2022. augusztus 15., 16:06

Palóc étkek napja Gömörpéterfalán

A Péterfaláért polgári társulás negyedik alkalommal rendezte meg a közkedvelt főzőversenyt, ahová minden évben egyre több vendég látogat el, hogy megkóstolja a palóc vidék hagyományos ételeit. Idén 16 csapat érkezett, hogy különféle finomságokat készítsenek a Palóc étkek napján. 

Palóc Étkek Napja
Fotó: Csank Tímea

„Szebb jövőt! Egészségünkre! Hogy jól sikerüljön a nap!” Házi pálinkával koccintottak a Palóc kocsma csapat tagjai, akik erre az alkalomra babgulyást és gulyás levest is főztek. Az étkeket titkos fűszerkeverékükkel ízesítették.

„Belekerül a káposzta és utána hagyjuk jól összeforrni!” Itt pedig már a Banya társaság katlanjában főtt a húsos káposztaleves. A palóc ételek egyik leggyakoribb alapanyaga a burgonya, épp ezért a velkenyei csapat gulykát és a krumplilaskát kínált.

„A gulyka főtt krumpliból és nyers krumpliból készül, kolbászhúst teszünk bele, fokhagyma megy bele, aztán golyókat formálunk belőle, forró vízben kifőzzük és hagymás zsíron tálaljuk” – árulta el a készítés módját Új Márta.

A jó laskát régi krumpliból készítjük. Mink szoktunk beleütni egy tojást, hogy jobban összeálljon a tésztája".

A liszttel összeállított tésztát kinyújtják, a sparhelten megsütik, majd kacsa zsírral megkenik. Közben a zádori hentesek csapatánál már fől a csülkös pacal. A szakács nem titkolt vágya, hogy az ő étkük fogyjon el elsőként.

„Most már egyre többen főznek pacalt, vagy próbálkoznak vele. De azért remélem, hogy megint a miénk lesz a legkapósabb” – mondta Szőcs Roland.

Palóc étkek napja
Keka Marian főszervező és Mesiarik Marian a Palóc kalauz vlog készítője
Fotó:  Mesiarik Marián

A Péterfalai Vadász Társaság a kezdetektől részt vesz a versenyen, és idén is vadételt készített. Az igazi palóclevest a fiatalokból verbuválódott Szedett-vedett nevű társaságnál kóstolhatták meg a vendégek.

„Ki tette rá a paradicsomot? Hát Gábor, te voltál? No várjatok!” Nevetéstől volt hangos a détéri asszonykórus sátra, ahol a palócok kedvenc farsangi édessége sült. A herőce vagy másnéven csörögefánk tésztáját derelyevágóval rombusz alakúra vágják, majd bő olajban kisütik.

A rendezvénnyel már sikerült hagyományt teremteni, amely erősíti a palóc közösséget.

„Szerettük volna felidézni a palóc múltat, a kultúránkat, bemutatni az ételeinket és összehozni az embereket. Mert sajnos ebben a járvány sújtotta és gondokkal teli világban elidegenednek egymástól az emberek”- nyilatkozta Keka Marián, a Péterfaláért polgári társulás elnöke, főszervező.

A fesztivál nem a versengésről szól. Igazi gasztroünnep ez, izgalmas és ízletes palóc fogásokkal.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.