2020. június 24., 15:36

Orvoshiány a komáromi kórházban: várják a frissdiplomás szakembereket

A komáromi kórház vezetősége több osztályra folyamatosan várja a pályakezdő orvosokat, akiknek segíti a szakmai fejlődését. Az utóbbi három évben öt fiatal szakember helyezkedett el az ottani ideg- és belgyógyaszaton, valamint geriátrián.

Fotó: Agel Rt.
Hrabovská és Plauter doktornő - két új szakember a belgyógyászaton

A Megyercsi utcai egészségügyi intézmény a térség közel 110 ezer lakosának nyújt különféle gyógyászati és megelőző szolgáltatásokat.

Egyúttal a frissdiplomás szakembereknek felkínálja a karrierépítés lehetőségét, ekképp pótolva a nyugdíjba vonuló vagy esetleg külföldön munkát vállaló orvosok létszámát, szaktudását.

Az utóbbi három évben öt fiatal orvos a diplomaszerzés után munkahelyéül a komáromi kórházat választotta. Elmondásuk szerint ezt mindnyájan más-más okból tették, s nem bánták meg a döntésüket. Nagyra értékelik ugyanis a karrierépítésükhöz szükséges ottani feltételeket, bár igaz, hogy nagyon sok beteget kell ellátniuk.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a korszerűen felújított belgyógyászati pavilonban hiánypótló endokrinológiai szakrendelő is megkezdte működését. Annak egyetlen elődje Bastrnák Mária endokrinológus váratlan halála miatt zárt be. A doktornő rendelőjéből valamennyi volt páciense egészségügyi dokumentációja átkerült az új helyszínre, ahol - igény szerint - rajtuk kívül újabb betegeket is fogadnak.

Egyelőre az Érsekújvárból Komáromba bejáró Anna Očkajáková doktornő tanítja be az endokrinológiai szakvizsgája előtt álló Plauter Katalin doktornőt, aki a belgyógyászaton is dolgozik.

Mivel egy Komáromi járásból származó, s egykor a Selye János Gimnáziumban érettségizett magyar orvosról van szó, a hiányos szlovák nyelvtudással rendelkező betegek is fellélegeztek.

Orvoshiány a komáromi kórházban: várják a frissdiplomás szakembereket
Fotó:  Agel Rt.
Kochan és Kuchárik doktornő a neurológia kollektíváját erősíti
Rendkívüli módon érdekel engem az orvosi munka, mert érzem-tudatosítom az embereknek történő segítségnyújtás fontosságát. A hivatásom kapcsán számomra az jelenti a legnagyobb gondot, hogy a túl magas páciensszám nem teszi lehetővé olyan minőségű ellátás biztosítását, mint amilyet elképzelek“

– szögezte le Plauter doktornő.

A teljes körű diagnosztikai-gyógyászati ellátást és a szélütéses betegeknek utógondozást nyújtó ideggyógyászatra a közelmúltban Lucia Kochanová és Lucia Kucháriková személyében két fiatal orvos érkezett.

,,Egyetemistaként valamennyi orvosi szakterület közül a neurológiát választottam. A komáromi kórház ideggyógyászati osztályán több vonalon biztosítottnak látszik az orvosok önmegvalósítási törekvése. Éppen ezért a felsőfokú tanulmányaim elvégzése után ezt az Eva Hanáčková főorvos vezette osztályt választottam munkahelyemül“ - mondta el Lucia Kochanová.

A kolléganője, Lucia Kucháriková doktornő a főorvos személyén kívül az ottani kollektívát és a kellemes munkahelyi viszonyokat is dicsérte: ,,Érdekes munkát végzünk, a neurológián számunkra lehetőség nyílik a munkakörhöz szükséges többféle készségünk bizonyítására is. A családtól elszakító éjszakai és hétvégi szolgálatok azonban megterhelőek, ám azt valljuk, hogy valamennyi meggyógyított páciens és megmentett élet valamit enyhít e terhen“.

A belgyógyászaton és geriátrián dolgozó kollektívát szintén dicsérték az „újoncok“. Ahogy az említett Plauter Katalin, úgy Zuzana Hrabovská doktornő is úgy érzi, hogy a számára legmegfelelőbb hivatást és kórházat választotta.

,,Az orvosi munkában számomra az a legvonzóbb, hogy segíthetek a pácienseken, tanúja lehetek az egészségi állapotuk javulásának, és folyamatosan valami újat tanulok. Nehézséget okoz azonban az olyan eset, amikor az összes rendelkezésünkre álló terápiás lehetőség kiaknázása sem bizonyul elegendőnek ahhoz, hogy a beteg meggyógyuljon. Időnként nehezen tudunk együttműködni azon páciensek családtagjaival, akik nem akarnak gondoskodni a rokonaikról“ - jegyezte meg Hrabovská doktornő.

Jelenleg is vannak betöltetlen orvosi helyek a komáromi kórház belgyógyászatán, diabetológust, neurológust is keresnek, továbbá a nőgyógyászati-szülészeti és gyermekosztályon, a sebészeten, a rádioterápiás részlegen és az angiológián, illetve a tartós betegek ellátásához is további szakembereket igényelnek“

- tájékoztatta portálunkat Martina Pavliková, a kórházat működtető Agel Rt. szóvivője.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.