2021. július 9., 14:46

Nyugalom a Lévai és a Nagykürtösi járás határátkelőin

Ahogy arról beszámoltunk, 2021. július 9-én több határátkelőhelyen is tüntetések zajlottak. Ezzel szemben a délelőtt folyamán a Lévai és a Nagykürtösi járás átkelőin nyugalom uralkodott.

ipolysági határ
Médialapozó
Fotó: Kaszmán Zoltán
Ipolyságnál

Az Ipolyság–Parassapuszta közti határátkelőhelyen jobbára kamionok és magyarországi jelzésű személyautók utaztak be Szlovákia területére. Alig néhány rendőr és katona szolgált. Magyar nyelvű tájékoztatásukból kiderült, hogy a nevezett átkelőre nem jelentettek be semmilyen tüntetést. Elmondásuk szerint az emberek türelmesek. A városi rendőrök sem tudnak tüntetésről, de időről időre ellenőrzik a határszakaszt. Rövid idő alatt több magyarországi és szlovákiai lakos is megállt érdeklődni a határátlépésre vonatkozó jelenlegi szabályokról. A határon továbbra is lehetőség van antigén tesztelésre. A tesztpont hétköznap 8 és 13 óra között, hétvégén 8 és 12 óra között van nyitva. Az antigénteszt ára 20 euró.

A Tótgyarmat és Balassagyarmat között levő határon érzékelhetően kisebb volt a forgalom, bejelentett tüntetésről itt sem volt tudomásuk a rendőröknek. Ottlétünkkor a Szlovákiába igyekvő magyarországi túramotorosok magyarul már nem értettek szót az egyenruhásokkal, tolmácsot kérve angol nyelven volt lehetőségük tájékozódni.

A Szécsénykovácsi részét képező Pető és a magyarországi Szécsény határában található Pösténypuszta közötti átkelő a délelőtt folyamán szabadon átjárható volt; a korábban kihelyezett úttorlaszokat már eltávolították. Megjegyzendő, hogy a 2012 februárjában átadott Katalin hídon senki, sem rendőrök, sem katonák nem ellenőrizték a határon átkelni igyekvőket.

szécsénykovácsi határ
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék