Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2024. február 24., 18:45

Párkányi készülődés a húsvétra

Már hagyományos a Városi Művelődési Központ által szervezett húsvéti vásár, újdonság lesz az aranytojás keresés, sok-sok nyuszi is bemerészkedik a városba. A programokra, díszítésre nagyban rányomja a bélyegét az a tény, hogy az igazgatónő a népi mesterségek tudója.

Horváth Ágnes a VMK igazgatója és Blahák Dominika alpolgármester
Horváth Ágnes a VMK igazgatója és Blahák Dominika alpolgármester
Fotó: facebook

Horváth Ágnessel a VMK igazgatójával beszélgetünk.

„Mikor a díszítésen gondolkodtam, kezembe akadt egy fonott kosár, amit még az Ipolyszalkai Tájházban készítettem. Ekkor jött a gondolat, ha kosarat lehet fonni fűzfavesszőből, akkor tojást is. Kollégánk, Lukács Zoltán elkészítette a vázat és nekifogtam a fonásnak – minden félórányi szabadidőmet erre fordítom. Besegített már Barcsek Zsuzsanna kolléganő és Blahák Dominika alpolgármester asszony. Egyébként ilyen nagy tojást képtelenség megvásárolni, mert az ára úgy ezer euró közt mozog” – fejti ki a beszélgetés elején Ágnes.

Készül egy méter ötven centis tojás és egy kisebb is, a tojásfa mellé. A művelődési központ előtt álló, tojásfának kinevezett díszcserjét március 15-én díszítik fel az ovisok és az iskolások. Alakul a nyúlmező, amikor a szintén saját gyártású nyuszik ellepik a város sétálóutcáját. A párkányi gyerekek az idén aranytojásokat kereshetnek. Ötven darab kerül elrejtésre – a korzón, a városháza előtti parkban és a Komp kávézó melletti zöld területeken.

Készül a fonott tojás
Fotó:  facebook

Március 17-én nyílik a hagyományos húsvéti vásár házi rétessel, süteményekkel, háztáji sokával, kézműves termékekkel. Megérkezik a vásárra a húsvéti nyuszi is, aki a megtalált aranytojásokért ajándékot ad cserébe. Feltétel, hogy minden gyerek, csak egy tojást találhat, így sokaknak öröme telhet a keresésben.

Ma Kalap Jakabot látják vendégül a kultúrházban, március 8-án a Szalonka zenekar zenés lírai estjén vehetnek részt az érdeklődők a Barta Gyula Galériában, amelynek kitűnő az akusztikája. Ez a „Péntek esti randevú a zenével” rendezvény húsvét után is folytatódni fog - áprilisban a Jóvilágvan minimal koncertjére kerül ott sor, de a továbbiakban más helyszíneken is megvalósul.

„Böjte Csabát is meghívtuk egy előadásra, még nem jelzett vissza a pontos dátumot illetően, figyelje mindenki a város honlapját, sikerül-e még húsvét előtt töltekeznünk az előadásából” – ismerteti beszélgetésünk végén az igazgatónő.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.