Nemzetközi tudományos konferenciát tartottak a Selye János Egyetem Református Teológiai Karán

ma7 2019. március 22., 20:10

A hazai, a magyarországi és a romániai akadémiai élet vezetői vettek részt a Selye János Egyetem Református Teológiai Karán a Babes-Bolyai Tudományegyetem Református Teológiaia Kara, a Kodolányi János Egyetem, az MTA VETB és a Százak Tanácsa társszervezésében megrendezésre kerülő „Középszintű állami és felekezeti iskolák, tanítóképzők és árvaházak 1869-1949” című tudományos konferencián.

Fotó: SJE

Köszöntőjében Lévai Attila, a SJE Református Teológiai Karának dékána kiemelte, hogy a konferencia közel hatvan témája arra hivatott, hogy feltárja azon értékeket, amelyek a magyar oktatásban és nevelésben, nyelvápolásban, a gondozásban mutatkoznak. A konferencia üzenete megfogalmazása szerint, hogy választ találjanak arra, hogy mi az, amit közösen tudnak mondani a jövőnek. Juhász György a Selye János Egyetem rektora megnyitójában hangsúlyozta, hogy a konferencia tanulsága lehet, hogy

minden korban és körülmények között szükség volt és van az anyanyelvi oktatásra, illetve a szociális gondoskodásra,

ami elősegíti mindenki számára, hogy egyenlő feltételek mellett élhessen teljes életet.

A konferencia programja az Oktatáspolitika-kisebbségi nyelv, Szociális gondoskodás-árvaházak, Iskolatörténet-tanítóképzés,  Iskolák és életutak, Módszertani kultúra szekciókban zajlott, ahol közel 50 kutató mutatta be kutatási eredményeit. A rendezvény programjában olyan neves akadémiai szereplők is előadtak, mint Szabó Péter a Kodolányi Egyetem rektora, Orosz Ildikó a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, Lukács Olga a Babes-Bolyai Tudományegyetem RTK dékánja, Pálfi József a Partiumi Keresztény Egyetem rektora, Peter Kónya az Eperjesi Egyetem rektora.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS