2021. október 14., 12:35

Őskori mintára épül kerámiaégető kemence a füleki vár udvarán

A Turisztikai Nógrád és Polyána-hegyalja Területi Idegenforgalmi Szervezet támogatásával, a várhegy legrégibb történelmének élményszerű megismerése céljából őskori kemence épül a füleki várban.

kemence
Fotó: Füleki Vármúzeum

A Füleki Vármúzeum vezetése minden évben igyekszik újdonságot csempészni a vár falai közé. Legújabb projektjük alapgondolata, hogy az érdeklődők számára lehetőséget teremtsenek a szabadidejük színvonalas eltöltésére, felkeltsék a történelem iránti érdeklődésüket, valamint, hogy élményszerűen bemutassák az őskori emberek történelmét és mindennapi életét.

A látogatók új ismeretekre tehetnek szert Fülek és környéke legrégibb történeti időszakából,

melyek a füleki várhegy régészeti feltárása során előkerült késői kőkorszakból származó badeni kultúra (3600 – 2800 i.e.) leletei, valamint a regionális kultúra részeiként a környéken feltárt bronzkori tárgyak (pilinyi /1500-1200 i.e./ és kiétei kultúra /1100 – 700 i.e./) által megszerzett ismereteken alapszanak”- nyilatkozta portálunknak Illés Gábor, a vármúzeum munkatársa.

A két méter hosszú őskori kupolás kemence agyagból és organikus anyagokból (szalma, levélzet) épül. Az objektum hosszú élettartamának érdekében nélkülözhetetlen egy védőtető felépítése is.

„A ferde, fazsindellyel borított nyeregtető teherhordó szerkezetét akácfából készült cölöpök alkotják majd. A tető hátsó részén vesszőkből készült fatárolót alakítunk ki. Elkerülhetetlen feladat a vízelvezetés, ugyanis fontos, hogy a kemence az egész év folyamán száraz maradjon, ezért a hegyoldalról és a tetőszerkezetről összegyűlő csapadékot egy rejtett csatorna vezeti majd az építmény alatti lejtőre”- magyarázta az építés részleteit Illés Gábor.

kemence
Fotó: Füleki Vármúzeum

A kemence építésével Holíková Amália fazekast bízták meg, aki a korhű tüzelőberendezések építésére szakosodik. A korabeli kemencét a régészeti feltárások alapján kerámiák, agyagedények és egyéb tárgyak kiégetésére használják majd a Füleki Vármúzeum rendezvényein, a helyi általános és középiskolák rendhagyó tanóráin, valamint előre bejelentett csoportok számára szervezett kézműves-foglalkozásokon és workshopokon.

A projekt fő támogatója a Területi Idegenforgalmi Szervezet, mely a megvalósításához 2755 euróval járult hozzá.
Megosztás