Óvodai beiratkozási körkép Fülekről

Szvorák Emese 2019. június 11., 18:49

Füleken is lezajlottak az óvodai beíratások. A nógrádi városban két vegyes tannyelvű óvoda várta a gyermekeket.

Štúr Utcai ovisok Fotó: Óvodák archívuma

A Daxner Utcai Óvodában a magyar tagozatot jelenleg 83 kisgyermek látogatja. Az idei eredmények alapján összesen 60 gyermeket írattak be szüleik az intézménybe, ebből 31 gyermeket a magyar tagozatra, így szeptemberben 4 magyar és 4 szlovák csoporttal kezdhetnek. A férőhelyeknek megfelelően az óvoda teljes kapacitással működik.

A Daxner Utcai óvoda épülete 2016-ban újult meg. Fülek Város az óvodák férőhely bővítésére benyújtott sikeres pályázatának köszönhetően az intézmény egy magyar csoporttal bővült. A beépített terasz részen öltöző és kisebb játék szoba kapott helyet. Az épület egy részén új nyílászárókat szereltek, valamint a padlóburkolat is megújult, de további felújítást is terveznek.

Képgalériánk:
Daxner Utcai ovisok Fotó: Óvodák archívuma

„A város támogatási kérelemmel fordult a Környezetvédelmi Alaphoz, hogy folytathassa az óvoda energiaigényességének csökkentését. A pályázat keretében kicserélnék az épület egyik részének további nyílászáróit, és hőszigetelnék a homlokzatot és a tetőt. A város több mint 152 ezer eurót kér erre a célra” - tájékoztatott Mikuš Kovácsová Klaudia, szóvivő.

Az önkormányzat áprilisban nyújtott be pályázatot, melynek köszönhetően jelentősen felgyorsulhatna a Daxner utcai óvoda felújítása. A jóváhagyása esetén az építési munkák ez év júliusától októberig tartanának.

Az épületet, amely A és B szárnyból áll, 1990-ben adták át. Az újonnan benyújtott pályázat tárgya a B szárny, viszont a pályázat sikeres megvalósítását követően az önkormányzat keresni fogja a lehetőségeket az A szárny felújítására is. De még idén nyáron kicserélik az összes régi ablakot az A épületen. Erre a kormány a múlt évi füleki kihelyezett ülésén jóváhagyott 25 ezer eurós támogatását használják fel.

 „A magyar és a szlovák tagozat egyformán jól felszerelt. Játékokkal, bútorokkal, mesesarokokkal rendelkeznek a gyerekek megfelelő neveléséhez, oktatásához. Az óvoda felújítása, illetve a különféle projektekben való részvétel is motiválja a szülőket arra, hogy intézményünket válasszák csemetéiknek“- nyilatkozta Varga Danica, igazgatónő. Az intézmény Erasmus+ programban is részt vesz. 2018 szeptemberében indult módszertani projekt címe Aranyhajszál Meseprogram- az Óperenciás tengeren, határon innen és túl, melynek témája a mese feldolgozása az óvodai csoportmunkában.

Fülek másik intézménye a Štúr Utcai Óvoda, mely jelenleg 154 férőhelyet biztosít, ami teljes mértékben kihasznált. „A 2019/2020-as iskolai évre 21 gyermeket írattak be a szülők a magyar tanítási nyelvű csoportba. Ez jóval kevesebb mint tavaly, amikor ez a szám 32 volt. Akkor két magyar csoportot nyitottuk, idén viszont egyre lesz lehetőség. Jelenleg 66 gyermek jár 4 magyar tanítási nyelvű csoportba”- tudatta Kecskeméti Ilona, igazgatónő. A Pintyőke csoportot 22 5-6 éves korú gyermek, a Méhecske csoportot 18 3-6 éves korú gyermek, a Napraforgó csoportot 15 3-4 éves korú gyermek, a Csillag csoportot pedig 11 2-4 éves korú gyermek látogatja. Szeptembertől 23 kisgyermek válik iskolássá.

Az óvoda épülete az elmúlt évben teljeskörű felújításon esett át, és egy új épületrésszel bővült. Benne egy új, teljesen felszerelt tanterem létesült szociális helyiséggel és öltözővel 15 gyermek részére. Az eredeti épületben kicserélődtek az ablakok, ajtók, megtörtént a homlokzat és a tető hőszigetelése, központi melegvíz rendszer lett kialakítva,  gyermek mosdók, szociális helységek lettek felújítva, akadálymentesített lett az épületbe való bejutás. „Az óvodában a mostani terasz beépítésével olyan helyiséget alakítottunk ki, melyben a sajátos nevelési igényű gyerekekkel való foglalkozásokat tartjuk. Leggyakrabban (kéthetente), a beszédhibás gyerekekkel logopédus foglalkozik, ahol a szülő is részt vehet a foglalkozáson. Az óvónők  azokban az esetekben használják a helyiséget, hogyha nevelési, oktatási problémák jelennek meg a gyermeknél, és ez már egy kicsit hosszabb beszélgetést igényel a szülővel“- mondta az igazgatónő.

Az óvoda udvara is megújult, kinti mozgásfejlesztő játszószerrel bővült, illetve minden osztályban, öltözőben lecserélték a régi lámpákat.

A játszótér bővítéséhez az óvoda mellett működő SUB SOLE polgári társulás is hozzájárult egy új csúszda és mászóka vásárlásával. A füleki Ekoltech cég pedig szponzori támogatásként bebiztosította a fűtőtestek borítását az egész óvodában.

Az épületen további felújításokat eszközölnének. Mivel a korábbi munkálatok az épület külső részét érintették, a további években szeretnék kijavítani a belső padlóburkolatot a folyosókon, valamint a benti ajtókat az öltözőkben, osztályokban. Ezt az óvoda saját költségvetéséből szeretné kigazdálkodni. Mivel az áramvezetékek és az óvoda konyhája is 40 éves, a közeljövőben ezek felújítására is szükség lesz.

0 HOZZÁSZÓLÁS