2022. október 5., 12:54

Haladárok és szélsőségesek, a megyei választások tétje, és apokaliptikus energiahelyzet – megjelent a Magyar7 40. száma

Mi sem természetesebb, hogy az olasz választások másnapján azonnal beindult a fasisztázás, nácizás, fenyegetőzés. Mivé züllöttek a lengyelek, az olaszok, a csehek, s mivé készülnek zülleni az európai népek, ha végre felnyílik a szemük, és esetleg felteszik az egyszerű kérdést: kik is robbantgatnak az Északi-tenger fenekén gázcsöveket? Kinek az érdeke, hogy Putyin ne szállíthasson kőolajat, gázt Európába? De hát ilyeneket nem szabad kérdezni… Kövesdi Károly, lapunk főmunkatársa írta a vezércikket, amelynek a címe: Százmillió fasiszta és a haladárok.

lapajánló_címlap, okt.5.

A témát folytatva Hajtman Gábor arról ír a külpolitikai jegyzetben, hogy vajon kik is nyertek Olaszországban? Az Olasz Testvérek a családra és a közösségre, illetve a nemzet egységére utal, híve a nemzeti szuverenitásnak, a szociális piacgazdaságnak, a természetes családot és a keresztény értékeket védelmezi, uniópárti, kiállt az orosz szankciók és Ukrajna mellett. Akkor mitől lenne fasiszta? 

Választási körképünk első részében utánajárunk, magyar szempontból mi a tétje a megyei testületi helyekért és a megyeelnöki székért zajló „versenyfutásnak”. Összefoglaljuk, milyen esélyekkel fut neki a választási küzdelemnek a Szövetség a dél-szlovákiai megyékben. Közélet rovatunkban Kolek Zsolt írása olvasható.

lapajánló, közélet, okt.5.

Pomichal Krisztián készített interjút Dr. Élesztős Pál energiaügyi szakemberrel, aki szerint az energiaválság gazdasági érdekekről szól, nem a szolidaritásról. Kelet-Közép-Európa nem elég erős érdekérvényesítő, éppen ezért apokaliptikus forgatókönyvekkel is számolnunk kell, ha nem sikerül érdemi változást elérnünk az európai energiapolitikában – mondta dr. Élesztős Pál, energiaügyi szakember. A Szövetség energiapolitikai tanácsadója szerint ugyanakkor van kiút, a helyzet nem reménytelen, de átgondolt, gazdasági racionalitáson alapuló intézkedések kellenek.

lapajánló, interjú, okt.5.

Ami a jelenlegi kihívásokat illeti, az agrárkamara elnöke kiemelte, ugyan a közös agrárpolitika az unión belül kereteket szab, de a pályázati lehetőségek kapcsán az a tapasztalat, a felvidéki gazdák bátortalanabbak, mint akár magyarországi társaik. A fiatal gazdák számára nyújtott támogatás összege is 50 ezer euróról 70 ezerre növekszik, a területalapú dotáció mértéke is jelentősen emelkedik, de a hazai fiatal gazdák kevéssé élnek ezekkel a lehetőségekkel, írja Piac rovatunkban Rajkovics Péter.

lapajánló, piac, okt.5.

Szeptember utolsó péntekjén Pozsonyban járt Novák Katalin, hogy egy nap leforgása alatt négy fontos találkozón is megerősítse Magyarország prioritásait a nemzetpolitika és a nemzetek közötti politika terén. Napirendjén előbb a Szövetség, majd Zuzana Čaputová állam- és Eduard Heger kormányfő szerepelt, ezután a fővárosban tanuló magyar egyetemisták közé látogatott. Kiállni a közösség érdekei mellett címmel olvashatják Somogyi Szilárd összefoglalóját.

lapajánló, téma, okt. 5.

Vállalkozók a csaló célkeresztjében. Sok cégtulajdonos kapott a napokban levelet arról, hogy elkészült a könyvvizsgálat, ezért a mellékelt számla ellenében fizessen be 119 eurót. A baj csak ott van, hogy az overenaspolocnost.sk-tól a legtöbbjük nem rendelt könyvvizsgálatot. Az esetet már a rendőrség is vizsgálja, írja Kocur László.

lapajánló, háttér, okt.5.

Mács József Magyar Örökség díjáról ír Kövesdi Károly. Az öt éve távozott író, aki többek közt tagja volt a Magyar Művészeti Akadémiának, nemcsak szűkebb pátriája, a szeretett gömöri Balog-völgy és a Felvidék megbecsült alkotója marad generációk számára, de az egész írott magyar szépirodalomban kitörölhetetlenül ott a helye.

Metrót Újvárba! Száraz Dénes jegyzetében a kampány furcsaságait figurázza ki, és kiemeli, nem árt tudni, hogy a szűkebb pátriánkat befolyásoló dolgok helyben dőlnek el.

150 éves a patinás kassai Ipari. Albert Sándor történelmi összefoglalójának második részében az iskola történetét folytatja az ötvenes évektől a napjainkig.

lapajánló, oktatás, okt. 5.

Az udvari bolond új ruhája a címe a Leporolt históriáknak. Lacza Tihamér írásából megtudhatjuk, mennyibe került Mária Teréziának a bolond ruhája.

Sajnálatos tény, hogy az aradi vértanúk utolsó mondataiként egyre több olyan idézet terjedt el a magyar közbeszédben, amelyek valójában sosem hangzottak el Aradon,

1849. október 6-án, pedig az aradi tizenhárom földi életének utolsó pillanatai jól ismertek, és egyes visszaemlékezések megörökítették a kivégzésük előtti utolsó szavaikat is. Ezek sokkal jobban kidomborítják nagyságukat, mint az utólagosan kreált, nekik tulajdonított „utolsó mondatok.” Babucs Zoltán hadtörténész: Az aradi vértanúk búcsúszavai a Múltunk rovatban.

Egyedülálló kísérletet hajtottak végre az elmúlt hónapokban a Dunaszerdahelyi járásban fekvő Sárosfán. A Szlovák Gázművek júniustól szeptember végéig hidrogénnel keverte a háztartásokban felhasznált földgázt. Erről ír Reczai Lilla a Tájaink vezető rovatában.

lapajánló, tájaink, okt. 5.

Gyors ütemben asszimilálódik Feszty Árpád festőművész egykori szülővárosának, Ógyallának a magyar lakossága. Az égi piktorok között vélhetően a Magyarok bejövetele című körkép alkotóját is aggasztja a tűrhetetlen helyzet, hogy a város önkormányzatában egyetlen magyar képviselő sincs, és minden évben több magyar szülő az anyanyelvi helyett a szlovák nyelvű oktatást választja gyermekei számára. Nemes célokért munkálkodva a címe Nagy Miskó Ildikó írásának.

lapajánló, életmód, okt. 5.

Nőként a közéletben. Kerekasztal-beszélgetést szervezett a Szövetség Nőtagozata Szepsiben. Az érdeklődők olyan nőkkel találkozhattak, akik aktív részesei, sok esetben irányítói a közéletnek, és megosztották tapasztalataikat, hogyan lehet sikereket elérni nőként a politikában és ez hogyan egyeztethető össze a családdal. A találkozóról Fábián Gergely számolt be.

A csend végtelen volt és sötét… Ezzel a címmel jelent meg Gaál Lajos kötete, amely egy különleges világba, mégpedig a barlangok és barlangkutatók nem mindennapi világába kalauzolja az olvasót.

A könyvet elsőként a rimaszombati Csillagházban mutatták be, amelyről Virsinszky Tamás számol be.

Petőfi-versek gyerekszemmel. Ebben a tanévben immár 14. alkalommal hirdette meg a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a díjazott alkotásoknak otthont adó Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumával és a társszervezőkkel együttműködve a Harmos Károly Országos Képzőművészeti Pályázatot a szlovákiai magyar iskolák és óvodák számára. A kiállításról Dunajszky Éva készített tudósítást.

Agócs Szvorák Emese: Kultúraszerető ajnácskőiek. Az ajnácskői Csemadok-alapszervezet mindig is a gömöri és nógrádi régió legaktívabb szervezetei közé tartozott.

Így volt ez Szamos Zsuzsanna vezetése alatt, és az általa megkezdett munkát viszi tovább utódja, Mikó Alexandra.

Eperjesről érkezett haza, ahol az angolkisasszonyok rendjében gyakorolja hivatását. Nem akartam én se kisasszony, se tanító lenni a címe Bokor Klára interjújának, amelyet Varga Krisztinával, Kinga nővérrel készített. Küldetésének tartja a lelkigyakorlatokat és a lelki vezetést, minden hozzá fordulóval egyénileg foglalkozik kilenc hónapon keresztül.

lapajánló, kávézó, okt. 5.

A közelmúltban jelent meg az Új Ember Kiadványok sorozatának legújabb kötete, amely – Egy zarándoklat éleményei cím alatt – az alsószemerédi esperes-plébánosnak, Viszolajszky Károlynak az 1885-ös szentföldi útleírását tartalmazza. Kaszmán Zoltán írta meg lapunkban a könyvbemutatót.

A kistárkányi szilvanapok alkalmával idén is megnyílt az érdeklődő nagyközönség számára a pálinkafőzde. A helyszínre érve egy filmforgatás közepébe csöppent Monár Gabriella. Mint azt később a szilvanapok fő szervezőjétől, Kondás Arankától megtudhatta, a pálinkafőzde, a kistárkányi szilvórium és a szilvalekváros krumplilángos bekerült a Bodrogközi Értéktárba, s ezt filmen is megörökítik.

kiajánló, mózsa, okt. 5.

A gyerekek kedvence a mátyusföldi kisállat-kiállítás, írja Szomolai Andrea. Nemesített galambok burukkolása, puha szőrű nyuszik szöszmötölő szimatolása, színes tollú kiskakasok kukorékolása kavarta fel az alsószeli kultúrház udvarának csendjét a mátyusföldi kisállattenyésztők éves kiállításán. Leginkább a környékbeli kisiskolások és óvodások örültek a háztáji állatoknak.

Folytatjuk a középiskolások irodalmi vetélkedőjét, majd Domonkos Andor kutatóorvos írását olvashatják a robotok sebészeti alkalmazásáról.

lapajánló, barangoló, okt.5.

Tuniszba megyünk szentmisére a Barangolóban, de előtte Csermák Zoltán körbe vezet bennünket az ősi városban, megnézzük a halpiacot, a régi rabszolgapiacot, és arról is értesülünk, milyen a szentmise a tuniszi templomban.

lapajánló, ízlelő, okt.5.

Őszi recepteket találnak az Íz-lelőben, káposztalepény és szilvazselés sajttorta Szabó B. Csilla kínálata, Vass Gyula egy nagyon drága autót kapott meg tesztelésre: BMW M8 Competition Cabrio: 625 lóerő, tető nélkül

lapajánló, teszten, okt.5.

Rajkovics György Szalai Ádám utódját kutatja, majd a száguldó cirkusz 2023-as terveit veszi sorra. Rajkovics Péter azt írja, hogy az NHL szokásos külföldi útjai során ezúttal a szomszédunkba, Csehországba is ellátogat, ennek köszönhetően a világ legértékesebb jégkorongbajnoksága Prágában kezdődik. Az NHL ragaszkodik orosz játékosaihoz, s ez ellen a csehek sem tehettek semmit. 

lapajánló, szurkoló, okt. 5.

Önök küldték rovatunkban egy „megbízhatósági igazolás” kiadásának a megtagadásáról számol be Agárdi Gábor olvasónk.

A Magyar7 hátlapján Jeszenák János síremléke látható, amely a pozsonyi Kecskekapu utcai evangélikus temetőben található. Lapunk 40. számában természetesen megtalálják a részletes műsort és a keresztrejtvényt.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.