Népszerűtlen intézkedések: jelentősen emelkedik a szemétdíj és az ingatlanadó Füleken

Szvorák Emese 2019. január 11., 15:37

Az új évtől jelentősen emelkedik a szemétszállítás díja és az ingatlanadó Füleken. A városvezetés legérezhetőbben a háztartási hulladék elszállításának díját emelte. Ennek oka a dráguló hulladéklerakás és a Szlovák Kormány Állami Számvevőszékének észrevétele. Az emelés nem kerülte el az ingatlanadót sem, ami elsősorban a nagy cégek esetében lesz érezhető - tájékoztatott Kovács Klaudia város szóvivő. 

Fotó: Internet
Drágul a szemételhordás

Füleken az utóbbi hat évben nem emelték a háztartási hulladék elszállításának díját. Eddig a lakosok személyenként évi 19,40 eurót fizettek, mostantól 27 eurót fognak. A növelést több tényező indokolta.

„Az Állami Számvevőszék arra a következtetésre jutott, hogy a város túl sokkal járul hozzá a háztartásokban keletkező hulladék elszállításához. Az elszállítást az embereknek kellene fizetniük teljes egészében“ – magyarázta az egyik okot Agócs Attila polgármester, hozzátéve, hogy amennyiben maguk fizetnék a lakosok az elszállítást, évente 34 eurójukba kerülne.

„Ez azonban szerintünk túl sok. Ezért a díjat 27 euróra emeltük, és a különbözetet a város fogja hozzátenni.”

A döntés másik lényeges indoka a lerakási díjak állami szinten történt jelentős emelése volt. Füleknek nincs saját szemétlerakó telepe, a hulladékot Losoncra szállítják, ahol szintén emelkedett a lerakási díj.

„Az olyan városokban, mint Losonc, ahol van szemétlerakó telep, alacsonyabb szinten tudják tartani a díjakat, mert a hulladéklerakásból bevételük származik. A hulladéklerakó azonban a város szempontjából több negatívummal jár, mint pozitívummal, ezért örülök, hogy nekünk nincs“ – fűzte hozzá a polgármester.

Az adóemelés főleg a nagy cégeket sújtja

Emelkedik az ingatlanadó is. A közgazdasági és vagyongazdálkodási osztály vezetője, Varga Zoltán elmondta: a természetes személyek esetében 36-tól 50 százalékig terjedően, a vállalkozók esetében 98 százalékos növelés várható.

„Első hallásra drasztikusan hangzik, viszont az átlagembereket nem érinti jelentősen. Például egy klasszikus kertes családi ház tulajdonosa évi 8 euróval, egy háromszobás lakás tulajdonosa évente nem egész három euróval fog többet fizetni. Más a helyzet a nagy cégek esetében“- mondta.

A polgármester szerint a város ez idáig rendkívül alacsony adókulcsot szabott meg a vállalkozók részére.

„Kétszer, illetve háromszor alacsonyabb volt nálunk az adó, mint a szlovákiai átlag. A százszázalékos emelést követően is jelentősen alacsonyabb lesz az általunk megszabott adókulcs, mint például a tőlünk felével kisebb városban, Poltáron" - tette hozzá.

Emelkedik a mobilgarázsok illetéke is, amivel a város azok fokozatos csökkenését akarja elérni, főleg a városközpont közelében. A lakosok egyes csoportjait, például az egészségkárosodott személyeket és a 70 év feletti nyugdíjasokat érintő kedvezmények továbbra is változatlanul megmaradnak. Az ingatlanadó emeléséből származó pénzt a város főként a helyi közutak aszfaltozására akarja felhasználni.

„Ha az adózók rendesen teljesítik a kötelességüket, ebben a választási időszakban komplett leaszfaltozhatnánk minimum 18 további utcát" - egészítette ki Agócs Attila.

Hogyan tovább a nem fizetőkkel?

Az utóbbi években sikerült a városi hivatal alkalmazottainak kiszűrni az adózók nyilvántartásának hibáit, és fokozatosan javult a háztartási hulladék elszállítási díját érintő fizetési fegyelem is, ami a városi kasszába évente 10 ezer euróval többet hoz.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS