2021. május 25., 10:44

Óvodai beíratási körkép a nógrádi falvakban

Ezúttal Fülekpüspöki, Béna és Ragyolc óvodáiban érdeklődtünk az idei beíratási adatokról.

Nógrádi ovik
Fotó: Fülekpüspöki óvoda/FB
Környezettudatos nevelés Fülekpüspökiben

Fülekpüspökiben egy magyar osztállyal működik az óvoda, amit 17 kisgyermek látogat. Idén 7 gyermeket írattak be szüleik az óvodába, de az igazgatónő elmondása szerint ez a szám még növekedhet.

Túljelentkezést nem tapasztaltam. A hét beíratottból is egy kisgyermek volt olyan, aki augusztus 31-ig betölti az 5. életévét, a többiek mind fiatalabbak. Mivel a teljes kapacitás 23 fő, ezért még van szabad férőhelyünk. A beíratás során előnyt élveznek az ötévesek, és a falubeliek”

- nyilatkozta Agócs Katalin, igazgatónő, hozzátéve: jövőre 12 nagycsoportos óvodásuk lesz.

Elmondása szerint intézményük rendelkezik a mai kor elvárásainak megfelelő technikai és egyéb segédeszközökkel. Az elmúlt évben a fenntartó jóváhagyásával és segítségével vadonatúj modern bútorokat kapott a csoportszoba, valamint az udvari játékok is korszerű, bőséges kínálatot nyújtanak a gyerekeknek mozgásigényük kielégítéséhez.

Nógrádi ovik
Fotó:  Fülekpüspöki óvoda/FB

„A gyerekek motiválásához, fejlesztéséhez korszerű felszerelés, új és esztétikus játékszerek, illetve segédeszközök széles választéka áll rendelkezésünkre. Az udvaron modern közlekedési pálya van kialakítva, ahol a gyerekek el tudják sajátítani a helyes és biztonságos közlekedés alapjait.”

Az óvodát a bizalom, a családias légkör jellemzi. Törekvésünk, hogy a hozzánk járó gyerekek nyugodt, barátságos környezetben tudjanak felkészülni az iskolába való belépésre. Sikerként könyveljük el, hogy az ovisok örömmel, jókedvvel járnak hozzánk”- fogalmazott.

Az óvodai nevelés során kiemelten foglalkoznak az egészséges életmóddal, az érzelmi neveléssel és a szocializáció biztosításával, a környezet megismerésével, megszerettetésével, megóvásával. Mivel az intézmény nagy hangsúlyt fektet a környezettudatos nevelésre, a gyerekeknek különféle ezzel kapcsolatos tevékenységeket biztosítanak, mint például a beltéri zöldsarok gondozása, szemétszedés az óvoda körül a megfelelő higiéniai előírások betartásával, valamint virág- és palántaültetés. Terveik között szerepel továbbá egy udvari gyógynövénykert kialakítása is.

Jól felszerelt és korszerű a bénai óvoda

A bénai óvodát 20 magyar gyermek látogatja. Az eddigi beíratási adatok szerint egyelőre 3 jelentkező van az intézménybe, de az igazgatónő szerint ez a szám még nőni fog.

A kötelező óvodalátogatás miatt nem nőtt a létszám, így nem kellett elutasítani senkit. Mindenkit felveszünk 2-től 6 éves korig, aki kérelmezi”

- nyilatkozta Csányi Ildikó, a Bénai Alapiskola és Óvoda igazgatónője.

A bénai óvoda jól felszerelt és korszerű, hála az elnyert pályázatoknak.

Nógrádi ovik
Fotó:  Bénai óvoda/FB
A magyar kormány támogatásának köszönhetően két éve sikerült hőszigetelt tetőszerkezetet kiépíteni, lecseréltük a nyílászárókat, valamint elkezdődött az épület hőszigetelése is. Az önkormányzat saját forrásokat is bevont a fejlesztésbe. Ennek köszönhetően megújultak a belső terek és a szociális helyiségek. A „Múdre hranie” pályázaton didaktikai játékokat, könyveket nyertünk 500 euró értékben. A konyha modernizálására pedig 5000 eurót kapunk”

- tette hozzá.

A falu kulturális életében meghatározó szerep jut az óvodának és az iskolának. Évente több kulturális rendezvénnyel csalogatják a lakosokat, de ez sajnos a Covid miatt elmaradt. Néha ezt a hangosbemondón keresztül adott műsorral pótolják.

Az óvoda fő profilja a gyerekközpontúság. Fontosnak tartják a néphagyományok és az identitás megőrzését, továbbadását, amit a magyar mesevilág, népzene, néptánc, mondókák, versek és gyermekjátékok segítségével közvetítenek a gyerekek felé.

Fokozatosan szépül a ragyolci óvoda

Ragyolcon a községben található régi kastélyépület ad otthont a kétosztályos óvodának, ahol 40 gyermek lelhet második otthonra. Az óvoda jelenleg egy magyar és egy szlovák tanítási nyelvű csoporttal működik. Mindkét osztályban 21-21 gyermeket tudnak fogadni, akikkel 2-2 szakképzett pedagógus foglalkozik. Ebben az iskolaévben a koronavírus-járvány miatt sajnos nem tudtak teljes kapacitással működni. Nagyon sokszor csökkentett létszámmal folyt az oktató-nevelő munka.

Tóth Orsolya, a Ragyolci Alapiskola és Óvoda igazgatónője portálunknak elmondta: idén 20 gyermek búcsúzik az óvodától, a helyükre 7-7 gyermeket tudnak fogadni mindkét osztályba. A 21 fős létszámot le kellett csökkenteniük, ugyanis nem tudják, hogy szeptemberig mi várható. Eddig 15 gyermeket írattak be szüleik az intézménybe.

Nógrádi ovik
Fotó:  Ragyolci óvoda/FB
Sajnos lehet, hogy nem mindegyik gyerkőcöt tudjuk fölvenni. Előnyt élveznek azok a gyerekek, akik ez év augusztus 31-ig betöltik 5. életévüket. Általában azokat a gyermekeket utasítjuk el, akik még nem töltötték be a harmadik életévüket, illetve, ahol nem jelent gondot az elhelyezés. Új osztályt nem kívánunk nyitni, mert a gyermekek létszáma a községben változó”

- nyilatkozta az igazgató, hozzátéve: általában azokat a gyermekeket utasítják el, akik még nem töltötték be a harmadik életévüket, illetve, ahol nem jelent gondot az elhelyezés.

Óvodaprogramuk a Tudomka, amelyben a fő helyet a néphagyományok ápolása, az egészségre való nevelés és a multikulturális nevelés foglalja el. Gyakran szervezünk közös programokat az alapiskolával - mesedélutánokon, meseelőadásokon vesznek részt óvodásaink is, hiszen az óvodások számára a mesék varázslatos világa jelenti a személyiségfejlődés és a szókincsfejlődés alapjait és az anyanyelv iránti szeretet kialakulását, megerősítését.”

„A szülőkkel való rendszeres közös programok szervezése is mutatja, hogy nagyon fontos számunkra a családias nevelés, valamint egymás tiszteletére, elfogadására való nevelés, továbbá az iskolára való felkészítés”- részletezte az igazgató.

Nógrádi ovik
Fotó:  Ragyolci óvoda/FB

Az intézmény felújítását 10 évvel ezelőtt kezdték, ami folyamatosan a község segítségével zajlott. Mára szépen felújított, korszerű épületben várják a gyerekeket, és ezt a szülők is értékelik. Két éve, a magyar kormány támogatásának köszönhetően, új játszóteret kaptak és megújult a tetőszerkezet. Az igazgatónő örömét fejezte ki, hogy sok szülő bizalmát megkapják, és reméli, hogy ez az elkövetkezőkben is így marad.  

Akkor jó a világ, ha jó benne gyereknek lenni. Úgy gondolom, hogy a ragyolci oviban jó gyereknek lenni”

- zárta Tóth Orsolya.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.