2020. szeptember 14., 18:22

Nyitra Szent László-temploma

Nyitra fontos szerepet játszott Szent László életében. Legendája szerint „Lászlóban a keresztény lelkiség a Nyitrán töltött években erősödött meg, ami az egész életére döntő befolyással volt”. Itt volt a dukátus (hercegség) ura, és 1095-ben itt hunyt el.

Nyitra
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Görföl Jenő

Szent László kultusza Nyitrán mindig jelentős volt. A Szent Emmerám-székesegyház oltárán áll a szobra, a püspöki kápolna bejárata fölötti reliéfen is őt ábrázolták. Korábban a püspöki szeminárium védőszentje is ő volt (ma Szent Gorazd), de a kápolna ma is az ő nevét viseli. A vár bejárata előtti pestisszobron látható még az alakja. Nyitra megye címerében a kun harcosra lesújtó Szent László áll, keze korábban a magyar címeren nyugodott, ezt később a szlovák címerre változtatták.

Nyitra Szent László
Fotó:  Görföl Jenő

Az Alsóvárosban áll a piaristák Szent László-temploma és kolostora. A piaristák tanítórendje 1698-ban került Nyitrára, a tanítást a káptalan székházában kezdték (Vak) Bottyán János támogatásával. A templom és a kolostor épületegyüttesét 1701-ben kezdték építeni. Az első szakaszban a kolostor bal szárnya és kápolnája épült meg, majd az iskola a jobb szárnyon. Később a kápolna helyén templomot építettek, ezt azonban 1742-ben elbontották, és felépítették a mai templomot késő barokk stílusban.

Nyitra-3
Fotó:  Görföl Jenő
A Szent László-templom tehát a kolostor közepén helyezkedik el, homlokzatát két rézsisakos torony szegélyezi. A barokk templombelső szentélyében a főoltár a Szent László-legendából ismert vízfakasztás jelenetét ábrázolja. A hajó porosz boltozatának díszei késő barokk stílusú falfestmények. Sajnálatos módon ezek egy részét megváltoztatták, és 1940-ben Massányi Ödön képeivel helyettesítették, amelyek a soha meg nem talált Pribina-templomot, Szent Cirillt és Metódot, valamint az 1921-ben három szlovák püspök felszentelését ábrázolják.

A piaristák iskolája 1698-tól 1919-ig működött, 1899-től Szent László Király Gimnázium néven. 1919-ben szlovák nyelvű reálgimnáziummá változtatták.

Nyitra-4
Fotó:  Görföl Jenő
Nyitra-4
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.