2020. július 1., 13:10

Óvoda- és iskolabezárás a Csallóköz szívében

Miközben Felvidék-szerte több településen is emberfeletti munkával próbálják életben tartani a magyar nyelvű oktatási intézményeket, addig más helyeken, esetünkben a csallóközi tömbmagyarság közepén, épp az ellenkezője folyik.

A helyszín a Dunaszerdahely melletti Nagymad község, ahol feszült hangulatú ballagást tartottak kedd délelőtt. A szülők alig egy hete tudták meg, hogy a helyi óvoda és iskola több évtizednyi működés után bezárja kapuit. Egy részük egy múlt hét szerda esti Facebook-bejegyzésből értesültek, a többiek másnap reggel tőlük, amikor gyanútlanul vitték a kicsiket az oviba.

A polgármester, László Gábor fel is szólalt az eseményen, ahol elmondta,

nem látott más kiutat, csak a bezárást. Elsősorban a politikai útvesztőket és a rossz támogatási rendszert tette felelőssé.

László Gábor 2006 óta vezeti a települést. Független, de a legutóbbi választásokon az MKP és a Most-Híd mellett még a Smer-SD is támogatta. Már az idei év elején megfogalmazódott részéről az intézmények bezárása. Természetesen felháborodás kísérte az ötletet a faluban, aláírásgyűjtést is szerveztek a helyiek.

Június 24-én végül mégis az intézmények megszüntetéséről döntött az önkormányzat, egyetlen ellenszavazat mellett.

nagymad

Bartalos Gyula önkormányzati képviselő elfogadhatatlannak tartotta a bezárást, megkeresésünkre nyilatkozott a kialakult helyzetről.

Úgy látja, a község évek óta rosszul gazdálkodik a vagyonával.

A helyi sportklub megszűnt, ahogy egyéb fontos szerveződések is, anyagi okok miatt. Ennek ellenére költséges rendezvények valósultak meg, valamint túlzásnak ítéli a polgármester háromezer eurós nettó havi fizetését is.

Bartalos Gyulától megtudtuk, az év eleji tiltakozásoknak köszönhetően a március 6-i önkormányzati gyűlésen a polgármester a korábbi elképzeléseivel ellentétben nem azt javasolta, hogy zárják be a két intézményt, csupán azok közös igazgatóság alá való összevonását. Bartalos szerint előfordulhat, hogy ezen gyűlés jegyzőkönyvét utólag módosították, ennek kivizsgálása érdekében jogi lépéseket tesz. Annyi bizonyos, júniusban már szó sem volt összevonásról, csakis a bezárásról.

Információink szerint 11 óvodás és 7 iskolás kezdte volna a tanulmányait Nagymadon, ezen felül pedig több család esetében felmerült ez a lehetőség. Elsőre nem tűnnek túl nagy számoknak, de hozzá kell tenni, az intézmények infrastruktúrája legfeljebb 15-15 gyerek oktatását teszi lehetővé. Az óvoda esetében tehát mindenképp megfelelő kihasználtságról beszélhetünk, főleg annak fényében, hogy a korábbi években előfordult, hogy alig négy gyermekkel is működött.

A nagymadiak még reménykednek, élükön Bartalos Gyula képviselővel, s keresik azon lehetőségeket, amivel még megakadályozhatnák a bezárásokat.

Megosztás
Címkék