2021. június 20., 20:20

Nyári túra a Štúr Utcai ovisokkal

A gyerekek természetközeli nevelése céljából kora nyári túrát szerveztek a füleki Štúr Utcai Óvoda magyar csoportjának óvónői. Balázs Csaba ornitológus, biológus vezetésével, aki nem mellesleg az egyik óvodás édesapja is, a páratlan szépségű Ajnácskő vidékét barangolták be a hétvégén.

ovis túra
Fotó: Pál Gábor

Az idén második alkalommal szervezett ovis túra az ajnácskői templom elől indult, majd a Tenkes-tetőt megmászva a résztvevők eljutottak a Tilic-csúcsra. A nagyjából 2,5 km hosszú, könnyű túrán mintegy harminc résztvevő vett részt, szülők és gyerekek egyaránt.

Kovács Ica óvónő portálunknak elmondta, fontosnak tartják, hogy a gyermekeket már kiskortól kezdve a természet szeretetére és védelmére neveljék.

„Az óvoda udvarában az ovisokkal közösen magaságyásokat alakítottunk ki, amit együtt ültetünk, gondozunk, öntözünk, ezért a gyerekek szinte minden nap kapcsolatban vannak a növényekkel. A túrákat is ilyen céllal szervezzük. Az egyik apukánk, Balázs Csaba a környék kiváló ismerője. Az ő segítségével nem csak bejárjuk, de részletesen megismerjük szülőföldünk természeti értékeit”- nyilatkozta az óvónő, hozzátéve: májusban a füleki park növény-és madárvilágával ismerkedtek, szintén Balázs Csaba vezetésével.

ovis túra
Fotó:  Kovács Ica

Fekete Gábor öttagú családjával vett részt a túrán. Feleségével, 10 hónapos kislányával, valamint három-és hatéves fiaival érkezett. Elmondta, nagyon örül a kezdeményezésnek.

Kiváló ötletnek tartom, hogy a gyerekeket kicsit kimozdítjuk a városi környezetből. Megismertetjük velük a növényeket, állatokat, bebarangoljuk a környéket. Mi már második alkalommal veszünk részt a túrán, és a továbbiakban is rendszeres résztvevői leszünk”

- nyilatkozta.

„Szeretnénk, hogy a gyerekek már kiskorban megismernék és megszeretnék a természetet. Ajnácskő vidéke bővelkedik a szebbnél-szebb látnivalókban, természeti értékekben, ezért is esett rá a választás. A terület a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet és a Novohrad-Nógrád Geopark része is”- avatott be Balázs Csaba, túravezető.

A túra során a résztvevők megismerték Ajnácskő várának történetét és értékes információkkal gazdagodtak a környék látnivalóit illetően. Az ovisok pedig elújságolták, hogy a kék nefelejcs és az ajnácskői gólya család tetszett nekik a leginkább. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.