2019. augusztus 25., 16:54

Paszulyfesztivál

Bodrogköz elsősorban mezőgazdasági termelésre alkalmas terület, települései közösségi ünnepeinek nevében ez a jellegzetessége meg is jelenik. Van már krumpli-, szilva-, diófesztivál, sőt harmadik éve Kiskövesden paszulyfesztivált is tartanak. A paszuly a bab népnyelvi változata.

tajhaz.jpg
Médialapozó
Fotó: Zsebik Ildikó

Ahogyan azt a falu polgármester asszonya, Máté Ágnes  köszöntőjében elmondta, ezen a  vidéken nincs ipar, a mezőgazdaságból élők lassan kiöregednek, a jövőben csak akkor tudnak megmaradni, ha a vidéki vendéglátásban kezdenek el gondolkodni.

Településük már korábban  is ismert volt jó minőségű babjáról, amelyet előszeretettel vásároltak meg a vevők a piacokon, ez a tény ihlette a fesztivál nevét.     

Máté Ágnes
Fotó:  Zsebik Ildikó
Máté Ágnes

Bár a falunak már 2000 óta van tájháza, ahhoz az épületet csak 20 évre kölcsön kapták, ezért lett sürgős a tizes évek elején, hogy Kövesd egy saját parasztházat is magáénak mondhasson, amelyet felújítva bekapcsolhat közösségi életének vérkeringésébe.

Nos, az elképzelés valósággá vált, egy elnyert összegből az épületet is sikerült helyreállítani. Bár még néhány apróság  javításra vár, az idén azt mindenképp átadják.  Ennek  a tájháznak az udvarán tartották meg a III. Paszulyfesztivált szponzorok, illetve Kassa megye támogatásával.

A fesztivál a délelőtti órákban a főzéssel kezdődött, összesen hét egyén, illetve baráti társaság fogott a babételek készítésébe. A szakácsok között a hazai képviselők mellett ott volt egy karcsai és egy felsőzsolcai csapat is, illetve a Nagykövesddel közös vadásztársulat képviselői.

Erdélyi Claudia
Fotó:  Zsebik Ildikó
Erdélyi Claudia

A zsűri tagja volt a polgármester asszonyon kívül Erdélyi Claudia, a falu szülötte, akinek a nevét a Duna Tv és a Dankó Rádió kapcsán ismerhetjük, valamint Mezőkövesd testvértelepülés képviselőnője, Molnár Katalin és aljegyzője.

A zsűrinek nem volt nehéz dolga, hiszen Karcsa csapata a három elkészített fogással nagyon kitett magáért. Lángosuk – amely versenyen kívül készült – pazarnak bizonyult, ahogyan a Jókai bableves is.
Második helyen egy bodrogközi baráti társaság végzett, míg a harmadik helyet a felsőzsolcaiak szerezték meg. Ami pedig az elkészült étkeket illeti, a már említetteken kívül volt közöttük babgulyás, palócleves, törvepaszuly, és chilis bab is.

A jó teljesítménynek meg is lett a jutalma, hiszen az első helyezett csapat egy üstöt kapott ajándékba, a második díj egy kovácsoltvasból készült virágtartó, míg a harmadiknak egy mézből és méztermékekből álló ajándékcsomag jutott.

A vendégek és a szereplők
Fotó:  Zsebik Ildikó
A vendégek és a szereplők

A fesztivál második részére délután 15 órától került sor, amelyet Rastislav Trnka, a megye elnöke, és Furik Csaba, az MKP egyetlen Kassa megyei képviselője is megtisztelt jelenlétével. A köszöntők után a testvértelepülések közül Nagykövesd és Karcsa szereplőié, továbbá a cigándi Csárdás Citerazenekaré, illetve a helyi  Dóczi gyerekeké lett a színpad. A műsor a népművészet jegyében zajlott.  
Fellépett a nagykövesdi Búzakalász Éneklőcsoport, a citerazenekar tagjai énekeltek illetve felnőtteknek szóló pikáns mesét mondtak, a karcsaiak pedig egy vidám jelenettel mutatkoztak be Kiskövesden.

Részlet a jelenetből
Fotó:  Zsebik Ildikó
Részlet a jelenetből

Dóczi Boróka és Dóczi Balambér ugyancsak népmesével szórakoztatta a közönséget.

Pikáns mese felnőtteknek
Fotó:  Zsebik Ildikó
Pikáns mese felnőtteknek

Akik pedig másképp képzelték a  szórakozást,  azok vagy kézműves termékeket vásároltak, vagy kézműves foglalkozáson vettek részt, esetleg beszélgettek.

mezőkövesdi kézműves
Fotó:  Zsebik Ildikó
mezőkövesdi kézműves

A nap végén a helyi kultúrházban Soóky László A nagy /cseh/szlovákiai magyar forradalmi gulyásparti című monodrámát tekinthették meg Fandl Ferenc előadásában. A fesztivál utcabállal zárult.

tajhaz.jpg
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!