2024. április 21., 11:03

Neolitikus és bronzkori település állt egykor Sőregen

A Losonci járásban található Sőregen Oravec László amatőr ásványkutató és régészetkedvelő őskori edény darabokat, egyszerű munkaeszközök darabjait találta. A régészek szerint nagy a valószínűsége annak, hogy neolitikus és bronzkori település állt egykor a területen.

Sőregi leletek
Fotó: Nagy Andrea

Sőreg község a gazdag régészeti leletekkel rendelkező területek közé tartozik. Itt egyébként régebben egy érmekincs is előkerült, de bronztárgyakra bukkantak a szomszédos Ajnácskőn is.

Oravec László, amatőr ásványkutató a mezőn vette észre a cserepek sokaságát, és rögtön arra gondolt, hogy korábban település állhatott a területen. Ezt Botos Alexander régész is megerősítette, aki felszíni terepkutatást végzett.

„Szilánkokat, kőékből származó leletet és kőgyűjtemény töredékét, valamint az őskorból származó leleteket fedeztük fel. Ezek a leletek a neolitikumból, azaz a régi kőkorszakból, az eneolitikumból, a badeni kultúrából és a bronzkorból származnak” – mondta a Gömör-Kishonti Múzeum régésze.

Sőregi leletek
Fotó:  Nagy Andrea

A talált leleteket különféle barázdákkal díszítették, ami bizonyítja, hogy a bronzkorból valók. Sőreg kataszterében egyéb fontos lelőhely is található. A település fölé magasodó Bagolyvárban, Gróf Nyáry Jenő 1870-ben végzett ásatásokat, ahonnan sikerült cserépedény-töredékeket, állatcsontokat begyűjteni. A leletek azt bizonyítják, hogy a hely valamikor stratégiailag fontos szerepet töltött be, és már a kőkorszakban is lakott volt.

„Nagyon örülnék neki, ha a turisták számára is vonzóvá válna a település. A Bagolyvárhoz nemrég készül el a tanösvény, járdákkal és kapaszkodókkal, hogy minél egyszerűbb legyen a vár megközelítése” – mondta Végh Zoltán, Sőreg polgármestere, hozzátéve, hogy a turistaösvényt a közeljövőben a legújabb leletekről szóló információkkal is bővíteni szeretnék.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.