2021. május 8., 10:09

Népszerű a sportszerűség Hidaskürtön

Soha nem lehet elég korán kezdeni a gyermekek korrekt viselkedésre való nevelését. A mátyusföldi Hidaskürtön egyedülálló módon kezdték el a szülők a gyerekek szoktatását a fair play szabályaira. A faluban egy hónapon át minden a sportról és a sportszerűségről szól.

Futás, kocogás, hobbi

Sportolj a FAIR PLAY jegyében! Ilyen címmel hirdetett sportversenyt a szülői szövetség a hidaskürti iskolásoknak és óvodásoknak. A négy héten át tartó kihívásba a falu és a környék apraja-nagyja bekapcsolódhatott egy előzetes regisztráció alapján. A kihívás lényege, hogy a gyerekek a legkisebbektől a legnagyobbakig négy héten át különböző sportfeladatokat teljesítenek, betartva a fair play szabályait.

A versenyzőket három kategóriába sorolták, ennek értelmében versenyeznek az óvodások, az alsó és a felső tagozatos alapiskolások. A játék végén értékelésre kerül sor, amikor mindenki kap valamilyen kis ajándékot, míg a legjobban teljesítő gyerekek minden versenykategóriában egy-egy kerékpárral lesznek gazdagabbak. Az értékes nyereményeket a falu szervezetei, a szülői szövetség és a Csemadok, illetve az iskola és régió-beli vállalkozók ajánlották fel.

Száraz Saskői Linda, a szülői szövetség elnöke elmondja,

a kihívást azért építették fel ilyen közösséget megmozgató alapokra, mert a gyermekek életét az elmúlt egy évben nagyban befolyásolta a koronavírus miatti bezártság, ez pedig rossz hatással volt a mozgási lehetőségeikre. Tornaórát egy éve nem lehetett tartani, a diákokat a tanulás és a délutáni feladatok pedig szinte odaszegezték a számítógéphez.

A kihívás szó már sokaknak nem jelent újdonságot, ezért az egész feladatrendszert a fair play fogalmára és jelenségére építették. Ezzel meg akarják tanítani az ifjúságot arra, hogy nem érdemes csalni a teljesítményben, a sportszerűség szabályainak betartásával pedig jót teszünk a közösségnek és saját magunknak. Ennek fényében nemcsak sportfeladatok teljesítésére invitálják a gyerekeket, hanem azt is elmagyarázzák nekik, mi a fair play lényege, hogyan versengenek a sikeres sportolók, miként kell korrektnek lenni az ellenféllel, és mit jelent az önfeláldozás, a tisztelet, a kemény munka.

A fair play fogalmán kívül más témák is terítékre kerülnek, mint például a sporthoz való öltözködés, az egészséges táplálkozás- és ivásrend, a pihenés és a regeneráció kérdései.

Mindebben a helyi alapiskola tanárai nagy segítségére vannak a szülői szövetségnek. Például külön csoportot hoztak létre a szociális hálón, s ezt a platformot használják az egymás közti kommunikációra. Előnyben részesítik, ha a megbízott pedagógusok vagy szülők rövid videóüzenetek formájában kommunikálnak a gyerekekkel, azokban magyarázzák el a szabályokat vagy a tudnivalókat, hiszen így sokkal személyesebb a dolog az online térben is. A csoportban villámjátékokat is létrehoznak, amelyek értelmében a hozzászólók és a bekapcsolódók között további értékes tárgyi nyereményeket sorsolnak ki.

Az egy hónapig tartó kihívásban minden hétre jut egy feladat. Az első héten a gyerekeknek az ugrókötelezésben kellett teljesíteni, az alapiskolásoknak egy hét alatt hetven, a felső tagozatosoknak százöt percnyi ugrálókötelezést kellett végrehajtaniuk.

A második héten a zumba és a torna kapott teret. A diákok választhattak, vagy félórás zumbaórán vesznek részt Szabó Enikő zumbaoktatóval, vagy az alapiskola torna szakos tanárával. Aki nem tudta teljesíteni egyik feladatot sem, az pótfeladattal kiválthatta a zumba vagy a tornahét kötelezettségét.

A harmadik hét a biciklizés, a negyedik pedig a sétálás jegyében zajlik. Az óvodások kategóriájában csupán egy feladatnak kell megfelelni, a szülők lépésszámlálók segítségével rögzítik napi szinten, hány lépést tesz meg a gyermekük. Ezzel a családot is ösztönzik, hogy minél több időt töltsön a szabadban, minél többet sétáljon, mozogjon mindenki a gyermekével.

A kihívás iránti érdeklődés igen nagy, 54 versenyző regisztrált a feladatok teljesítésére, ez a szám az óvodások és az iskolások egyharmadát teszi ki. Papp László, a hidaskürti alapiskola igazgatója örül, hogy a járványügyi helyzet ellenére a szülők, a gyerekek és a tanárok is aktívan kiveszik a részüket a feladatokból. A testnevelésórákat ezáltal kreatív mozgás pótolja. Véleménye szerint az utóbbi időszakban mindenki átértékelte az életét, és rájött, mit is jelentenek a mindennapok apró örömei, és éppen ideje, hogy a gyerekeket kiszakítsák a számítógépek rabságából. A kezdeményezést a környéken egyedinek tartja, szeretné, ha egy szép, új hagyomány alapja lenne.

A második hét zumbakihívását a gyerekek Szabó Enikő segítségével csinálták végig, akinek elsős kislánya, Eszter is aktívan részt vesz a feladatok teljesítésében. Enikő elmagyarázza, a zumbának nagyon jó hatása van a gyerekekre, hiszen a zárkózottabb nebulók is kitombolhatják magukat, kreatív energiák szabadulnak fel a zene és a ritmikus mozgás hatására. Nem utolsósorban ennek a sportnak közösségkovácsoló ereje is van. A diákok rájönnek, hogy a mozgást és a testnevelésórákat nem kell utálni, van abban öröm is jócskán.

Az anyuka nevetve meséli, hogy Eszti micsoda kedves küszködések árán teljesítette az ugróköteles kihívást. A hetven percet megpróbálták szétosztani napi 5-10 perces ugrókötelezésre, de végül az utolsó napra maradt 45 perc, amelyet egy hosszú séta közben sikerült teljesíteni. Enikő szerint ez a kihívás nagyon jó arra, hogy a legkisebbek is megtanulják, mi a kitartás az életben. Ehhez viszont kell az, hogy a szülő a háttérben álljon, és szoktassa a gyermekét, hogyan nem szabad feladni a kezdetben reménytelennek és nehéznek tűnő feladatok teljesítését.

(Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/18. számában)

Megosztás
Címkék