2022. március 23., 16:39

Országosan is egyedi diákvállalkozás

Az oktatásügyi minisztérium által jóváhagyott Junior Achievement néven futó alkalmazott közgazdasági ismereteket a királyhelmeci gimnazisták, több évtizedes szünet után, ismét tanulhatják – választható tantárgyként. Diákvállalkozásuk környezetbarát fecskefészkeket készít.

A részvényesek
Fotó: A szerző felvételei
A részvényesek

A közösségi hálón az ősszel fedeztem fel őket, amikor is kérdőívük megtalált engem. Most, a tavasz közeledtével, a fecskéket visszavárva aktuálissá vált, hogy felkeressem őket. Az egykori alma materembe belépve, a tantárgyat oktató Oláh Bernadett tanárnő várt a portán. Elkísért a diákvállalkozás helyszínére, ami egy földszinti tanterem, a táblán krétával felrajzolva  logójuk – NestBnB.  

A Junior Achivement program

Amint azt a tanárnőtől megtudtam, ezek a harmadikos diákok az előző két évben az alkalmazott közgazdaságtan tantárgy elméleti oktatási részében már megszerezték az általános alapismereteket. A Junior Achivement  kétéves programjában a 3. évfolyamban a tanulóknak lehetőségük van arra, hogy a gazdálkodó szervezet működésével kapcsolatos elméletileg megszerzett tapasztalataikat azonnal a gyakorlatban is alkalmazzák. Így nemcsak a közgazdaságtanról tanulnak, hanem a felelősségvállalásról, a döntéshozatalról és a cégvezetésről is. A negyedik évfolyamban pedig következik a program elméleti tananyaga. Szeptemberben megalapították a diákvállalkozásukat, ami egy részvénytársaságot képez le kicsiben, szimulálva annak tevékenységét. 9 hónap leforgása alatt végig kell járniuk a vállalat működtetésének minden egyes fázisát, az alapítástól egészen a felszámolásig, a nyereségelosztást is beleértve. 

Az idén a Nobel-békedíjra is előterjesztett, 103 éves nemzetközi oktatási program a világ 115 országában (ebből 41 európai) a diákok vállalkozói és gazdasági szemléletű gondolkodását támogatja, és a foglalkoztatásukat elősegítő, praktikus megoldásokat kínál számukra. Így nem meglepő, hogy sokan érettségiznek is a választott tantárgyból. Szlovákiában és Csehországban ifj. Tomáš Baťa nevéhez köthető a program, ő volt ugyanis az, aki 1992-ben meghonosította és szorgalmazta az oktatásba való beépítését.

 

A Nest BnB kezdetei

Iskolakezdéskor elindultak a diákvállalkozás körüli teendők.

Ahogy Csatlós Patrik, az 5 tagú vállalatvezetőség elnöke meséli, november 15-ig hivatalosan be kellett jegyezniük a részvénytársaságukat, amit még egy sor teendő előzött meg.  Először is ki kellett találniuk, milyen terméket akarnak gyártani, illetve árusítani. Az ötletbörze technikáját bevetve a kosártól kezdve a rongyszőnyegig akadtak tippek, de egyik sem igazán nyerte el mindannyiuk tetszését, nem voltak elég egyediek, formabontók, újszerűek. Ezért a tanárnő, mint jó mentoruk, segítő kezet nyújtott nekik. Tudta, hogy Gilányi Sándor informatikatanár bővelkedik eredeti ötletekben. Ő vetette fel, hogy látott egy kisfilmet, amelyben egy idős magyarországi bácsi fecskefészkeket készített, hogy a leesetteket pótolja. Ez lett a nyerő tipp. Ahogy utánanéztek, volt már ugyan mesterséges fecskefészek a piacon, de olyan, amilyenben ők gondolkodtak, még nem. Ők ugyanis olyanról álmodtak, amely a lehető legjobban hasonlítana ahhoz, amit a fecske természetes körülmények között rak magának. Elkezdődött tehát a piackutatás. Pataky Kolett marketingfelelős összeállított egy kérdőívet, és a szociális hálón terjesztve felmérhette, hogyan viszonyulnak az emberek a kihalófélben lévő fecskékhez és fészkeikhez. Természetes fészküket eltávolítják-e vagy megtűrik? Ha módjuk lenne rá, vásárolnának-e mesterséges fecskefészket, és mekkora lenne az az összeg, amit az emberek hajlandóak lennének egy kézzel készült, környezettudatos fecskefészekre fordítani? Örömmel tapasztalták, hogy ötletük a nagyközönség körében pozitív visszhangra talált. 

fecskefészek
A gyártás fázisai

Amikor nyilvánvaló volt a termék, 6 felvetődött cégnév közül nyert a NestBnB, utalva az ideiglenesen bérelt fecskelakhelyre. A logó grafikájában pedig megjelenítették magát a fecskét is. A tanárnő megkapta a Junior Achievement  által kiadott 100 részvényt, amit 50 cent és 5 euró közötti áron ajánlhattak fel. A 15 részvényes megszavazta, hogy részvényeiket 2 eurós egységáron bocsátják piacra. Ezek eladásából meglett a kezdeti tőkéjük, ami a bejegyzésük feltétele volt. Az üzleti tervüket bemutatták a részvényesek előtt,  a közgyűlésen pedig felterjesztették jóváhagyásra.  Szükséges volt egy prototípust elkészíteni, amihez anyagra volt szükségük. A kiadások fedezésére Dobos Gábor magánszemélytől (aki egyben a gimnázium igazgatója) 100 euró kamatmentes kölcsönt vettek fel. 

A prototípus

A modellező gipszet és ragasztót boltban kellett megvenniük.  Ezenkívül a munkához szükséges gumikesztyű, edények, szerszámok, kötények és fóliák jelentettek még kiadást. A fészekhez használt  fűrészpor egy helyi fafeldolgozó vállalkozó hulladékaként ingyen állt rendelkezésükre. Az iskola udvarán szerencsére elég vakondtúrást találtak, aminek porhanyós, agyagos földje egy kis vízzel vegyítve kiváló sarat ad. 

fecskefészek

A fészek negatív modellező formáját polisztirolból (hungarocell) faragták ki. Ebbe egy vékony fóliaréteget helyeztek, a gipsz, a víz és a fűrészpor elegyéből készült masszát a falára tapasztva elegyengették, és megszületett a prototípus. Nem sikerült rögtön az első nekifutásra eltalálni a massza megfelelő állagát, természetesen voltak olyan darabok, amelyek a kukában végezték. A megfelelő arányokat eltaláló receptet viszont sajátjuknak tudhatják, nem kapták készen senkitől. Ezt a gipszes hatású, fehérre száradó fészket még kívül-belül bevonják az emített sárral. 

Kezdődhet a gyártás

Az október végi közgyűlésen egyértelmű sikert arattak, minden részvényest meggyőztek a bemutatójukkal, a céget hivatalosan is bejegyezték. Megkezdhették a fészkek gyártását a kezdő tőke felhasználásával. Ahogy a gyártásért felelős Balla Viktóriától megtudhattam, a tervek szerint heti 15 db fészeknek kell elkészülnie. A lezárásokkal terhes karácsony előtti időszak kicsit megbolygatta a megszokott rendet, de a diákok otthoni körülmények között is folytatták a gyártást, feljegyezték a munkával töltött időt és úgy kapták a fizetésüket, mintha a vállalkozás helyiségében dolgoztak volna.

diákvállalkozás
Médiaszereplés

Akárhol is dolgoztak, Horcsin Tibor emberi erőforrásokért felelős megbízott mindig felügyelte, hogy rendben vannak-e a dolgozók. Nagy öröm volt, amikor karácsonyi ajándékként elkeltek első termékeik. Előjegyzett megrendeléseik is vannak, e sorok írása közben már több mint 50 fecskefészek elkelt. A május végén aktuális cégfelszámolásig 100 fészeknek kellene gazdára találni ahhoz, hogy a kezdeti befektetőiknek ígért 100%-os nyereséget ki tudják majd fizetni. Ahogy a pénzügyekért felelős Miklós Attila elmondta, a kölcsönt is tudják törleszteni, és ha minden az eddigi ritmusban halad, célkitűzéseiket sikerül megvalósítaniuk.

Eddigi megjelenésük

Az arculattal és a piaci érvényesüléssel kapcsolatos gyakorlati mentoruk Tomojka Vojtko Béla. A diákvállalkozás már két televíziós médiamegjelenést is maga mögött tudhat, a hazai közszolgálati televízió magyar adásában, illetve az MTVA V4-es híradójában szerepeltek. Ez utóbbi hatására a Kárpátok-Tisza Nemzetközi Fejlesztési Egyesület meghívására Tokajba utaznak április végén egy bemutatkozásra. Ezt pedig még megelőzi április 5-én a JA diákvállalkozások országos bemutatkozása Pozsonyban, az Üzleti Tehetség Börze. Ha ezen jól szerepelnek, kijuthatnak Tallinba, a nemzetközi megmérettetésre is. Szurkoljunk nekik!  

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.