2021. augusztus 25., 07:28

Az élet kulisszái - Megjelent a Magyar7 legújabb száma

Életműdíjjal tüntette ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma Tóth Tibort, a Komáromi Jókai Színház volt igazgatóját. Az immár szabadúszó Jászai Mari-díjas színművész Bárány Jánosnak nyilatkozik a hetilapban, nem rejtve véka alá véleményét a felvidéki magyar politikumról. Szó esik arról is, miért nem vár se hálát, se díjat „idehaza”, s természetesen arról is, hogy esze ágában sincs lezárni az életművét.

magyar7
Fotó: magyar7

Az afganisztáni események a múlt héten megrendítették a világ közvéleményét. A Magyar7 több cikkben is foglalkozik az amerikai (és szövetséges) kivonulással az instabil országból, aminek beláthatatlan következményei lehetnek. Kövesdi Károly vezércikkének címe A demokráciaexport kudarca, míg Pomichal Krisztián az afgán kivonulás szlovákiai belpolitikai lecsapódásával foglalkozik, amely tipikusan szlovákosra sikeredett, vagyis nem kavart semmilyen vihart.  

A másik politikai jegyzet szerzője Hajtman Gábor, aki Angela Merkel utolsó diplomáciai erőfeszítését veszi górcső alá.

A szlovák kormánykoalíció négyesfogata kevés dologban ért egyet. Ezek egyike a nyugdíjkérdés elodázhatatlan kezelése, főleg a demográfiai helyzet ismeretében. Matus Tibor írása mégis nem túl rózsás helyzetet vázol fel. Közismert, hogy a szlovák–magyar országhatár közelében fekvő Rajka község a szlovák főváros rabja lett, már ami a beköltözést illeti. Hogy ennek milyen következményei lehetnek az őshonos rajkai polgárok számára, az éppen a járvány idején derült ki a maga pőreségében. Somogyi Szilárd riportja több mint elgondolkodtató.

magyar7
Fotó:  magyar7

Totó, lottó, Covid címmel olvashatjuk a lapban N. Gyurkovits Róza jegyzetét. A cím sok mindent elárul. A lap kulturális rovatában a magyar nemzeti ünnepen, augusztus huszadikán kitüntetett felvidéki személyiségekről olvashatunk. A cikk szerzője B. Vida Júlia. Lacza Tihamér kultúrtörténeti sorozatában ezúttal egy meteorológus hányatott sorsáról olvashatunk, aki úgy került a recski lágerbe, hogy semmi bűne nem volt. Magyarok maradtunk! a címe Babucs Zoltán hadtörténész írásának, aki a száz évvel ezelőtti nyugat-magyarországi felkelésről, a rongyosgárda sokak számára alig ismert szerepéről emlékezik meg a hetilapban.

A Tájaink húsbavágó témával indul. Dunajszky Éva arról ír, hogyan keseríti meg a pozsonypüspöki emberek és az önkormányzat életét egy gigantikus szeméttelep évek óta húzódó rendezetlen sorsa.

Jó buli a nyári iskola, írja Szomolai Andrea, aki tudósításában a mátyusföldi iskolák nyári tapasztalatait mutatja be. Száz éve áll az esztergomi Vaskapu-hegy oldalában a Magyarok Nagyasszonyának szépséges szobra. A centenárium alkalmából díszkapu került elé, erről tudósít Bokor Klára. A Felvidék igazi gyöngyszeme, akár második Betlér lehetne a barsbaracskai Kelecsényi-kastély. Kaszmán Zoltán írásából megtudhatjuk, mi ennek az akadálya. Tavaly kellett volna felavatni, ám a járvány miatt az idén kerültek átadásra Restén a trianoni emlékoszlopok. Az eseményről Fábián Gergely tudósít. Ugyancsak emlékműavatásról tudósít Agócs Szvorák Emese: Szent István ünnepén avatták fel Ajnácskőn a falu névadójának, Hajnácskának a szobrát. Palócok határok nélkül néven rendezték meg Bátkában azt a találkozót, amelyen Hollókő küldöttsége népes küldöttséggel képviseltette magát. Az eseményről Virsinszky Tamás tudósítását olvashatjuk. Harangjáték csendül Komáromban, a Szent András-bazilika tornyában. Az ötletgazdát, Stubendek László korábbi polgármestert Nagy-Miskó Ildikó kérdezte. Ekecs és Apácaszakállas úgy összenőtt, hogy már a helyiek sem tudják, hol volt egykor köztük a határ. Az ikertelepülés életébe pillanthatunk be Reczai Lilla írását olvasva.

Egy Ung-vidéki iparművészt, az abarai Iski Lívia üvegművest mutatja be Molnár Gabriella.

Domonkos Andor kutatóorvos a hetilap Kávézó rovatában egy elterjedt betegségről ír, pontosabban egy gyakori fertőző gombáról, a candidáról, amely sok ember életét keseríti meg, újszülöttektől kezdve öregekig. B. Vida Júlia az Életmód rovatban ismét hasznos tanácsokkal látja el az olvasókat. Szentgotthárd Magyarország legnyugatibb városa. A 12. századtól a ciszterci rend jelenléte határozta meg a település és a környék életét. Az egykor Tótságnak nevezett vidékre Csermák Judit kalauzol el bennünket. A Hobbi rovatban Kövesdi Károly horgászoknak szóló cikkét olvashatjuk. Az Íz-lelőben a Vass Laura által főzött finom falatokkal ismerkedhetünk meg, míg az autós rovatban egy igazi négykerekű „fenevadat” mutat be Vas Gyula

magyar7
Fotó:  magyar7

A futball világában folytatódnak a világbajnoki selejtezők. A nagy kérdés, hogy ott lesz-e a 13 európai kijutó között a magyar és a szlovák válogatott? Ennek esélyeit latolgatja Rajkovics György cikkében. Még alig értek véget a nyári olimpiai játékok, Tokióban már elkezdődött a paralimpia. Erről olvashatunk Rajkovics Péter cikkében a hetilap sportrovatában.

A Magyar7-ből természetesen ezúttal sem hiányozik a heti tv-műsor és a keresztrejtvény, míg a hátsó borítón ezúttal Osgyán Szent Mihály-templomát találjuk.

Ne feledjék: ha még nem előfizetői, a legközelebbi postán is megvásárolhatják a felvidéki magyarok közéleti hetilapját, a Magyar7-et!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.