2024. április 13., 19:15

Ötödször sütnek az Édes Nagyik Pódatejeden

2024. április 14-én, vasárnap, azaz holnap, 15 órai kezdettel rendezik meg a pódatejedi kultúrházban az 5. Édes Nagyik nevezetű jótékonysági süteménysütő versenyt.

edes-nagyik-fejlec
Galéria
+3 kép a galériában
5. Édes Nagyik
Fotó: Póda Éva

A Szlovák Vöröskereszt pódatejedi helyi szervezete idén is szeretettel várja és hívja a sütni és jótékonykodni szerető hölgyeket, urakat, hogy kedvenc specialitásukkal mérettessék meg magukat a versenyen, ami által a kulináris élményeken túl két súlyosan beteg pódatejedi kislány gyógyulásához is hozzájárulnak, hiszen a süteményekért befolyt összeget számukra ajánlják fel a szervezők.

ikrek
Alexa és Jessica
Fotó:  Póda Éva

Alexa és Jessica pódatejedi ikerlányok. Jessica 2022-ben RSV-vírus által betegedett meg, ami nemcsak légzési nehézségeket okozott számára, hanem szívleálláshoz vezetett. Hatalmas akaraterővel küzd, hogy újra megtanulja azt, amit a betegség elvett tőle. Alexának tavaly szeptemberben diagnosztizáltak leukémiát, emiatt folyamatos kemoterápiás kezelésnek vetik alá, ami legyengíti szervezetét. Az ikrek február 10-én ünnepelték negyedik születésnapjukat, jelenleg mindketten mozgáskorlátozottak és hosszú út áll előttük a gyógyulásig, amit az egymástól való folyamatos távollét is hátráltat. Egymás hiánya egyéb egészségi és lelki gondokat is okoz számukra, hiszen az ikrek esetében egymás közelsége biztosítja számukra a teljes életet.

Tavaly két koraszülött, DMO-s kisfiú, Adrián és Erik számára gyűjtöttek, s 1055 eurót sikerült a részükre elkülöníteni.

Póda Éva szervező elárulta nekünk, hogy hét éve, amikor megalakult a Vöröskereszt pódatejedi szervezete, a tagokkal mindjárt arra gondoltak, hogy a véradáson túl segíteni szeretnének a helyi vagy körülöttük lévő beteg, hátrányos helyzetű vagy nehéz sorsú embereknek. Ekkor szervezték meg az Édes Nagyik első süteménysütő versenyét. Azóta csak a Covid időszaka tudta keresztülhúzni számításaikat. A versenynek azonban közösségformáló ereje is van. A szervezők szerették volna, ha nemcsak a falu lakossága, hanem az itt élők szélesebb rokonsága, az ismerősök, a környékbeliek is ellátogatnak a rendezvényre.

Szerettünk volna összehozni az embereket egy jó cél érdekében, mert úgy gondoltuk, ez eddig hiányzott mindegyikünk életéből”,

mesélt a kezdetekről Póda Éva.

Általában nagyjából 40 tálca sütemény értkezik a versenyre, bár sokkal többre lenne igény, hiszen a látogatók – akik ugye azzal adakoznak, hogy megveszik és elfogyasztják ezeket a süteményeket – sokkal többen voltak, így a készlet hamar elfogyott. A helyi vöröskereszt tagjai ezért mindenkit arra buzdítanak, hogy bátran jelentkezzenek a versenybe, hiszen nemcsak pódatejediek nevezhetnek be. Azonban azokat is szívesen látják, akik úgymond „fogyasztóként”, vagyis adakozóként érkeznek a helyszínre. A süteményeket tehát meg lehet vásárolni, de becsületkassza is lesz a helyszínen, ahová az egyéb adakozásokat várják.

edes-nagyik
5. Édes Nagyik
Fotó:  Póda Éva

A versenybe benevező nagyik a süteményeiket otthon sütik meg és tálcán szállítják a helyszínre. A süteményeket, a kóstolást követően zsűri értékeli, amelynek általában egy cukrász és egy szakács, továbbá a polgármester is a tagja.

A polgármester, Csóka Sándor biztosítja számunkra a termet és nagyon sok mindennel szponzorál bennünket, amit ezúton is szeretnék megköszönni, de a helyi vállalkozók is támogatnak bennünket”,

hangsúlyozta Éva a többiek nevében is. Bízzunk benne, hogy a lehetőségekhez mérten az Édes Nagyik ezúttal is egy komolyabb összeggel tudnak segíteni, ami hozzájárul az ikrek gyógyulásához.

Aki süteményével regisztrálni szeretne a versenybe, az a 0907 961 943-as mobilszámon, vagy [email protected] e-mail címen teheti meg. A süteményeket a verseny napján, azaz holnap, legkésőbb 14 óráig kell a helyszínre szállítani, maga a rendezvény pedig 15 órakor kezdődik. A legjobb süteményeket természetesen díjazzák.
edes-nagyik-fejlec
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.