2020. augusztus 17., 10:33

Palóc Zarándoklat Nagyboldogasszony ünnepén

Amint arról már beszámoltunk, az idén sem maradhatott el az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap. A Kárpát-medence országaiban augusztus 15-én útnak induló zarándokok ezúttal a világ testi és lelki egészségének fontosságát emelték ki rendezvényük során.

Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Velebny Gábor

A Mária-út Palást és Ipolyság közti közel 16 kilométer hosszan húzódó szakaszát ezúttal ötvenen járták végig, köztük gyermekek és nyugdíjasok is. Énekes- és imakönyvükkel, rózsafüzérrel a hátizsákjukban ennyien indultak el a palásti Szent György-templom elől, hogy útjuk végén – testileg ugyan kissé megfáradva, lelkiekben azonban gyarapodva – részt vegyenek az ipolysági Nagyboldogasszony-templomban tartott délutáni záró szentmisén. A Palóc Zarándoklatnak is nevezett búcsújárás lelki vezetője az ipolyhídvégi lelkiatya, Gyurász Pál volt.

Ahogy arról a zarándoklat koordinátora, Velebny Gábor beszámolt, a régióban ötödik alkalommal kapcsolódtak be a kezdeményezésbe. Az idén a koronavírus-járvány okozta nehézségek sem akadályozták meg a testi-lelki menetelés megvalósulását. A szervezők, a Via Mariae polgári társulás tagjai örömmel tapasztalják, hogy a zarándoklat iránt évről évre nagyobb az érdeklődés.

Az előző évekhez képest eltérő módon fordított volt az útirány. A palásti templomban gyülekeztünk, majd Gyönyör László helyi plébános áldásával 8 órakor indultunk el Ipolyságra, ahol a Nagyboldogasszony tiszteletére felszentelt templomban záró szentmisén vettünk részt, melyet Pali atya celebrált. A szentmise után az egyházközösség tagjai sok finomsággal, frissítővel látták vendégül az elfáradt zarándokokat”

– avatott be a részletekbe Velebny Gábor.

Zarándoklatunkon az idén is a palóc nép Istenbe vetett hite és Mária iránti mély tisztelete mutatkozott meg. Ahogy Mária célul tűzte ki Erzsébet meglátogatását, a mi célunk is teljesült, hiszen együtt imádkozva, az út nehézségeivel megküzdve kértük a Jóisten segítségét és a Szűzanya oltalmát a világunk testi lelki egészségéért”

– tette hozzá.

Az Ipolyság–Palást vonal a Mária-út észak–déli fő ágának, tehát a lengyelországi Częstochowa és a Bosznia-Hercegovina területén található Medzsugorje közti szakasznak a részét képezi. A zarándokok erdei, mezei utakon, egy-egy tanyát és egy mezőgazdasági repülőteret érintve mintegy 15 kilométer hosszú távot tesznek meg.
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.