cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2019. március 21., 11:11

Óvodaátadók Ebeden és Szalkán

Újabb óvodák szépültek a Felvidéken a magyar kormány támogatásának köszönhetően.

ebed-0-bokor-copy-.jpg
Galéria
+9 kép a galériában

A Párkány melletti Ebeden Vajda Monika polgármester asszony és Skultéty Klára óvodaigazgató üdvözölték az átadó résztvevőit. Az igazgatónő beszédében kiemelte, mennyire fontos, hogy a magyar gyerekek is korszerű óvodában kapják meg a mai kor követelményinek megfelelő szintű nevelést-oktatást.

Felsorolta, hogy felújításra került a tetőzet, az épület hőszigetelést kapott, megtörtént a nyílászárók cseréje és a téli időszakban ennek már érezhető volt a jótékony hatása. Korszerűsítve lett a központi fűtés, cserélve lettek a fűtőtestek, megújult a szennyvízelvezetés csatornarendszere, az óvoda új színt kapott és új a térburkolat is az épület környékén. Köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak nagylelkű támogatásáért.

Bolya Szabolcs, Farkas Iván, Cagala Szilvia, Grezsa István
Bolya Szabolcs, Farkas Iván, Cagala Szilvia, Grezsa István

Vajda Monika polgármester ismertette, az egyház által 1950-ben épített épület a kezdetektől óvodaként működött. Mivel csak 2016-ban került a község tulajdonába, az ezt megelőző időszakban csupán nagy nehézségek árán lehetett pénzt fordítani a rendben tartására a község költségvetéséből. A nagy alkalom a teljes felújításra most jött el, amikor a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programból 99 ezer eurónyi támogatás érkezett, amelyet további 26 ezer euróval egészített ki a község. Vajda Monika köszönetét fejezte ki Nagy Tibor volt polgármesternek, hogy lehetőséget biztosított a megújulásra, hiszen a munkálatok nagy részét ő kezdte megvalósítani, de köszönetét tolmácsolta a felújítást végző cég igazgatójának Karakán Gábornak is.   

Grezsa István, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos kifejtette, ha az elmúlt 100 évben minden gátló tényező, asszimilációs törekvés ellenére meg tudtuk őrizni nyelvünket, kultúránkat, akkor a következő száz évben se lehet más feladatunk. Farkas Iván az MKP gazdaságpolitikai és régiófejlesztési alelnöke, Nyitra megyei képviselő arra mutatott rá, hogy mennyire időszerűen gondolkodik a Magyarország kormánya, hogy gazdaságilag is támogatja az elszakadt nemzetrészek fejlődését. 

Az ovisok kedves kis műsorral mondtak köszönetet új óvodájukért. 

Szalkán az iskolaépületbe költözött az óvoda

Ezzel a lépéssel nem csak egy épületbe, de közös irányítás alá is sikerült vonni az iskolát és az óvodát.

Zalaba Zsófia a tanintézmény igazgatója üdvözölte a jelenlévőket és örömét fejezte ki afelett, hogy birtokba vehették a gyermekek a teljesen átépített és felújított iskolaépület egy részét. 

Cagala Silvia Szalka polgármestere az összevonáshoz vezető utat vázolta. Elmondta, a testület több éves alapos fontolgatás után döntött úgy, hogy a hatalmas iskolaépület hátsó részében, a bérlakások felől jól megközelíthető helyen kap otthont az óvoda. Termek összevonásával kialakítottak egy tágas belső teret, ami természetesen a közfalak lebontásával járt. Új nyílászárók kerültek az épület óvodai részére, de újak a gépészeti berendezések, a víz- és villamosvezeték, valamit a csatornahálózat. A tetőre új pala került, kicserélődött a fűtésrendszer, ami most önálló kazánnal működik, újak a belső burkolatok, a falakra vakolat került, szigetelt mennyezet lett kialakítva, de megújult a talajburkolat a mosdó és a mellékhelyiségek is.

„Az óvoda áthelyezése az iskola épületébe az összetartozás jegyében történt. A Bethlen Gábor Alapon keresztül 15millió forint támogatást kaptunk Magyarországról, és természetesen a község is hozzájárult a felújítás költségeihez. Köszönet érte, mert támogatás nélkül nem tudtuk volna megvalósítani ezt a beruházást” – fejezte be beszédét a polgármester asszony. 

Az óvodások az erre az alkalomra írt versekkel, átírt dalokkal mondtak köszönetet megújult óvodájukért.

Grezsa István a nemzetiszín szalag átvágása előtt azon reményének adott hangot, hogy a jövő ebben a faluban is a piros-fehér-zöld jegyében fog fejlődni.

 

ebed-0-bokor-copy-.jpg
Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.