2023. október 14., 15:27

Petőfi is emlékjelet kapott a magyar közösségi házban Füleken

A Csemadok Füleki Alapszervezete október 13-án a Magyar Közösségi Ház udvarán ünnepélyes keretek között átadta a Petőfi tanösvényt, melyet a költő, forradalmár születésének 200. évfordulója alkalmából építtettek.

Petőfi ösvény
Fotó: Schnelczer Zoltán

A magyar közösségi ház a magyar kultúra bástyája Füleken. A vár tövében megbúvó épület a Csemadok alapszervezet fenntartása alatt működik, és ahogyan a neve is jelzi, egy valódi közösségi tér. Kulturális, társadalmi, ifjúsági, és politikai szervezetek rendezvényei, továbbképzések, gyűlések, találkozók és megemlékezések valósulnak meg itt rendszeresen.

A Csemadok vezetősége fontosnak tartja, hogy emlékjeleket hagyjon az utókor számára.

Ennek szellemében a Nemzeti összetartozás évében emléktáblát és kopjafaparkot avattak, épült egy jurtaszínpad és egy búboskemence, az udvart díszíti továbbá egy II. Rákóczi Ferenc szellemiségét hordozó homokozó, mely egyedülálló a Felvidéken.

Petőfi ösvény
Fotó:  Schnelczer Zoltán

„2020-ban fogant meg a Petőfi ösvény ötlete, elkezdtük tervezni, pályázatokat írni. A játékos tanösvényt a Nemzeti Kulturális Alap, a Petőfi emlékév kapcsán a Szövetség a Közös Célokért társulás, a Bethlen Gábor Alap támogatta, szakmai segítséget nyújtottak a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai, Vass Roland, a Vegart kft., a füleki Közhasznú Szolgáltatások Vállalata. Mivel a ház és az udvar is műemlékvédelmi környezetben van, ezért ásatásokat kellett végezni, amelyben a Füleki Vármúzeum munkatársai nyújtottak segítséget. Nekik köszönhetően sikerült újabb emlékjelet avatni a magyar ház udvarán” - nyilatkozta Szvorák Zsuzsanna, a Csemadok helyi alapszervezetének elnöke.

Az ösvényen 5 stációt járhatunk végig. Leülhetünk a szerelem, forradalom, család, utazás és otthon lócájára. Elolvashatjuk tematikusan a verseket, QR-kód leolvasóval meghallgathatjuk az Apropó Kisszínpad tagjai előadásában a költeményeket.

A madáretetőt formázó kis könyvtárnál könyveket olvashatunk, majd szelfizhetünk Petőfivel. Kirakhatjuk az Útirajzok alapján elkészített térképen a költő által meglátogatott helyszínek kis képecskéit, majd egy memóriajáték segítségével egy kis lakban megjelenik Petőfi dagerotípiája, hogy a versfelismerések után ránk mosolyogjon.

Petőfi ösvény
Fotó:  Schnelczer Zoltán

A munka finisében már a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa, Balog Joci is segédkezett, illetve kivette a részét az avató ünnepség szervezéséből is. Az eseményen részt vett Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke is, aki nagyra értékelte a füleki vezetőség két évtizedes, folyamatos munkáját. Mint elmondta, mindig örvend, ha részt vehet az eseményeiken, megemlékezéseiken vagy az emlékjelek felavatásán.

A magyar házat, a várat meglátogatók sétálhatnak rajta végig, rendhagyó magyar órán résztvevő diákok oldhatják meg a feladatokat az ódon füleki vár alatt. Méltó emlékjel ez Petőfi Sándor bicentenáriumára”

– tette hozzá Szvorák Zsuzsanna.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.