cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. március 24., 10:56

Pénteken zajlott a XXIV. Vámbéry Napok koszorúzási ünnepsége – KÉPEKKEL

A Vámbéry Polgári Társulás, a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum és a Katedra Polgári Társulás nevében Tilajčík Edit köszöntötte a megjelenteket 2024. március 22-én, Dunaszerdahelyen, Vámbéry Ármin mellszobránál. Ünnepi beszédet Simon Szabolcs mondott.

vambery-armin-mellszobra-a-koszorukkal
Galéria
+15 kép a galériában
Vámbéry Ármin mellszobra a koszorúkkal
Fotó: Lacza Gergely

A koszorúzáson többek között jelen volt Karaffa Attila, Dunaszerdahely alpolgármestere, Nagy Iván, a Csallóközi Múzeum igazgatója, városi képviselő, a Vámbéry Földrajzverseny országos döntőjének zsűritagja, Hodossy Gyula, a Vámbéry Polgári Társulás ügyvezető igazgatója, Venyercsan Pál, a pozsonyi Liszt Intézet igazgatója, Pintes Gábor, a Katedra Polgári Társulás elnöke és az esemény szónoka, Simon Szabolcs, a Vámbéry Polgári Társulás alelnöke.

simon-szabolcs_
Simon Szabolcs
Fotó:  Lacza Gergely

Méltán lehet büszke az a város, ahol ennyi jeles személyiség, híresség alkotott, tevékenykedett, élt, mint Dunaszerdahelyen. Közülük is kiemelkedik Vámbéry Ármin, aki, amint azt tudjuk, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja volt, akadémikus, a keleti nyelvek professzora. Önmagában talán ez a körülmény is elég lenne ahhoz, hogy évente megemlékezzünk róla, mint híres dunaszerdahelyiről, miközben arról még nem is beszéltünk, hogy hány nyelvet és dialektust sajátított el lényegében anyanyelvi szinten, fejtette ki Simon Szabolcs.

a-koszoruzok_
A koszorúzók
Fotó:  Lacza Gergely
Az ő esetében azonban még ennél is jóval többről van szó. Említsük meg azt, hogy a XIX. század talán legnagyobb magyar nyelvészeti pengeváltása, a magyar nyelv származási eredetét illető vita, az úgynevezett ugor–török háború az ő nevéhez is fűződik, hiszen annak egyik résztvevője volt, s igaz, vereséget szenvedett ebben a vitában, annak ellenére ez a vereség nem csökkenti a hírnevét”,

szögezte le Simon, aki beszédében kitért fiára, Vámbéry Rusztemre is, aki szintén sikeres, közismert személyiség volt. A jó nevű jogtudós, egyetemi dékán a Jogtudományi Közlöny című folyóiratnak volt évtizedekig szerkesztője, ugyanakkor gyakorlati jogászként ingyen és bérmentve védte például József Attilát, amikor annak 1924-ben megjelent a Lázadó Krisztus című verse, és emiatt istenkáromlás okán perbe fogták.

simon-szabolcs-hodossy-gyula-venyercsan-pal-karaffa-attila-es-nagy-ivan
Simon Szabolcs, Hodossy Gyula, Venyercsan Pál, Karaffa Attila és Nagy Iván
Fotó:  Lacza Gergely

Vámbéry Ármin 1857-től öt éven keresztül Isztambulban élt, ahol megismerte az iszlám kultúrát, az iszlám szokásokat, és későbbi utazásai során nem az okozott neki igazából gondot, hogy európai származású, hanem inkább az, hogy igazából iszlám dialektusban beszélt, de ugyanakkor szunnita volt a gondolkodása, mondta a Vámbéry Polgári Társulás alelnöke.

Vámbéry életművének aktualitása leginkább az, hogy 1906-ban megjelent híres, A Nyugat kultúrája Keleten című művében a Nyugat és a Kelet kultúrájának ütközésével, és annak várható következményével foglalkozik, emelte ki Simon.

simon-szabolcs-es-hodossy-gyula-koszoruznak
Simon Szabolcs és Hodossy Gyula koszorúznak
Fotó:  Lacza Gergely

Az ünnepi beszéd után a jelenlévők a mellszobor tövében elhelyezték koszorúikat.

a-vambery-foldrajzverseny-elso-helyezett-csapata-a-dunaszerdahelyi-vambery-dervisei-koszoruz
A Vámbéry Földrajzverseny első helyezett csapata, a dunaszerdahelyi Vámbéry dervisei koszorúz
Fotó:  Lacza Gergely
a-koszoruzok
Galéria
+15 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.