2021. március 12., 19:39

Népszámlálás 2021 – Kassa megyében a legalacsonyabb a részvétel

Kassa megyében eddig a lakosság 55,6 százaléka vett részt a népszámláláson, ami országos viszonylatban a legalacsonyabbnak számít.

Fotó: TASR
Az eddigi részeredmények alapján Kassa megyében a legmagasabb, 95,3 százalékos részvételt Kisfeketepatak (Kobeliarovo) községben tartják számon, majd Borzova (Silická Brezová) következik 84,2 százalékkal és Füzérnádaska (Trsťany) 81,2 százalékkal

– tájékoztatott Jasmína Stauder, a népszámlálás szóvivője. Hozzátette, a tízezernél több lakossal rendelkező városok esetében jelentős eltérések mutatkoznak. Iglón (Spišská Nová Ves) például a lakosság 64,5 százaléka megszámláltatott, Nagymihályban (Michalovce) ez az arány 61 százaléka, Rozsnyón (Rožňava) 60 százalék, Tőketerebesen (Trebišov) viszont csak 51 százalék.

A megyeszékhelyen, Kassán a részvételi arány 60,6 százalék. A városrészek közül Pólyi (Poľov – 69 százalék) vezet Szentlőrincke (Lorinčík – 68 százalék) és Peres (Pereš – 67,6 százalék) előtt.

Az ország történetének első teljesen digitális népszámlálása 2021. február 15-én vette kezdetét. A népszámlálási íveket eddig a lakosság mintegy 63 százaléka, körülbelül 3,51 millió személy töltötte ki. Ezeket még március 31-ig van módunk önállóan kitölteni, ezt követően áprilistól október végéig az ún. asszisztált szakasz következik. A törvények szerint a népszámláláson való részvétel kötelező, elmulasztásáért 25-től 250 euróig terjedő bírságot szabhat ki az adott település.

A magyarlakta városokban egyelőre alacsony a részvétel.

Megosztás
Címkék