Nyitott parkok hétvégéje Füleken is

2021. június 26., 20:40
Szvorák Emese

A Nyitott parkok és kertek hétvégéje egy kulturális-ismeretterjesztő rendezvény, melynek célja, hogy bemutassa Szlovákia történelmi parkjainak és kertjeinek értékeit, bekapcsolja a lakosságot védelmükbe, gyarapításukba és tartalmas kihasználásukba. A rendezvényhez idén először Fülek önkormányzata is csatlakozott.

Nyitott parkok
Fotó: Szvorák Emese

A szervezők a Berchtold kastély melletti parkba előadásokkal, történelmi fényképkiállítással és élőzenével várták a látogatókat. Az eseménnyel arra kívántak rámutatni, hogyan lehet kihasználni a park adottságait délutánonként vagy a hétvégéken.

Kuzma Gréta, főszervező, a város környezetvédelmi szakreferense portálunknak elmondta: kétnapos rendezvénnyel készültek.

„Pénteken a helyi óvodásoknak és alapiskolásoknak kedveztünk. A tanulók rózsákat és levendulát ültettek és betekintést nyertek a hegymászó technikával történő fametszés rejtelmeibe, valamint egy vöröstölgy is kiültetésre került”- avatott be a főszervező.

Nyitott parkok
Fotó: Szvorák Emese
Nyitott parkok
Fotó: Szvorák Emese

Szombaton előadásokkal várták az érdeklődőket, melyek során megismerkedhettek a város parkjának történelmével és természeti értékeivel, illetve közelebbi információkat tudhattak meg az önkormányzat parkkal kapcsolatos terveiről is.

„A legnagyobb invesztíció a terület körbekerítése lesz. A jövőben pedig a kisállatkert melletti tavacskát szeretné az önkormányzat kitisztítani, illetve szökőkúttal és egy kis hidacskával ellátni”- tette hozzá.

Nyitott parkok
Fotó: Szvorák Emese
Nyitott parkok
Fotó: Szvorák Emese

Balázs Csaba ornitológus, biológus a növény- és állatvilágot ismertette. Elmondta, a park manapság inkább erdőpark jellegű.

180-190 méter tengerszint feletti magasságú területen található, és ez keményfa ligeterdős övezet. Ennek a jellegzetes fajai a kocsányos tölgy, a mezei juhar, a kislevelű hárs, a korai juhar, a gyertyán, a nagylevelű hárs, a törékeny fűz. Az itt élő madárfajok között megtalálható a feketerigó, az énekes rigó, a csilpcsalpfüzike, a macskabagoly, az erdei pinty, a szürke légykapó, a vörösbegy, a rövidkarmú fakúsz, a seregély, az örvös galamb”

- magyarázta a biológus.

Rámutatott arra is, hogy a nyári melegekben érdemes kimozdulni a felforrósodott panellakásokból, a számítógép mellől, és hűsölni kicsit a természetben.

„Ez természetes közeg, tehát a zöld szín, a fáknak a közelsége, a madárdalos erdő, az embernek a pszichikáját és a közérzetét is javítja“- hangsúlyozta.

Nyitott parkok
Fotó: Szvorák Emese
Nyitott parkok
Fotó: Szvorák Emese

Az előadások mellett a látogatók megtekinthették a Schnelczer Zoltán gyűjteményéből származó történelmi fényképkiállítást, és egy plédre kuporodva kellemes élő zene mellett olvashattak, piknikezhettek, lazíthattak. A gyerekek pedig kedvükre válogathattak a sport- és társasjátékok között.

Szombaton a füleki parkba látogatók kellemes délelőttöt tölthettek el a hűsítő lombkoronák árnyékában.

Kövesse facebook oldalunkat is!