2020. április 25., 20:05

Padlóra került vállalkozók

A szigorú egészségügyi óvintézkedések valamennyiünk életét érintik. Különösen azok a kis- és középvállalkozások kerültek nehéz helyzetbe, amelyek a korlátozások miatt bezárni kényszerültek. Ez szinte teljes bevételkiesést jelent számukra. Megkérdeztünk néhány füleki vállalkozót, hogyan próbálják átvészelni a rendkívüli állapotot.

vállalkozás
Fotó: archív
Teljes leállás

Varga Kovács Ágnes a füleki Beauty Salon szépségszalon vezetője. A szalon igényes hölgyeknek kínál manikűrt és pedikűrt. A korábban zsúfolt időbeosztással dolgozó Ágnes március 16-án kénytelen volt bezárni a szalonját, és az összes előre egyeztetett időpontot le kellett mondania.

– A járványhelyzet rendkívül negatívan befolyásolja a vállalkozásomat, hiszen határozatlan időre elveszítettem a munkámat – mondja. – A szalon bezárása miatt teljes leállásra kényszerültem, hiszen nem fogadhatok vendégeket. A kényszerpihenőt egyelőre szakmai gyakorlatra használom, fejlesztem magam. A maradék szabadidőmben pedig az itthon elmaradt teendőimet végzem.

Ágnes számára hatalmas anyagi visszaesést jelent a mostani helyzet, hiszen bevétele nincs, az állandó kiadásai viszont ugyanúgy megmaradtak. Fizetnie kell a szalon bérleti díját és rezsijét, ahogyan a lakásáét is, valamint a vállalkozás utáni járulékokat. Azt mondja, nagy segítséget jelentene számára, ha a kormány lehetővé tenné, hogy a bevételüktől elesett vállalkozók kérhetnének bizonyos mértékű kártérítést. A szociális biztosítás elhalasztását azonban nem szeretné igénybe venni, inkább a megtakarításából fizeti, hiszen amint újra kinyithat, a járulékokat ugyanúgy be kell fizetnie. Több hónapos leállás esetén valószínűleg sok vendéget elveszít, ezért nem szeretné az újranyitás utáni időszakot további kiadásokkal terhelni.

Online megrendelések és e-shop

A sportruházati termékek és sportfelszerelések széles skáláját kínáló Sportcentrum füleki és losonci székhellyel működik, Gáliková Katarína vezetésével. A fiatal vállalkozó a szigorítások bevezetésétől kezdve mindkét üzletet bezárta, és az online árusításra összpontosít.

– Mivel vásárlókat nem engedhetünk be a boltba, kihasználjuk az online nyújtotta lehetőséget. A vásárlók a közösségi oldalainkon, vagy az e-shopon keresztül tudják kiválasztani a kívánt terméket, leadják a megrendelést, és a megbeszélt időpontban egy kiadóhelyiségen keresztül átvehetik az árut – mondja Katica. – Emellett kiszállítást is vállalunk, így tudunk ebben a nehéz időszakban is fennmaradni.

Hozzáteszi, hogy az üzletek bezárása így is tetemes, 95%-os visszaesést jelent a számukra. Bár az e-shopot korábban is működtették, az inkább reklámcélt szolgált, mivel kisvárosban az emberek előnyben részesítik a bolti vásárlást. Ezt az időszakot ennek ellenére arra használják, hogy az e-shopot fejlesszék, és online vásárlásra ösztönözzék az embereket, hogy legalább a rezsiköltségeiket fedezni tudják. Sajnos, azt tapasztalják, hogy most mindenki igyekszik takarékoskodni, hiszen csak a legszükségesebb dolgokat engedhetik meg maguknak az emberek. Ezek közé a sportruházat nem tartozik.

A Sportcentrum a tulajdonosokon kívül négy alkalmazottat foglalkoztat. Ők a bezárás óta nem dolgoznak. Van, aki bejelentkezett a családtag ápolása (OČR) esetén járó pótlékra, mivel 16 év alatti gyermekével otthon tartózkodik. Aki ezt nem tudta igényelni, az betegállományba ment. Katica végül hozzáteszi, folyamatosan figyelemmel kíséri a kormány intézkedéseit, mivel minden lehetséges támogatásra szeretne igényt tartani. 

Rendezvények nélkül

A H&M Catering neve sokak számára ismerősen és jól cseng a régióban. A Hulitka Mária által vezetett, vendéglátással foglalkozó vállalat egyet jelent a minőséggel. Szinte nincs olyan társadalmi és sportrendezvény, esküvő vagy egyéb nagyobb esemény, amelynek ne ők biztosítanák a vendéglátói részét. A tömegrendezvények betiltásával azonban ők is munka nélkül maradtak.

– Ez az év egyébként is nehézkesen indult, mivel a bálokon alacsony volt a részvétel, és nem hozták a tervezett bevételt. Alig vártuk, hogy elkezdődjön a szezon a húsvéttal, erre felütötte a fejét a járvány, ami teljesen keresztülhúzta a számításainkat – panaszolja Mária.

A bevételkiesés az ő esetükben is eléri a 95%-ot. Bár a rendezvényeken kívül ételkiszállítással is foglalkoznak, a gyárak leállása után ettől is elestek. Maradt a napi 10-15 ebéd kiszállítása, ami a korábbi 120-hoz képest elenyésző.

– Nagyjából másfél hónapra elegendő tartalékom van, aztán nem tudom, mi lesz. A vállalkozásokat segítő ígéreteknek egyelőre nem hiszek. Ha törvényileg elrendelik, akkor mindenképpen szeretném kihasználni, hiszen minden segítség jól jön. Ha azonban nincs bevétel, az a pár százalékos juttatás nem jelent kiutat.

Mária abban bízik, hogy legkésőbb júliusig feloldják a tilalmat, és minden visszatér a régi kerékvágásba. Ügyfelei nagy része szerencsére átütemezte a tervezett esküvőt az őszi hónapokra, amikor továbbra is számítanak a H&M Catering színvonalas szolgáltatásaira. A beszállítók pedig lehetővé tették a részletfizetést. Helyi szinten azonban azt tapasztalja, hogy ez az időszak a legrosszabbat hozza ki a vállalkozókból, mivel a túlélésért képesek egymást alullicitálni. Számára azonban továbbra is a minőség a fő szempont, ezért a korábbi árakon nem tud változtatni. Nem marad más tehát, mint bízni az állami segítségnyújtásban, hogy a vészterhes időket valahogy átvészelje.

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap 2020/16. számában)

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.