2019. november 9., 20:04

Összefogással a dán sertésfarmok ellen

Egyesített erővel küzdenek a Szlovákia-szerte környezetszennyező óriás sertésfarmokat létesítő és újabbakat tervező dán vállalkozók ellen az érintett települések. Azok képviselői legutóbb a tótmegyeri községházán egyeztettek, ahol közös nyilatkozatuk elkészítéséről és közzétételéről is döntöttek.

gútai sertéstelep
Médialapozó
Fotó: Nagy Miskó Ildikó

A nagymegyeri székhelyű, dán érdekeltségű Dan-Slovakia Agrar (DSA) részvénytársaság Gúta határában, Stagnócán is szeretne sertésfarmot létesíteni, illetve a már meglévőt kibővíteni. A helyiek heves tiltakozását elsősorban az állatok alom nélküli tartása váltotta ki.

A DSA által Nagykeszin, Nagymegyeren és Szőgyénben működtetett sertésfarmok közelében élők ugyanis egyre nehezebben viselik el a sertéstartással járó bűzt, a környezetvédelmi kockázatokról nem is szólva.

A trágyalével elárasztott termőföldek tönkremennek, s a telepek a környék ivóvízkészletét is negatívan befolyásolják. Nem csoda, hogy a stagnócai terv is jogos ellenállást váltott ki, hiszen ott a dán vállalat évi 56 ezer sertést kíván tartani. Az állatok szükségleteinek folyamatos biztosítása ráadásul az érintett másodosztályú utak megnövekedett teherforgalmát, valamint az ottani ingatlanok elértéktelenedését is eredményezné.

Kép forrása: Nagy Miskó Ildikó

Sikeres petíció

A gútaiak a stagnócai sertésfarm megépülése ellen augusztus elején aláírásgyűjtésbe kezdtek, amelyhez rajtuk kívül a környező falvak, valamint Komárom, Keszegfalva és Kamocsa lakosai is csatlakoztak.

Az interneten elérhető online petícióhoz ráadásul Szlovákia több vidékéről is érkeztek aláírások. Halász Béla, a gútai petíciós bizottság elnöke hangsúlyozta: az aláírásgyűjtés kapcsán megmutatkozott széles körű összefogás is azt bizonyítja, hogy ez az egész Csallóköz közös ügye.

A petíció lezárását követően, október 17-én Sólymos László környezetvédelmi miniszter hivatalában fogadta a 9109 aláírást tartalmazó petíciós íveket átadó küldöttséget, amelynek tagja volt Halász Béla, a petíciós bizottság elnöke, Horváth Árpád, Gúta polgármestere, Koczkás Beáta alpolgármester és Finta Zoltán hivatalvezető. Az online petíció során 2375 aláírás gyűlt össze.

– A tárcavezetővel negyven percig beszélgettünk a tervezett dán sertésfarmról és annak esetleges negatív következményeiről, valamint a Gútán hiányzó szennyvíztisztító állomás ügyéről. A miniszter úr és az egyeztetésen ugyancsak jelen levő, érintett osztályvezető már tisztában volt a helyzettel. Elhangzott, hogy a minisztérium nem támogatja az ilyen jellegű farmok létesítését. A jogszabályok függvényében megvizsgálják az általunk emelt kifogásokat, és a petíciónkra is válaszolni fognak. Egyébként engem eddig folyamatosan tájékoztattak az üggyel kapcsolatos fejleményekről. Optimizmus tölt el a pozsonyi találkozó után – tájékoztatott korábban Halász Béla. 

Kép forrása: Nagy Miskó Ildikó

Több község egyeztetett Tótmegyeren

Halász Béla a múlt hónap végén lapunknak elmondta, hogy

a Szlovákiában több helyen már működő vagy tervbe vett dán sertéstelepek kapcsán október 23-án a tótmegyeri községi hivatalban tartottak közös megbeszélést az érintett települések képviselői.

A tótmegyeri egyeztetésen a házigazdákon és Gúta négytagú küldöttségén kívül Bény, Nagycétény, Szőgyén és Vinodol képviselői is jelen voltak. Mivel Szőgyénben és Nagycétényben már működik dán sertésfarm, az ottani résztvevők az azokkal kapcsolatos negatív tapasztalataikat is ismertették.

Ľubica Karasová, Tótmegyer polgármestere a falujukba tervezett teleppel kapcsolatos küzdelmeikről és a civil kurázsi győzelméről számolt be. Ott mintegy ötezren írták alá a petíciós íveket, továbbá a környezetvédelmi minisztérium elé tüntetést szerveztek, majd mintegy háromszázan átvonultak a mezőgazdasági tárca épülete elé.

Tiltakozásuk eredményeként a község önkormányzata október 3-án megkapta a határozatot, amely szerint a pozsonyi környezetvédelmi felügyelet visszavonta a tervezett telep működési engedélyének a kiadását. Az ottani farm tehát semmiképpen sem épülhet meg, és ez a döntés precedens értékű. A dán befektető az eddigi költségei visszatérítése végett vélhetően bepereli majd Tótmegyert.
Közös nyilatkozat és további lépések

Miután Tótmegyeren a gútai küldöttség is vázolta az eddigi lépéseit, a jelenlevők megegyeztek, hogy a továbbiakban egyesített erővel lépnek fel az új sertésfarmok létesítésével szemben.

– Csoportunk közös kétnyelvű nyilatkozatot fogadott el, amelyben egyebek mellett azt is leszögeztük, hogy a már működő sertéstelepek ellenőrzését még nagyobb figyelemmel kísérjük, s abba szükség esetén be is avatkozunk. Tevékenységünkbe bevonjuk azokat a településeket is, amelyek nem voltak jelen a tótmegyeri találkozón. A tervezett további dán sertésfarmok ellen pedig átgondolt közös lépéseket tervezünk. A nyilatkozat szövegét a hazai magyar és szlovák nyelvű médiának is eljuttatjuk –  nyilatkozta lapunknak Halász Béla.

Hozzátette, hogy

a gútai petíciós bizottság a  környezetvédelmi tárcával folyamatosan egyeztet a városukban tervezett farm ügyéről.

A közeli napokban a dán vállalkozót is szembesíteni akarják a petíció végeredményével. Meghallgatják az álláspontját, remélve, hogy hajlandó elállni a tervétől. Ha a vállalat ezt mégsem teszi meg, folytatják a tiltakozó akciókat.          

Megjelent a Magyar7 2019/45. számában.      

gútai sertéstelep
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék