2021. augusztus 25., 17:17

Palócok határok nélkül

Hétvégén került sor a Palócok határok nélkül nevet viselő rendezvényre Bátkában, ahol a házigazdák mellett Hollókő község is népes küldöttséggel képviselte magát.

polgármesterek
A két település polgármestere: Hencz Péter és Szabó Csaba
Fotó: Virsinszky Tamás

Az egész napos esemény megnyitóján Hencz Péter, Bátka polgármestere elmondta, hogy a mostani rendezvény volt a záróprogramja a Palócok határok nélkül című programsorozatnak, melyet az Interreg határon átnyúló pályázatból sikerült megvalósítani Hollókő önkormányzatával közösen.

"Nehéz időszakon vagyunk túl. A kialakult vírushelyzet következtében az emberi kapcsolataink is sérültek, és kevés lehetőség adatott a baráti kapcsolatok ápolására, a személyes találkozókra. Külön öröm számomra, hogy legalább ezek a rendezvények megvalósulhattak, és újra együtt lehettünk határon inneni és határon túli barátainkkal" – mondta Hencz Péter.

Az eseményre mintegy harmincan érkeztek Magyarországról, köztük Elek István, Domaháza polgármestere, valamit Szabó Csaba, Hollókő polgármestere is. Szabó Csaba hangsúlyozta, hogy napjainkban nagy dolog, ha két település találkozik.

"Ha az ember 50. életévén túl mérleget von arról, hogy mit ért el eddig, mit valósított meg, akkor az is fontos számára, hogy milyen barátai vannak. Ez nemcsak egy magánszemély, hanem egy település életében is így van. Megnézzük, kik a barátaink, akikkel szeretünk együttműködni és szórakozni. Fontos, hogy több évvel ezelőtt megtaláltuk egymást Bátkával, és mostanra olyan szoros kapcsolat alakult ki, hogy már közösen tudtunk pályázni különböző projektre" – fejtette ki Szabó Csaba.

Hollókő polgármestere ugyancsak fontosnak tartja, hogy az önkormányzatok vezetőinek és képviselőinek kapcsolata mellett a lakosságnak is alkalmat adjanak a találkozásra. Tulajdonképpen erről is szólt ez a közös rendezvény.

A nap folyamán mindenki megtalálhatta a kedvére való programot. A legkisebbek számára mesefigurák előadást, ugrálóvárat, csigafuttatást, kézműves foglalkozásokat és gyerekjátékokat, íjász- és fegyverbemutatót biztosítottak a szervezők.

hollókő néptánccsoport
A hollókői néptánccsoport fellépése
Fotó:  Virsinszky Tamás

A nagyobbaknak B. Kovács István történész, gömörológus a palócok eredetéről tartott előadást a Mács Józsefről elnevezett iskolai könyvtárban. Az érdekfeszítő téma összegzéseként megállapította, hogy a palóc név eredetileg a Mátraalján és a Bükk nyugati előhegyei közt, az ún. Bolhád térségben szolgálatot teljesítő határőrökre vonatkozott, s csak utóbb, a 19. századi „palóc láz” eredményeképpen, alapvetően bizonyos nyelvjárási sajátosságok alapján terjesztették ki a palócok lakhelyét mind nyugati, mind keleti irányban. A Bátkai Alapiskola pavilonjaiban különböző tematikájú (Bátka és környéke fényképeken, az alapiskola története és pedagógiai projektjei, települési értéktár, a Balogvölgy kincsei, Mács József, valamint Pósa Lajos életéről és munkásságáról szóló) kiállítások és alkotóműhelyek is teret kaptak. Az estét Baby Gabi, valamint a COOL zenekar koncertje, illetve tűzijáték és táncos mulatság zárta.

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2021/34-es számában.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.