Öt napon át táboroztak a kurucok Csiliznyáradon

Szabados Kati 2019. július 22., 18:53

Öt csapatba verődve hetvenkét kuruc foglalta el a csilizközi kisközség szélén található zöld területet és épületet a múlt héten hétfőtől péntekig. A legfiatalabb négyéves volt, a legöregebb se töltötte még be a tizenötöt.

Fotó: Lukács Zsuzsa

A Rákóczi Szövetség helyi szervezete ötödik alkalommal szervezte meg a gyerektáborát július 15. és 19. között, amelynek témája idén a Rákóczi-emlékévhez kapcsolódott. A kisebb lányok csapata Zrínyi Ilona nevét viselte, a fiúcsapat Mikes Kelemenét. Hesseni Sarolta Amália és II. Rákóczi Ferenc nevét kapta a nagylányok, illetve a nagyfiúk csapata. Az egészen aprók, az óvodások voltak a Kurucok.

Fotó: Szabados Kati

Négyévestől tizenötéves korig vehetnek részt a gyerekek ebben a táborban, de többen idősebb korban is visszajárnak. Igaz, már csapatvezetőként.

Már tavaly is volt olyan csapatvezető, aki táborlakóként kezdte és idén is több fiatal van a segítők és a vezetők között, akikkel együtt csaknem százan vagyunk

– mondta Nagy Gábor fő szervező.

Fotó: Lukács Zsuzsa

A gyerekek, a fiatalok maguk is értéket látnak ebben a munkában és - kinőve a táborlakók közül - kedvet kapnak a csapatvezetői szerepre. Ez nagy dolog, mikor az ember azt a bizonyos fáklyát, vagy stafétát tovább tudja adni a fiatalabb generációnak.

Fotó: Lukács Zsuzsa

A környezettudatosság nagy hangsúlyt kapott

Megtudtuk, hogy a gazdag program mellett idén több újítást is bevezettek.

A keresztény katolikus, magyar és népi vonal mellé két olyan, eddig kevesebbet hangsúlyozott szemlélet is társult, ami a való életre is nevel

– magyarázta Nagy Gábor. Az egyik a környezettudatosságra való nevelés volt. Próbálták csökkenteni a tábori hulladéktermelést, nem volt egyszer használatos műanyag, újrahasznosított papírra írtak, rajzoltak, kiiktatták a PET palackokat, szelektíven gyűjtötték a papír-, műanyag és üveghulladékot.

Fotó: Lukács Zsuzsa

Tábori valuta

Csiliznyáradon idén pénzt is nyomtattak, friss,

ropogós rákóczi bankókat.

A gyerekek a versenyeken nem jópontot gyűjtöttek, hanem rákóczit, amit este elkölthettek süteményre, kukoricára, üdítőre, egyebekre. Lényeges, hogy a pénz nem magántulajdon volt, hanem a csapaté, és csapatként kellett gondolkozni a pénz elköltéséről is. Meg kellett egyezniük, hogy mennyi rákóczit költenek el és mit vesznek rajta. A pénzzel való gazdálkodásra és az együttműködésre, a közös döntéshozásra is nevelték a gyerekeket.

Képgalériánk:
Fotó: Szabados Kati

Gazdag volt a program idén is

A legkisebbek esténként még haza jártak, de a többiek már a táborban aludtak. A reggeli tornától kezdve a takarodón túli bátorságpróbákig kitöltötték a szervezők az időt programokkal. Volt kincskeresés, faluportya, méta, tábori exatlon, vagyis kuruc kiképző pálya. Kirándultak Tatára, hogy sárkányhajózhassanak a tavon és kisvonatra is szálltak. Tatabányán felmentek a Turulhoz és fürdőben is voltak, de azt már Nagymegyeren.

Fotó: Lukács Zsuzsa

A termálfürdőbe Nagymegyer polgármesterétől, Holényi Gergőtől kaptunk belépőjegyeket, aminek nagyon megörültünk. Hálásak vagyunk minden adományért, amivel színesíthetjük a gyerekek tábori életét és az étlapot.

– mondták a vezetők, utalva a falubeliektől kapott gyümölcsre és más finomságokra is.

Fotó: Lukács Zsuzsa

Természetesen, mikor a táborban maradtak, se unatkoztak. Kézműveskedtek, volt kosárfonás, agyagozás, Nem maradt ki a szentmise sem, és megmérettettek a tábori X-faktorban. Este volt mozizás és mesemondás, táncház, koncert és diszkó is.  

Nagy volt az érdeklődés a tábor iránt, a helybelieken kívül az egész Csilizközből, valamint Bősről, Nagymegyerről, Ekecsről és Dunaszerdahelyről is jöttek gyerekek. Idén 72-en voltak, ez volt az eddigi legnagyobb létszámú Rákóczi Tábor Csiliznyáradon.

Fotó: Lukács Zsuzsa

 

0 HOZZÁSZÓLÁS