2024. február 19., 13:05

Pásztoresztendő: gömöri pásztorok és zenészek portréiból nyílt kiállítás Rozsnyón - KÉPEKKEL

Ezzel a címmel nyílt kiállítás Farkas József fotográfus, dokumentarista fényképeiből a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában. A fotók a gömöri és környékbeli pásztorok, illetve zenészek portréit, életük pillanatait tárják a látogatók elé.

farkas józsef
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergely

A kiállítás megnyitóján Badin Gabriella, a tárlat kurátora úgy fogalmazott, Gömör és a pásztorkultúra elválaszthatatlanok, a vidéket mintha ennek az ősi mesterségnek teremtették volna, ősidőktől formálta a táj jellegét és a benne élő emberek életét. A pásztorok évszázadokon át alakították kultúrájukat, a maguk készítette tárgyakkal, a csak rájuk jellemző ruhákkal, hangszerekkel, táncokkal és a pásztornótákkal.

Ennek megőrzésén dolgozott társaival Farkas József, aki már több mint három évtizede gyűjti a felvidéki magyarság és a Kárpát-medence nemzetiségeinek dalait, zenéjét, táncait. Közben pedig fényképez is. Ezt a mesterséget nem tanulta, saját bevallása szerint intuitív módon látott hozzá, dokumentálva a gyűjtőutakat, rögzítve az emberi sorsokat és pillanatokat, a hagyományos paraszti élet utolsó pillanatait. Ezek egy töredéke látható a kiállításon.
Egy életen át

Farkas József először 14 éves korában került kapcsolatba a hagyományos népi kultúrával, akkor kezdett táncolni.

A gyűjtéssel pedig akkor kezdett foglalkozni, amikor Pozsonyban találkozott Agócs Gergellyel, aki megkérte, kísérje el egy gyűjtőútra. Ebből aztán több lett, jártak vidékről vidékre, dalokat, zenéket, táncokat gyűjtve. Egyikük a hangfelvételt készítette, a másikuk a videókamerát kezelte.

Egy idő után jött egy indíttatás, hogy ezeket a pillanatokat fényképeken is rögzíteni kellene. Így hát elkezdtem fotózni, hogy ez is megmaradjon a későbbi generációk számára. Elindultunk Gömörbe, Bodrogközbe, pásztorokhoz, cigányzenészekhez. Az évek során a Kárpát-medence sok táján jártunk, és én mindenhova cipeltem magammal a fényképezőgépet. Azóta is ezt csinálom, idestova már több mint 35 éve

– mondta.

A fotókról visszaköszönő emberek közül néhányan eljöttek a megnyitóra, de sokan már nincsenek közöttünk.

– Azt ajánlom, akik már nincsenek közöttünk, azokhoz is bújjanak közel, talán súgnak maguknak is egy-két történetet a pásztorságról – mondta Farkas József.

A kiállítás megnyitóján, amelyre nagyon sok érdeklődő eljött, Bastyúr István szilicei pásztor énekelt pásztornótát, a Sajó Banda zenélt, a Borostyán Néptáncegyüttes táncosai pedig pásztorbotolót adtak elő. A tárlat 2024. április 4-ig látható a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában.
rozsnyó
Fotó:  Fábián Gergely

 

„A szarva hegyitő a farka végéig”

Bastyúr István – vagy ahogy sokan ismerik, Káposzta Pityu – gyermekkora óta pásztorkodott, volt csikós, gulyás, csordás és juhász, több mint 44 éven át.

Ez idő alatt sok minden megváltozott.

Régen egészen más vót a pásztorélet. Más vót a határ is. Nálunk gyönyörű határ vót, mikor én gyerekkoromba kezdtem ezt a juhászatot. Néhol megint kezd helyrealakulni egy kicsit, pucolgassák a legelőt, de sok helyen be van nyőve. Már nem az, ami vót. Meg a pásztorok se azok, mint mink vótunk annak idején.

A pásztornak szeretnie kell az állatokat és a természetet, ha ezt a mesterséget választja. El kell szánnia magát, hogy se vasárnap, se ünnep nem lesz számára.

– Minden nap ott kell lenni az állat mellett. Ismerni kell az állatot, a szarva hegyitő a farka végéig. A pásztornak kell ismerni a nyáj járását, hogy hogy jár, mint jár, és akkor megbízik a pásztor is a nyájába meg a nyáj is a pásztorjába. Engem úgy tanítottak az öregek, hogy csak a nyáj előtt eriggy, a nyájnak mindég utánad kell menni, akkor, ne félj semmit, nem mégy össze soha másik nyájjal.

Évezredes tudás őrzői

Farkas József lapunknak nyilatkozva elmondta, a fotókon látható pásztorok, többségükben gömöriek, nagy tudású emberek.

Sokukhoz évtizedeken keresztül visszajártunk, személyes barátságok kötődtek, ezáltal sok olyan információra tettünk szert, ami máshoz nem jut el. Mert a pásztorok közössége igen zárt. Régen pásztor csak pásztornak a lányát vette el, a tudásuk megmaradt ebben a szűk közösségben, apáról fiúra öröklődött. Aztán ahogy a 20. és a 21. században nyílt a világ, ezek a pásztorközösségek is kicsit nyitottabbakká váltak, de még így is idő kellett ahhoz, hogy megosszák elgondolásaikat a világról, az emberről, a jószágról, elmeséljék történeteiket. Ezek meghatározóak lettek az én életemben

– mondta.

Kiemelte, munkájukkal próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy a pásztorság több évszázados, évezredes kultúra. Ezek az emberek olyan tudást hordoztak az életről, olyan „filozófiát”, ami a városi embereknek teljesen idegen.

– Nagyon ritka volt, és a mai napig ritka dolog az, hogy ők ebből a tudásból csak egy nyúlfarknyit is átadjanak az idegennek, a messziről jött néprajzkutatónak. De egy idő után ezek az emberek megnyíltak nekünk, átadtak pici morzsákat. Én nagyon büszke vagyok arra, hogy egyike lehettem azoknak, akikkel megosztották ezt a tudást, életfilozófiát, gondolkodásmódot. Nekem talán ez a legfontosabb, az életszemléletük, a gondolkodásmódjuk az életről, a viselkedésről, a tisztességről és az emberségről.

Megjelent a Magyar7 2024/7. számában.

02_a-pasztoresztendo-cimu-kiallitas-megnyitoja_foto_fabian-gergely
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.