cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. június 7., 08:34

Önkiszolgáló kajakkölcsönző a Hernádon

Önkiszolgáló kajakkölcsönző rendszert helyeztek üzembe a Hernád folyó mentén. A kölcsönző egyaránt várja a tapasztalt sportolókat és azokat is, akik első alkalommal szeretnék kipróbálni, milyen lecsorogni a folyón.

kajak, kajak-sharing, kajakkölcsönző rendszer, Hernád, REJOICE
Galéria
+11 kép a galériában
Fotó: TASR

Az 1,9 millió euró költségvetésű határon átnyúló Interreg-projekt szlovákiai partnere a Košice Región Turizmus megyei idegenforgalmi szervezet. Tájékoztatásuk szerint ez az első ilyen jellegű, telefonos alkalmazáson keresztül működő kajak-sharing az országban.

A határ szlovákiai oldalán öt automatizált kölcsönzőállomást építettek ki, mégpedig Nagyladna (Veľká Lodina), Sároskőszeg (Kysak), Hernádzsadány (Ždaňa), Abaújnádasd (Trstené pri Hornáde) és Miglécnémeti (Milhosť) településen. A kölcsönzött kajakokkal az érdeklődők nekivághatnak a Hernádnak, leúszhatnak Nagyladnáról Kassáig, illetve Hernádzsadánytól egészen Magyarországig, ahol Hidasnémeti, Pere, Felsődobsza a Hernádkércs településen találhatók automatizált kölcsönzőállomások.

kajak, kajak-sharing, kajakkölcsönző rendszer, Hernád, REJOICE
Fotó:  kajak.app

Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke különösen innovatívnak nevezte a rendszert. „A sportolók és a laikusok is gond nélkül megtervezhetik vízi útjukat, majd külső segítség nélkül el is indulhatnak kajakozni. Az egész folyamat automatizált, telefonos alkalmazás útján működik. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az érdeklődők előbb lefoglalják a csónakokat és a szükséges felszerelést, amit aztán egyszerűen kivesznek a tárolóból” – fejtette ki.

kajak, kajak-sharing, kajakkölcsönző rendszer, Hernád, REJOICE
Fotó:  TASR

Az automatizált kölcsönzőrendszer június 1. és szeptember 30. között üzemel, a hajókat 8.00 és 18.00 óra közötti időszakra lehet kikölcsönözni, és sötétedés előtt le kell adni.

Lenka Vargová Jurková, a Košice Región Turizmus ügyvezető igazgatója rámutatott, egyelőre tesztüzemben működnek. „Ezért együttműködésre kérjük ennek az új szolgáltatásnak a felhasználóit, ha valamilyen hiányossággal találkoznak, jelentsék azt, mi pedig igyekszünk megoldást találni, a rendszer kivitelezőjével javítani a szolgáltatást” – mondta.

kajak, kajak-sharing, kajakkölcsönző rendszer, Hernád, REJOICE
Fotó:  TASR

A projektbe bekapcsolódott szlovákiai települések pihenőhelyeket alakítottak ki, illetve mólót és más turisztikai infrastruktúrát építettek ki. A megyei idegenforgalmi szervezet pedig vásárolt egyebek mellett kajakokat felnőttek és gyermekek számára, paddleboardokat, konténereket a tárolásukra, illetve hajószállító utánfutókat, kerékpárokat és elektromos kerékpárokat, valamint más felszerelést a hajók karbantartására és a tárolók környékének rendben tartására.

kajak, kajak-sharing, kajakkölcsönző rendszer, Hernád, REJOICE
Galéria
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.