cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. március 26., 20:00

Megkoszorúzták Vámbéry Ármin mellszobrát – KÉPEKKEL

Március 24-én, pénteken a XXIII. Vámbéry Napok résztvevői és Dunaszerdahely elöljárói megkoszorúzták Vámbéry Ármin mellszobrát a róla elnevezett téren. Ünnepi beszédet Darkó Jenő történész, a Vámbéry Tudományos Kollégium titkára mondott.

megkoszoruztak-vambery-armin-mellszobrat__0
Galéria
+21 kép a galériában
Megkoszorúzták Vámbéry Ármin mellszobrát
Fotó: Lacza Gergely

Az esemény főszervezője, a Vámbéry Polgári Társulás, továbbá a rendezvény társszervezői, valamint Dunaszerdahely Város Önkormányzata, a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum és a Katedra Polgári Társulás nevében Tilajčík Edit köszöntötte a megjelenteket.

tilajcik-edit
Tilajčík Edit
Fotó:  Lacza Gergely

Darkó Jenő köszöntője elején megjegyezte: úgy tűnik, Hazai György 1986-ban megjelent Vámbéry Ármin emlékezete című kiadványa óta jelentős külföldi szakirodalma lett Vámbérynek, az utazónak, a zsidó származású magyar orientalistának.

A Freiburg im Breisgauban működő Albert-Ludwigs-Universität Orientalisches Seminar kiadásában 2006-ban jelent meg Ruth Bartolomä Közép-Ázsiától a Windsor kastélyig című munkája. Amennyiben átnézzük e munka bibliográfiájában a Vámbéry Árminról írott munkák jegyzékét, azt tapasztaljuk, hogy Lory Alder és Richard Dalby 1979-ben már Hazaitól is említett könyvét, a Windsor kastély dervisét, és az azóta megjelent kiadványokat számbavéve a teljesség igénye nélkül említhetjük Birgit Bock-Luna (2003), Carla Coco (1983, 1986), Hugo Glaser (1957), Klaus Kreiser (1992, 1998), Jacob M. Landau (1999), Major István (Új Delhi, 1983), Mim Kemâl Öke (Isztambul, 1983, 1985, 1999) és Nyikolaj Tyihonov (Moszkva, 1974) munkáit. Láthatjuk tehát, hogy az egykor Sztambulban a Resid Efendi nevet elnyert dervis, aki egyaránt bennfentes volt a török portán, a perzsa sah udvarában és az angol királyi család windsori kastélyában, ma is előkelő helyet foglal el az orientalisztika, a turkológia nemzetközi irodalmában”,

mutatott rá Vámbéry jelentőségére Darkó.

darko-jeno_
Darkó Jenő
Fotó:  Lacza Gergely

Vámbéry egy személyben volt tanuló és tanító, ugyanis már korán elvállalta a nálánál gyengébb tanulók korrepetálását, később családoknál töltött be nevelői állást, hangsúlyozta a történész, majd hozzátette, hogy ugyan nem állt módjában elvégezni a középiskolát, de tudatos és folyamatos önképzéssel rendkívüli jártasságra tett szert előbb a nyugati, majd a keleti nyelvekben: 25 éves korára közel 25 nyelven beszélt. Vámbéry elhatározta, hogy a török nyelvtudását Isztambulban fogja tökéletesíteni, és 1857-ben a Magyar Tudományos Akadémia és név szerint a tudós társaság elnökének, Eötvös József bárónak és az Akadémia könyvtárnokának, Hunfalvy Pálnak személyes támogatásával az akkori török birodalomba, Sztambulba utazott, ahol kapcsolatba került a szultáni udvar magasrangú tisztviselőivel és a Kossuth-emigráció Sztambulban élő tagjaival, mondta Darkó.

vambery-armin-mellszobra
Vámbéry Ármin mellszobra
Fotó:  Lacza Gergely

Sztambuli tartózkodása során magyar szempontból jelentős kéziratokat kutatott fel, tette hozzá a koszorúzás ünnepi szónoka. Ezután Perzsiában felcsapott dervisnek és vállalta a veszélyes utazást Ázsiában, ahol többek között a magyar nyelv eredetét kutatta, tudhattuk meg Darkótól, aki mondandója végén Germanus Gyula, a nemzetközi hírű orientalista 1932-ben kelt mondatát idézte:

Vámbéry a magyarok eredetének kérdésében olyan vihart vert fel, amelynek cikázó villámai kialudtak már, de dörgése még ébren tart, tagadhatatlan, hogyha álláspontjában nem is volt igaza, zseniális volt, gondolatébresztő volt, új volt és megzavarta a finnugor teória vizeit, tárgyilagosabb mederbe terelve azokat”.
megkoszoruztak-vambery_armin-mellszobrat
Megkoszorúzták Vámbéry Ármin mellszobrát
Fotó:  Lacza Gergely

Darkó Jenő ünnepi beszéde után került sor Vámbéry Ármin mellszobrának megkoszorúzására.

darko-jeno_
Galéria
+21 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.