2021. november 17., 11:45

Pajzán huncutságok és mámorító borok estje Galántán - KÉPEKKEL

Magyar népi pajzán nótákat, huncutságokat adtak elő művészek a Pázmány Péter Alapítvány székházában, Galántán. Fabók Mariann és Keresztes Nagy Árpád előadását borkóstoló kísérte. A nagyközönség a pozsonyvezekényi Cződör Borászat kiváló nedűit ismerhette meg.

Pajzán népi est Galántán - borkóstolóval
Médialapozó
Fotó: Horváth Szomolai Andrea
Pajzán népi est Galántán - borkóstolóval

Színvonalas és szokatlanul különleges találkozóra invitálta a közönséget a galántai székházába a Pázmány Péter Alapítvány. Borkóstolót szerveztek a pozsonyvezekényi Cződör Borászat borainak bemutatására. Az ízes italok kóstolóját pedig Fabók Mariann és Keresztes Nagy Árpád, báb-és énekművészek előadása kísérte. Sem a torok, sem a szem nem maradt szárazon a Pázmány-házban, mikor a közönség a borászat legjobb borait kóstolgatva élvezte a magyar népi pajzánságok, huncut nóták, szerelmes történetek és szerelmi kiokosítók által színesített vásári bábjátékot.

A darab a parasztleány Böske történetén keresztül végigkíséri, miként lesz a szerelmi tűzkeresztségen éppenhogy átesett leánykából sokat tapasztalt, meglett asszony. A virágnyelven elbeszélt, pikáns és ízesen pajzán népi humorral fűszerezett előadás fő témája a nő és a férfi szerelme, az élet különböző szakaszaiban.

„Reméljük, fantáziájukat nem tisztogatták meg” – kacsint ki Fabók Mariann és Keresztes Nagy Árpád a közönség felé a darab elején.

Pajzán népi est Galántán - borkóstolóval
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Pajzán népi est Galántán - borkóstolóval

Az előadást kísérő borkóstoló során a pozsonyvezekényi borászat öt borát mutatta be a borászat vezetője, Cződör Zoltán.

Hamvas Béla A bor filozófiája nyomán szabadon, a női – férfi kapcsolatok és a szerelem oldaláról közelítette meg a borok bemutatását. Hiszen a bor és a szerelem közös tőről fakadnak, és ez a mámor. A borászat vezetője hozzátette, náluk főleg természethű borokat találni. Az Irsai Olivért még a fiatal kamaszlányhoz hasonlította a borász, olyan ez a bor, mint az első szerelem – hangsúlyozta – illatos fajta, nincs benne semmi mesterkéltség. A továbbiakban többek közt olaszrizlinget, valamint egy éven át tölgyfahordóban érlelt zweigeltet kóstoltak a vendégek.

Pajzán népi est Galántán - borkóstolóval
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Pajzán népi est Galántán - borkóstolóval

A művészi előadással tarkított borkóstolós este során bebizonyosodott, hogy a Pázmány-házban igenis van élet, a szervezők bíznak abban, hogy egyre többen és többen lesznek majd a rendezvényeken. Remélik, a mátyusföldi és a galántai magyarság megtanul élni a lehetőségekkel, és részt vesz a közösségépítő, jó beszélgetésekkel és nagy nevetésekkel fűszerezett előadó- és beszélgetőesteken. A Pázmány Alapítvány ügyvezetője, Horváth Judit elárulta, amennyiben a járványhelyzet is engedi, az adventi időszak is igencsak színes és programokban gazdag lesz.

A pajzán előadással tarkított borkóstoló kulturális részét a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkárságának támogatásával tudták megszervezni.

Pajzán népi est Galántán - borkóstolóval
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.