2019. május 26., 11:31

Palóc étkek napja Gömörpéterfalán

A Péterfaláért polgári társulás első ízben rendezett Palóc étkek napját a gömörpéterfali sportpályán. A rendezvényt hagyományteremtő és közösségépítő szándékkal szervezték, hogy a résztvevők megmártózzanak a palóc ízek, zenék, mesék és táncok világában, melyek édes anyanyelvünk mellett, megmaradásunk zálogai is – hangsúlyozták a szervezők.

paloc-etkek6.jpg
Médialapozó
Fotó: Szvorák Emese

Keka Maros, a Péterfaláért polgári társulás elnöke portálunknak elmondta: a társulás egy éve alakult azzal a céllal, hogy a palóc értékeket, a palóc kultúrát megtartsák, népszerűsítsék.

„Sajnos azt látjuk napjainkban, ebben a rohanó világban, hogy az emberek elfelejtik a gyökereiket, a kultúránkat, s azt, hogy palócok vagyunk. Mi a polgári társuláson belül mindnyájan azon gondolkodunk, hogy olyan rendezvényeket szervezzünk, amivel tovább tápláljuk a tüzet. Legyünk büszkék arra, hogy palócok vagyunk, és ne hagyjuk, hogy ez a mostani modern világ kitörölje az emlékeinket. Mert, ha elveszítjük a gyökereinket, nincs jövőnk sem” – hangsúlyozta.

A rendezvényen 10 csapat főzött, akik különféle finomságokat készítettek a palóc konyha repertoárjából. „A legtöbben Péterfaláról érkeztek. A vadászok három csapattal neveztek, de képviseli magát a Palóc Kocsma, a Dalia Iskola, a Kerecsen Motoros Egyesület, és érkeztek csapatok Zádorból, Egyázasbástból és Bátkából is” – sorolta Kosztúr Klaudia, főszervező.

Fotó: Szvorák Emese

Az érdeklődők kóstolhattak palóc levest, palóc gulyást, töltött káposztát, vadhúsból készült étkeket, pörköltet. A Medvesalji Ifjúsági Csoport palóc vadgulyást készített.

„Hazai hozzávalókból, hazai zöldségből, vaddisznóból készült, illetve nem hiányozhat melléje a medvesalji pálinka sem. Fontosnak tartom azt, hogy a magyarság itt a Palócföldön is egymást erősítse, egymás rendezvényeire eljárjon, és ezáltal közösséget tudjunk építeni” – mondta Mede Szabolcs, a társulás képviseletében.

Ízletes finomság a palóc leves, amit több csapat is elkészített. A hozzávalókat Kormosné Hermann Zsuzsanna, a Kerecsen Motoros Egyesület tagja árulta el. „A hagymát megdinszteljük, utána rátesszük a sertéshúst, van, aki egy kis füstölt húst is tesz bele. Mikor egy jó kis alapot csináltunk, teszünk bele krumplit. Ezután kerül bele a zöldbab, és behabarjuk tejföllel. A titkos adalék pedig a tárkony, ami egy kis savanyú ízt ad neki.”

Fotó: Szvorák Emese

A rendezvény nem a versengésről, hanem az együttlétről, a találkozás és evés öröméről szólt. Az ízletes étkek mellett a szervezők színes kultúrműsorról is gondoskodtak.

A családias hangulatú összejövetelnek az időjárás is kedvezett. A társulás jövőre is legalább ilyen színvonalon szeretné megrendezni az eseményt, de a tervek közt szerepel különféle kulturális rendezvények, rockkoncertek és gyermektáborok szervezése is, hogy őseik hagyatéka ne merüljön feledésbe, hanem a fiatalabb generációban éljen tovább. 

paloc-etkek6.jpg
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék