2021. június 22., 11:53

Nyári táborok Nógrádban

Pár nap és a diákok számára elkezdődik a nyári szünet. Ilyenkor gyakrabban van együtt a család, közös programokat szerveznek, strandolnak, kirándulnak. De nem mindenki teheti ezt meg. A dolgozó szülőknek fejtörést okoz, hova tegye gyermekét a munkaidőben?

Geopark tábor
Fotó: Novohrad-Nógrád Geopark FB

Ezért érdemes körülnézni a nyári táborok kínálatában is.

Az alábbiakban

a Füleken és környékén megrendezésre kerülő gyermektáborokból szemezgettünk - a teljesség igénye nélkül.

Összművészeti és népművészeti tábor

Szvorák Dávid szervező portálunknak elmondta: a Iuvenis Neogradiensis és a KultFeszt polgári társulás szervezésében valósulnak meg a táborok, melyek között lesz átfedés, lesznek közös programok,

kicsúcsosodásuk pedig a FolkLak Népművészeti fesztivál és VárLak Összművészeti Fesztivál lesz.

„A két tábor augusztus 23. és augusztus 29. között valósul meg. 20-20 fővel számolunk. A folk táborosoknak lesznek kézműves foglalkozások, táncház, népzene oktatás, illetve a FolkLak fesztivál programhelyszíneinek előkészítésében, díszítésében is részt vesznek”- nyilatkozta.

Az Összművészeti Táborban hangsúlyos szerepet kap a képzőművészet, az irodalom és a filmezés.

A táborozók a VárLak Fesztivál és a Chill Zone díszítését fogják elkészíteni, de részt vehetnek a folk programokon is.

„Varga Dániel vezetésével egy filmes stáb is szerepet kap a táborban, akik megörökítik a pillanatképeket, a hangulatot, illetve kisfilmeket készítenek a fesztiválról, melyben kiélhetik kreativitásukat”- tette hozzá a szervező.

A helyi és környékbeli nevezetességek megismertetése érdekében kirándulással is kedveskednek a résztvevőknek.

A tábor helyszíne a füleki magyar közösségi ház. A szervezők várják a 15 éven felüli érdeklődők jelentkezését. A tábor ingyenes és ottalvós. A résztvevőknek érvényes negatív teszttel vagy oltási igazolással kel rendelkezniük.

Várlak tábor
Fotó:  Iuvenis Neogradiensis FB
Sőregi lovastábor

Csodás környezetben, a sőregi Bagolyvár árnyékában szervezi meg lovastáborát Bencsik Andrea, melyre az általános iskolás korú gyermekeket várja.

A pár nap során a gyerekek a lovagláson és a lóápoláson kívül elsajátíthatják a lóval kapcsolatos legfontosabb alapismereteket,

de tartanak különféle kézműves foglalkozásokat is a gyerekek számára.

Bencsik Andrea, szervező elmondta:

a tábor célja, hogy a gyerekeket kimozdítsa az otthoni közegből, főleg a számítógép elől.

Minél több időt töltsenek a természetben, élvezzék a napsütést, élvezzék az esőt. Általában 10 fővel foglalkoznak egyszerre, de mivel minden évben nagy az érdeklődés, több gyermeket is fogadnak. A táborokon kívül egyébként a tanyán egész évben biztosítanak lovaglási lehetőséget bárki számára, aki kedvet érez hozzá. A táborok július végén és augusztusban valósulnak meg. Az időpont egyelőre nem tisztázott, ezért arra kérik az érdeklődőket, hogy figyeljék a Salaš Šurice Facebook-oldalát.

Sőregi lovastábor
Fotó:  Salaš Šurice FB
Palóc Népművészeti és Kézműves Tábor

A Csemadok Nógrádi Területi Választmánya

július 26-tól 30-ig szervezi meg Rimakokován a hagyományos Palóc Népművészeti és Kézműves Tábort.

A táborban 80 euróba kerül az alapellátás, a többi kiadást minden évben pályázati forrásból fedezik. Az aktuális járványügyi helyzethez igazodva a résztvevőknek rendelkezniük kell érvényes Covid teszttel vagy oltási igazolással. A keretprogram - népzene, néptánc és kézműves foglalkozások, népi ételek sütése- főzése - adott, de minden évben vannak új elemek is.

A szervezők elsősorban a környékbeli általános iskolák 8-15 év közötti korosztályát kívánják megszólítani.

Azokat a fiatalokat, akik az év folyamán különböző művészeti együttesekben tevékenykednek, kézműves szakköri foglalkozásokon vesznek részt, valamint olyanokat, akik vonzalmat éreznek a népi kultúra iránt, és szeretnék ismereteiket gazdagítani a néptánc, a népzene és a népi mesterségek világában.

A program időtartama öt teljes nap, mely napi nyolcórás csoportos szakmai foglalkozást, és négy órás szabadidős programot kínál.

Az oktatók a hagyományos népi mesterségekre, motívumokra helyezik a hangsúlyt minden éven. Ezért a kézműves műhelyek során főként a palóc mintakincs megismertetésére fókuszálnak. A kirándulások mellett lehetőség nyílik a természetjárásra, a sportolásra, a lovaglásra és a pihenésre is. Illetve előadóművészek is színesítik a palettát. Jelentkezés: Fülek, II. Koháry István Ai - Fekete Gábor, Losonc Kármán József Ai - Kertész Nóra, Fülekpüspöki Ai - Tóth Julianna, valamint a Csemadok TV titkáránál, Galcsík Károly - csemadoknogradi@gmail.com, tel. 905 548074

Palóc tábor
Fotó:  Csemadok Nógrádi Területi Választmánya
Novohrad - Nógrád Geopark Nyári tábora

Augusztus 2. és 6. között zajlik a Novohrad - Nógrád Geopark 11. nyári tábora. A napközis tábort az alapiskolások számára rendezik az NTIC udvarán, naponta 8.30- tól 16.00 óráig. A programban helyet kapnak kézműves foglalkozások, ismeretterjesztő túrák, előadások, ökojátékok, interaktív vetélkedők, kirándulások, és sok más.

A tábor legfontosabb célja, hogy megismertesse a résztevő gyermekekkel a Novohrad-Nógrád Geopark területének földtani természeti és kulturális értékeit,

a foglalkozásokon keresztül elmélyítse bennük a táj, a természet szeretetét, a környezetvédelem fontosságát. A tábor díját és a részletes programot a szervezők a geopark FB-oldalán hamarosan közzéteszik.

Geopark tábor
Fotó:  Novohrad-Nógrád Geopark
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.