolja össze a képzőművészettel, ezért idén Petőfi Sándor egyes verseit hirdették meg a szervezők témaként – mondta a képzőművészeti pályázat eredményeit ismertető Kiss    Beáta, az SZMPSZ Országos Választmányának tagja.

alkotás
Fotó:  Dunajszky Éva

Csiba Réka a Hodosi Magyar Tannyelvű Óvodából jött Pozsonyba, hogy a kiállításon, amelyen az ő alkotása is díjazott lett, részt vegyen.

 – Őszi tájat rajzoltam, leveleket, gombákat meg fákat, a tanító néni segített a rajz megtervezésében – mondta lelkesen lapunknak a kisovis, aki felkészítő tanárával, Gaál Adriannával az Itt van az ősz, itt van újra… verset választották témaként. Šťastný Dorka, az Ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskolából érkezett, felkészítő tanára,  Pálffy Zsuzsanna. Dorkát az Arany Lacinak című vers ihlette meg.

– Magam választottam ki a verset, amit aztán videón is megnéztünk, és az alapján született meg a rajzom – mondta hozzáfűzve, kicsit izgult is a díjkiosztáson, furcsa érzés volt itt látni kifüggesztve a saját rajzát.

A pozsonyi kiállítás október közepéig tart, utána bármelyik iskola elkérheti a kiállítás anyagát, hogy bemutathassa az alkotásokat, mondta lapunknak Vörös Mária, a Pedagógusszövetség alelnöke.

 – Az évek során több, szemet gyönyörködtető alkotás született, amelyek egy részét iskoláknak ajándékoztuk, de lett belőlük már külföldre szánt ajándék is – fűzte hozzá. 

alkotás
Fotó:  Dunajszky Éva

Hogy a gyermeki szem mennyire különlegesnek látja a világot, az a kiállításon ismét bebizonyosodott. Csak azt kívánhatjuk, maradjon meg ez a lelkesedés, színes látásmód továbbra is, és még sok ilyen varázslatos képpel kápráztassanak el bennünket a kis alkotók.

Megjelent a Magyar7 2022/40.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.