2022. április 6., 20:11

Őszre átadásra kerülhet a felújított szenci zsinagóga

Az évtizedekig méltatlanul enyésző szenci zsinagóga a kisváros Főterén szemet szúrt minden arra járó embernek. A helyiek hosszú évekig küzdöttek az épület felújításáért, hogy újra régi fényében tündökölhessen, és méltó legyen eredeti küldetéséhez a kihasználtsága is. A kitartó munkának végül meglett az eredménye, 2021 elejére sikerült külsőleg felújítani az épületet, és elkezdődtek a belső felújítási munkálatok is.

Droba Szencen
Juraj Droba megyeelnök a szenci zsinagógában
Fotó: Facebook

Ez év elején Svetlana Waradzinová, a Pozsony megyei önkormányzat kulturális osztályának vezetője arról tájékoztatott bennünket, hogy ezek a felújítási munkálatok még néhány hónapot igénybe vesznek, és pályázatot is meghirdetettek már annak az állandó kiállításnak a feldolgozására, amely a zsinagógában helyet kapna, és a zsidó kultúra szenci vonatkozásait lesz hivatott bemutatni.

Azóta eltelt néhány hónap, és a napokban Pozsony megye elnöke, Juraj Droba is ellátogatott Szencre, és csapatával azt is szemrevételezte, hogyan haladnak a zsinagógában a felújítási munkálatok.

A szenci zsinagógát egy jelentős beruházással a tizenkettedik órában mentettük meg, amikor már teljesen romos állapotban volt”

– fogalmazott a zsinagógában tett látogatása kapcsán a megyeelnök hozzáfűzve, egy olyan kulturális stand jön létre a felújított épületben, amely az egész megyét szolgálja majd. „Minden a tervek szerint halad, ősszel átadjuk Önöknek az épületet. Jelenleg a belső tér átépítése zajlik. A kiterjedt felújítást teljes egészében saját forrásokból finanszíroztuk” – tette még hozzá Droba.

A megyeelnök zsinagógában tett látogatásán jelen volt Németh Gabriella, korábbi megyei alelnök is, aki annak idején évekig küzdött a kulturális műemlék megmentésért.

Az épület az átadása után nemcsak a szencieknek szolgál majd, hanem Szenc környékieknek is, a már betervezett kiállításokon kívül társadalmi célokra is kihasználják majd az épületet, például kamarazenei koncertek is bemutatunk majd itt”

– mondta portálunknak Németh Gabriella hozzátéve, ellenőriztették a terem akusztikáját is, s a szerint a terem kiválóan megfelel majd ilyen alkalmak megrendezésére is. „De helyt ad majd az épület a fiatal kortárs művészeknek is a kiállításaik megrendezéséhez, a zsinagóga mögött felépülő infopavilonban pedig lehetőség lesz időközi kiállítások szervezésére” – mondta hozzáfűzve, a megyeelnök és Dušan Badinský polgármester úr tájékoztatása szerint tervben van a zsinagóga kertjének rendbehozatala, és szeretnék megvásárolni a zsinagóga mögötti magántelkeket is,

ahol egy közösségi teret létesítenének majd a jövőben, hátul a zsinagóga mögött.

Mivel a városházát is kibővítik, mögötte egy zárt tér létesül, amelyet aztán a helyi lakosok is kihasználhatnának például az ügyintézéseik során pihenőhelyként.

De látogatható lesz a nyilvánosság számára a rituális fürdő is, amit a telek rendbehozatala során találtak meg, illetve az a 19. századi kemence is, amelyben a zsidó rituálékhoz a kovásztalan kenyeret sütötték régen"

– fűzte még hozzá Németh Gabriella.

Juraj Droba szenci látogatása során szó esett arról a két közlekedési projektről is, amelyek a megye és Szenc városának az együttműködésével valósulnak meg, egy uniós alapokból finanszírozott parkolóház építéséről a Vasút utcában, de a szencieket leginkább a  megye II/503-as és III/1062-es utak kereszteződésének felújítására vonatkozó tervei érdekelték, az itt lévő körfogalom ugyanis (az autópályára való ráhajtásnál)  nem megfelelő, gyakoriak itt a dugók, amelyek lehetetlenné teszik a reggeli csúcsforgalomban a folyamatos haladást.

A megye szerint jelenleg a közbeszerzési folyamat zajlik a projektekre, és még ebben az évben meg kellene kapniuk rá az építési engedélyt. „Ez nagy dolog lesz, igyekszünk külső forrásokat is szerezni rá” – fűzte hozzá Juraj Droba megyeelnök.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.