Petíció indult a Bénai-sziklák területének megvédéséért

2020. december 11., 16:49
Szvorák Emese

A csomai kőbányában, vélhetően az R2-es gyorsforgalmi út építése miatt, egyre nagyobb méreteket ölt a bazalt kitermelés, amely veszélyezteti a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet és a Novohrad-Nógrád UNESCO Geopark értékeit. Ezért környezetvédők, geológusok és polgármesterek fogtak össze, hogy megvédjék a Bénai-sziklák területét a Béna és Csoma községek kataszterében zajló bányatevékenység ellen.

A Füleken tartott sajtótájékoztatón a petíció kezdeményezői hangsúlyozták: a Bénai sziklák az egyik legfontosabb helyszíne a Novohrad-Nógrád Unesco Globális Geoparknak, amely nem csak geológiai és turista látványosság, hanem jelentős régészeti lelőhely is.

Gyönyörűen lehet látni belülről a lávaár szerkezetét, ami nagyon kevés helyen érhető tetten, ahogyan az oszlopos elválás is. A bányában a bazalt oszlopok alatt megtalálható a 20 millió évvel ezelőtt leülepedett tengeri homokkő ferde rétegezettséggel, ahol cápafogak is fellelhetők. Egykor a lávaár egy patakos völgybe tódult bele, ami nagyon-nagyon ritka, ilyesmit nem nagyon lehet látni sehol”

- magyarázta Gaál Lajos geológus, hozzátéve: 1989-ben amikor létrejött a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet, illetve a magyarországi részen tájvédelmi körzetté nyilvánították a Karancs-Medvest, akkor a két fél közös koncepciót alakított ki arról, hogy a bányászati tevékenységet a tájvédelmi körzeten kívülre nyomják.

„Ekkor állítottuk le az Ajnácskő és Almágy közötti Borkúti bányát, elutasítottuk a bányászati tevékenységet a Szár-kőn, a Pogányváron, és a Bükkréten lévő Macskaluki bányát is sikerült leállítani” - mondta.

Két bánya viszont megmaradt, köztük a csomai, ahol egyre csökkent a kitermelés. Most azonban az R2-es gyorsforgalmi út építésével újra ipari méreteket ölt a bányászati tevékenység. Pedig vannak működő bányák, például Korláton, Bolgáromban, Nagydarócban, ahol bányászhatnak úgy, hogy a természetet sem veszélyeztetik. A kezdeményezők ezért a terület megvédése érdekében aláírásgyűjtésbe kezdtek.

csomai bánya
A petícióban azt is kérjük a környezetvédelmi miniszter úrtól, illetve a Bányászati Hivataltól, hogy fontolják meg azt, hogy a természetvédelmi területeken kívül eső egyéb bazaltbányákba irányítsák át ezt a bányászati tevékenységet. Hiszen így érvényesíthető lenne az az elképzelés, hogy a régiófejlesztés, az útépítés is megvalósul, illetve a természetvédelmi elvek, a geológiai örökség, és a hozzá kapcsolódó kulturális örökség megvédése is teljesül”

- nyilatkozta Agócs Attila, Fülek polgármestere.

Balázs Attila, entomológus, az aláírásgyűjtés kezdeményezője elmondta: a bányatevékenység nagyon előrehaladott állapotban van.

„Már folynak a tárgyalások arról, hogy ezt a bányásztevékenységet meghosszabbíthassák egészen 2026-ig, mivel a Metrostav nevű cég évi 98 ezer tonnáról 190 ezer tonnára szeretné növelni a termelést. Ez a bővítés azonban kritikus módon megközelítené a Bénai sziklákat, ami védett terület. Ezért fontos, hogy megállítsuk ezt az elképzelést.”

csomai bánya

A kezdeményezők kérik a lakosokat, hogy aláírásukkal támogassák a Bénai sziklák megvédését, amit online formában a www.peticie.com oldalon, vagy pedig a füleki városi hivatalban, illetve a bénai és a csomai községházán lehet aláírni.