2020. szeptember 12., 09:38

Óriási siker: megújul a tallósi vízimalom és környéke

A jövő év folyamán kezdődik meg a tallósi cölöpös vízimalom teljes felújítása. A tervek alapján a vízimalomhoz vezető útszakasz aszfaltot kap, a műemlék közvetlen közelében pedig egy teljesen új látogatóközpont épül.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea
A tallósi cölöpös vízimalom / Archív felvétel

A tallósi cölöpös vízimalom felújítására és a közelébe tervezett látogatói központ megépítésére az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában kerül sor. A felújítási munkálatok feltehetőleg 2021-ben kezdődnek meg, jelenleg az építési engedélyek beszerzése zajlik, információink szerint az illetékesek a közbeszerzést is le akarják vezényelni még az idei évben. Az 547 ezer euró összegű támogatásról a Szlovák Köztársaság és Magyarország közti, határon átnyúló INTERREG V-A Együttműködési Program Monitorozó Bizottsága döntött. A pályázat kidolgozásában Nagyszombat megye vállalt nagy szerepet. A megyének egy hasonló projekt keretén belül sikerült már felújíttatnia, és 2019 nyarán a turizmusnak átadnia a jókai vízimalmot is.

Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke örömét fejezte ki az felett, hogy

a jókai vízimalom után most egy másik egyedülálló építmény felújítására is sikerült uniós támogatást szerezni, hiszen a tallósi vízimalom páratlan örökség.”

A látogatói központ a gyerekek és felnőttek számára is helyszínt biztosít a múzeumi és pedagógiai tevékenységekhez. A tallósi vízimalomnak és környezetének felújítása minden bizonnyal hozzájárul a mátyusföldi, Kis-Duna menti kerékpáros- és vízi turizmus vonzóbbá tételéhez.

A tallósi látogatóközpont
Fotó: Nagyszombat megye
A látogatóközpont látványterve

A tallósi vízimalom műemlék, fenntartója a Galántai Honismereti Múzeum. Takács Mihály, az intézmény igazgatója elmondta portálunknak, a malom épületén teljes körű rekonstrukciót kell elvégezniük.

A munka oroszlánrészét az teszi majd ki, hogy a malmot le kell szedni a cölöpökről, és a vízbe új cölöpöket verni, mivel az alsó tartócölöpök teljesen elhasználódtak az idők során.

Az igazgató elárulta, ez nem csak a legnehezebb, de legköltségesebb lépés is a felújítási munkálatok során. A tartógerendák, a külső burkolat és a zsindelytető teljes cseréje is szükségessé vált. Takács Mihály hozzátette, az épület belső terében nem nyúlnak ahhoz, amihez nem muszáj, minden megmarad abban a formában, ahogy eredetileg kinézett. A belső tér nagyrészt időtálló akácfából készült, főleg a fenyőből készült elemek cseréjére kerül majd sor. Megújulnak majd a külső területek is, mint a malomhoz vezető híd és a kerék körüli kinti terep is. A malom új villamos vezetékeket kap majd és a modern technológia segítségével építik ki a tűzbiztonsági berendezéseket is.

A tallósi vízimalomnál több éve okoz problémát az elmúlt években már kicserélt malomkerék, amelynek működése annak ellenére sem tökéletes, hogy többször próbálták már javíttatni. A felújítási munkálatok során kicserélik a főtengelyt is.

Többen is beszállnak a finanszírozásba

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap 547 ezer euró összegű hozzájárulása Nagyszombat megye számára az összköltség 85%-át biztosítja. A fennmaradó 10%-ot a Szlovák Köztársaság költségvetése, a maradék 5%-ot pedig önrészként Nagyszombat megye állja. 

Tallós község 211 ezer euró összegű támogatást nyert az alapból a községből a vízimalomhoz vezető - 1,7 km hosszú - helyi út felújítására.

Nem megerősített információink szerint az érintett útszakasz felújítása, illetve későbbi használata során még adódhatnak problémák, hiszen ugyanezt a szakaszt használja a szlovák hadsereg is ahhoz, hogy a katonáik, illetve a nehéztechnika eljusson a vízimalom közelében lévő lőtérre a gyakorlatok során.

A malom felújítása és a látogatói központ megépítése az 1,5 millió euró összköltségű és az ERFA által 1,3 millió euróval támogatott határon átnyúló „Milling – forgotten craft of our ancestors“ (Molnárság – őseink elfeledett mestersége) projekt részeként kerül megvalósításra. A projekt magyarországi partnere a Szentendre városában található - Szabadtéri Néprajzi Múzeum – skanzen, amelynek - malmokkal kapcsolatos gyűjteményének, vasútállomásának és kerékpármegőrzőjének felújítására - a támogatásból 514 ezer euró a részesedése. 

A  tallósi vízimalmot Maticza János építtette 1893-ban és 1960-ig folyt benne az őrlés. A megyei fenntartású Galántai Honismereti Múzeum kezelésében 1982-től vált a nyilvánosság számára hozzáférhetővé, mint a népi molnár mesterség egyedülálló műszaki emléke. 

 

Megosztás
Címkék