2022. október 2., 19:02

Örökzöld slágerek fesztiválja Füleken

A Pro Kultúra Füleki Férfikar negyedik alkalommal szervezte meg az Örökzöld slágerek fesztiválját. A házigazda és a vendégkórusok jóvoltából időutazás és jó hangulat várta az érdeklődőket a Füleki Városi Művelődési Központban.

Örökzöld slágerek fesztiválja
A színpadon a Pro Kultúra Füleki Férfikar
Fotó: Szvorák Emese

Az est keretében fellépett a rimaszombati Blaha Lujza vegyeskar, a jászberényi Székely Mihály Kórus, és a galántai Kodály Zoltán Daloskör. A kórusok többségét sokéves jó kapcsolat fűzi a házigazda Pro Kultúra Füleki Férfikarhoz, kivéve a Kodály Zoltán Daloskört, amely első alkalommal érkezett Fülekre. Az énekkarok a megszokottól eltérően nem csupán kórusműveket adtak elő. Az örömzenélés jegyében klasszikus zeneművekkel, egyházi énekekkel, népdalokkal és örökzöld slágerekkel szórakoztatták a közönséget.

Sósik Réka, karnagy idén februárban Fehér Miklóstól vette át a Pro Kultúra Férfikar művészeti vezetését.

„Először, megvallom, hogy nagyon bizonytalan voltam, hiszen ez hatalmas felelősség, de mindenképp jó döntést hoztam. Nagyon megszerettem a férfikórust, szerintem jó úton haladunk és fejlődünk. Ez volt a negyedik közös fellépésünk, és minden alkalommal tanulunk egymástól. Eleinte még olyan dalokkal léptünk fel, amelyeket Fehér Miklóssal tanult a kórus, ezt követően pedig már új művekhez is nyúltam, amelyekkel már szintén felléptünk” – nyilatkozta Sósik Réka.  

Az est magyarországi fellépője a jászberényi Székely Mihály Kórus volt. Vlaszati Erika, karnagy elmondta, repertoárjukban csokorba szedve szerették volna bemutatni a jászság népdalait.

„Ezen kívül népdalfeldolgozásokat hoztunk. Daróci Bárdos Tamás művét, amit nagyon szeret a kórus énekelni. És Mike Ádámnak, egy nagyon fiatal zeneszerzőnek a művét. A slágereket pedig úgy szedtük egy csokorba, hogy legyen benne olyan, ami szívhez szóló, ami a közös múltunkat is egybeforrasztja. Ilyen volt a Nélküled, amit szívesen énekel a közönség is. És jó hangulatú vidám kis dalokkal zártuk a koncertünket” – mondta Vlaszati Erika.

Örökzöld slágerek fesztiválja
A fesztivált a kórusok közös fellépése zárta
Fotó:  Szvorák Emese

A kórustalálkozókat mindig a résztvevő kórusok baráti találkozója zárja, amelynek keretében jókedvvel énekelnek tovább mindannyiuk számára kedves műveket. Így a rendezvény igazán a dal ünnepe.

Mag Attila, a Pro Kultúra Füleki Férfikar elnöke zárszóként kiemelte: továbbra is szívesen látják a dalolni szerető férfitársakat, így aki kedvet érez, bátran csatlakozhat hozzájuk. A próbák csütörtökönként zajlanak a városi művelődési központban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.