2019. április 22., 17:22

Palóc értékek a Palóc Húsvéton

A füleki vár húsvéthétfőn hagyományos ünnepi rendezvénnyel várta az érdeklődőket. A Palóc Húsvét immár tizennegyedik alkalommal valósult meg. A főszervező Füleki Városi Művelődési Központ, idén is gazdag programot kínált. 

paloc-husvet12.jpg
Galéria
+17 kép a galériában
Fotó: Szvorák Emese

Illés Kósik Andrea, a Városi Művelődési Központ igazgatója portálunknak elmondta: a hangsúly idén is a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyeződött.

„Természetesen elsősorban a palóc hagyományokat igyekszünk bemutatni, ami főleg a Motolla Baráti Kör kézműveseinél jelenik meg, akik különböző tojásfestési, illetve tojásdíszítési technikát mutattak be. De igyekszünk a szlovák kultúrát is megmutatni. Így az idén szlovák kézművesek is érkeztek, akiknél a drótozást lehetett elsajátítani” – nyilatkozta.

Fotó:  Szvorák Emese

Benko Pál, a Motolla Kézműves Baráti Kör tagja a tojásdíszítés módjait ismertette.

„Az idén a Motolla Kézműves Baráti Kör hat foglalkozással készült. Az egyik a színes hímzőfonalas technika, aztán volt nemez tojáskészítés, ahol barackmagra nemezeltek a gyerekekkel. A mellette levő standon a maratott technikát lehetett kipróbálni. Ez azt jelenti, hogy a befestett tojásra visszamarják ecettel és egy hurkapálca segítségével a motívumokat. A feleségem, Tünde, hagyományos Ipoly-menti tojásokat írt, batikolt technikával. A lányom, Fruzsi pedig mézeskalácsokat díszített” – avatott be.  

Fotó:  Szvorák Emese

A népi bútorfestés alapjait pedig Benko Pálnál lehetett elsajátítani, akinél hagyományos ecsetnyomos technikával könyvjelzők készültek. A gyermekekre továbbá mesekuckó, arcfestés, kézzel hajtott körhinta, különféle ügyességi versenyjátékok, lovagoltatás és íjászat várt. A várudvarban és a Várfelső utcában kirakodóvásár, a rendezvény helyszínén helyi ételek kóstolója és ételszentelés, valamint húsvéti locsolkodás gazdagította a programot. A rendezvényre látogatók idén is határon innen és túlról érkeztek. Üde színfoltjai voltak a közönségnek a betyár és csikós viseletben érkezők.

„150 tagú betyártársasággal járjuk Magyarországot és a határon túli területeket, akik az ország minden területéről, sőt Németországból, Svájcból, és Ausztriából haza szoktak jönni rendezvényekre. Ebből most egy kis mag jött velünk. Igyekszünk a hagyományos betyárviseletben érkezni, ezt bemutatni. Így a férjemen eredeti, nógrádi fenekelt ujjú szűrt lehet látni. A többieken pedig betyárviselet van, amely fekete bő gatyát és fekete bő ujjú inget jelent“ – magyarázta Ágh Zsuzsanna, a magyarországi Palócföldi betyárok csapat tagja.

Fotó:  Szvorák Emese

A vár tövében felállított szabadtéri színpadon folklór együttesek léptek fel: a losonci Galáris és a füleki Foncsik énekegyüttesek, a helyi File Banda, valamint a Rakonca és Kis Rakonca néptáncegyüttesek. Koncertet adott a budapesti Herczku Ági és a Banda, valamint a besztercebányai Ján Mak zenekara és vendégei. A program keretében a Füleki Vármúzeum állandó kiállításai és a XVIII. Nemzetközi Magyar Fotószalon Kiállítása című időszaki tárlat is megtekinthető volt a vár Bebek- tornyában. A várbelépő értékű jegy a várba és a rendezvényre is érvényes volt. A Hollókői Húsvéti Fesztivál mellett ez Nógrád legismertebb ünnepi rendezvénye. Erről tanúskodott a látogatók száma is. A rendezvény a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

paloc-husvet12.jpg
Galéria
+17 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.